Navigacija

Montignacov model prehrane i važnost glikemijskog indeksa kod mršavljenja

Montignacov model prehrane

Potaknut vlastitim zdravstvenim stanjem i prekomjerenom težinom Michel Montignac osmislio je program za mršavljenje koji je i postao poznat pod njegovim imenom kao Montignacova dijeta.

Ova metoda je zapravo uravnotežen način prehrane koji ne ograničava količinu koju jedemo.

Montignac nas uči kako da se prilagodima našim prehrambenim navikama kako bi postigli naše ciljeve, a to su:

• da zdravo smršavimo  (bez jo-jo efekta),

• da spriječimo ikakvu mogućnost ponovnog debljanja,

• da spriječimo rizik od različitih bolesti (dijabetes, srčane bolesti)

 

Kako primijeniti Montignacovu metodu?

Metoda se sastoji od dvije faze: faze mršavljenja i faze održavanja tjelesne mase.

I. FAZA: Mršavljenje

Ova faza varira ovisno o količini viška kilograma koje trebamo skinuti, ali uglavnom traje 2 mjeseca. Osim što biramo bjelančevine i masti, ova faza se sastoji prvenstveno od prehrane s odgovarajućim ugljikohidratima (čiji glikemijiski indeks  ne prelazi 35). Cilj je jesti obroke koji ne izazivaju povećanje razine šećera u krvi.

Stoga mudrim odabirom našeg obroka, ne samo da čuvamo svoje tijelo od pohranjivanja masti već ga potičimeo da aktivira procese koji sagorijevaju pohranjene masti kao dodatnu energiju.

Namirnice koje su poželjne za konzumaciju su bogate proteinima i u tu kategoriju pripadaju nemasno meso, perad, ribe, mahunarke, nemasni sirevi.

 

II.FAZA: Održavanja tjelesne mase

U ovoj fazi se provode navike iz prve faze. I u ovoj fazi ugljikohidrati bi se uvijek trebali birati s obzirom na njihov GI. Sadaje izbor veći nego u prvoj fazi.

Čak možemo poboljšati naš odabir primjenom novog koncepta, glikemijskog rezultata (sinteza između GI i sadržaja ugljikohidrata) i razine šećera u krvi koja proizlazi iz jela. Uzimajući taj koncept u obzir možemo jesti čak i ugljikohidrate sa visokim glikemijskim indeksom.

Važnost glikemijskog indeksa

Što je to glikemijski indeks?

Mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.

Što mjeri glikemijski indeks (GI)?

Godinama ljudi su vjerovali da jednake porcije različitih uglkljiohidrata proizvedu isti razinu šećera krvi. Tek sredinom 1970-e otkrili su da ugljikohidrati istog šećernog/škrobnog sadržaja nemaju nužno i isti učinak na razinu šećera u krvi. GI mjeri kako ugljikohidrat utječe na našu razinu šećera u krvi, točnije, njegov potencijal za ispuštanje određene količine šećera u krvi nakon svakog obroka.

Koja je važnost GI?

Kao što je spomenuto prije, on mjeri potencijal za ispuštanje određene količine šećera u krvi. Drugim riječima, GI nam pokazuje koliko određeni ugljikohidrat potiče tijelo da luči inzulin. Što više izlučujemo inzulin, to je veća šansa da se udebljamo.

Pogledajte video o Montignacovoj dijeti ili dijeti po glikemijskom indeksu!