Navigacija

Moje je dijete upravo završilo tretman liječenja poremećaja prehrane. Što moram sada činiti?

Ako vam je dijete otpušteno iz institucije za liječenje, stručno osoblje trebalo vam je dati konkretne upute o budućem planu njege.

Ako to nisu učinili, nazovite ih i zatražite sastanak ili telefonom porazgovarajte kako biste saznali plan rada, koji tim za praćenje mogu preporučiti i koja je vaša uloga.

U Centru za liječenje »Monte Nido« naši klijenti počinju sastanke s timom za kontrolno praćenje stanja nakon što je osoba otpuštena ili se još liječi. Roditeljima i supružnicima obično kažem da je jedna od njihovih glavnih zadaća, osim potpore (u obliku utjehe i ljubavi), pobrinuti se da osoba nastavi liječenje.

Ponekad klijenti vjeruju da im to nije potrebno, ponekad započnu, ali pronađu milijun izgovora da ne nastave, a ponekad im se ne dopada terapeut ili dodijeljeni stručnjak pa ga se rješavaju ne zamjenjujući ga ni s kime. Također sam upoznala roditelje koji su bili uvjereni da će program liječenja izliječiti njihovu kćer i nisu vjerovali u potrebu kontrolnog praćenja stanja nakon njegova završetka.

Kao roditelj djeteta ili adolescenta, imate kontrolu i možete se pobrinuti da vam se dijete nastavi liječiti. Pobrinite se da ste i vi u to uključeni. Od presudne je važnosti nastaviti s obiteljskom terapijom.

Ako ste roditelj mlađe odrasle osobe, vjerojatno još imate veliku kontrolu u financijskom i emocionalnom smislu. Ako, pak, vaše odraslo dijete odbija daljnje liječenje, možda ćete ga morati prestati financijski podupirati, pa čak i prestati plaćati školovanje.

Zapitajte se što biste učinili da je ovisnik ili ovisnica o heroinu.

Čak i kad je dijete mlađa odrasla osoba, zahtijevajte da sudjelujete u njegovu liječenju. Vjerujem da je obiteljska terapija od presudne važnosti, ali ako vam dijete pohađa nastavu ili postoje drugi razlozi zašto niste uključeni u seanse, u najmanju ruku možete inzistirati na izvješćima o njegovoj terapiji i zdravstvenom stanju.

Ako ste roditelj puno starijeg djeteta, primjerice djeteta koje je u tridesetima, također možete ponuditi pomoć i pohađati terapijske sastanke. Pokušajte se uključiti u liječenje, barem malo, kako biste bolje razumjeli situaciju i pokušali se domoći savjeta kako najbolje pomoći.