Navigacija

Mirovanje u trudnoći

Nužnost mirovanja u trudnoći svakoj trudnici izaziva strah i nelagodu. Glavni razlozi  za propisano mirovanje su mogući spontani pobačaj, kao i mogućnost prijevremenog poroda.

Ako doktor procjeni da je velika opasnost od prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja, onda je obvezno mirovanje trudnice u bolnici, kako bi bila pod stalnim liječničkim nadzorom. U protivnom se može propisati i mirovanje kod kuće, s time da je upitno koliko se kod kuće uistinu može mirovati. Posebice ako imamo već dijete.

Što se tiče potencijalnog spontanog pobačaja, na posebnom oprezu trebaju biti trudnice koje su ga ranije već imale. U novoj trudnoći bi trebali mirovati još četiri tjedna više od onog tjedna u kojemu je prethodni put došlo do pobačaja.

mirovanje u trudnoćiTakođer se klonite bilo kakavih napora, dizanja teških stvari, spolnih odnosa i sl. Što više se odmarajte i ležite. Pazite da ne stojite dulje od dva sata u komadu i čim osjetite bilo kakav umor i prije toga, svakako lezite.

Ukoliko ste imali čak dva ili više spontanih pobačaja prije ove trudnoće, onda bi svakako trebali mirovati čitavu trudnoću, posebno dok ne završi onaj period u kojem su nastupili prethodni pobačaji. Ako nema znakova potencijalnog novog pobačaja do 24. tjedna, možete postupno smanjivati ležanje.

Iste mjere opreza se poduzimaju i kod trudnica koje su ranije doživjele prijevremeni porod. Bilo da sjedite ili stojite, prisutan je pristisak na ušće maternice.

Pritom postepeno dolazi do otvaranja grlića maternice, spuštanja vodenjaka u kanal, pucanja vodenjaka, prijevremenih trudova, a time i do prijevremenog poroda.

Ako mirujete i ležite, smanjujete taj pritisak, kao i moguće kontrakcije maternice. Tom stanju podložne su trudnice s ranijom operacijom grlića maternice, one s anomalijama maternice, upalama, kao i ranijim spontanim pobačajima.

Osim navedenih opasnosti, nužnost za mirovanje javlja se i kod trudnica sa dijagnosticiranom EPH gestozom i eklampsijom. EPH gestoza je bolest koji se može javiti kod trudnica, pri kojoj može doći do stvaranja edema (nakupljanja tekućine), pojave bjelančevina u urinu i povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). U najtežim slučajevima može doći do konvulzija (cerebralni napadi kao kod epilepsije) i kome.

Najgori oblik je eklampsija, odnosno gubitak svijesti popraćen grčevima. Njena pojava je specifična baš za trudnoću i nakon poroda nestaje.

Mirovanje se zna propisati (ovisno o stanju) i kod nekih drugih bolesti trudnice, kao što su visoki krvni tlak (hipertenzija), šećerna bolest, bolesti štitnjače, bubrega ili mokraćnog sustava i slično te kod komplikacija u trudnoći kao što je zastoj u rastu ploda, placenta previa (predležeća posteljica, odnosno situacija da dio posteljice prekriva unutarnju stijenku maternice), kao i kod višeplodnih trudnoća i raznih infekcija.