Navigacija

Montignacova dijeta

Da kalorije nisu razlog debljanja, već visoka razina šećera u krvi – polazište je Michaela Mntignaca.

Pravilan unos masnoća i ugljikohidrata ključan je faktor u održavanju kilaže, a Montignacova dijeta  stvorena je kao koncept življenja usmjeren ljudima koji žele trajno smanjenje težine, smanjiti rizik od dijabetesa i krvožilnih bolesti, istodobno ne ograničavajući si količinu hrane koju jedu.

80-ih godina prošlog stoljeća M. Montignac uvodi pojam glikemičnih indeksa kod ljudi koji su željeli smršavjeti.

Glikemički indeks (GI) pokazuje koji se dio ukupnog šećera sadržanog u nekoj namirnici apsorbira u krvotok. Svakom ugljikohidratu pridružen je broj koji označava njegov glikemički indeks. Što je broj veći, to je i udio koji se apsorbira veći. Na primjer, leća ima nizak GI jer apsorbira samo 25% njezina šećera.

montignacova dijetaFAZE MONTIGNACOVE DIJETE:

1. Faza: Gubitak težine

Pažljiv odabir i kombinacija masnoća i uzimanje prihvatljivih ugljikohidrata koji sadrže GI do 35, ključan je faktor ove faze.

Prehrana bazirana na ovim smjernicama potiče detoksikaciju gušterače da bi se povećala tolerancija ugljikohidrata. Hraneći se navedenim namirnicama održavati ćemo stabilnu razinu hormona inzulina te će naše tijelo i mozak imati manji osjećaj gladi.

Cilj prve faze je da se jedu obrovi koji ne uzrokukju velike fluktuacije razine šećera u krvi.

Kad se namirnice biraju u skladu s prvom fazom, u tijelu se sprečava gomilanje masnih naslaga i aktivira se proces koji smanjuje pohranjene masne naslage trošeći ih kao dodatnu energiju.

2. Faza : Stabilizacija i održavanje tjelesne težine

Ugljikohidrate je neophodno birati prema njihovom glikemičnom indeksu. Druga faza proširuje izbor ugljikohidrata koristeći koncept glikemičnog rezultata i razine šećera u krvi koji se pojavljuju kao rezultat obroka. Glikemični rezultat sinteza je glikemičnog indeksa i sastava ugljikohidata. Ovim načinom možete jesti sve ugljikohidrate po želji neovisno o visini njihovog GI-a.

Glavna pravila:

–       Izbjegavajte šećer u svim oblicima

–       Birajte vrste škroba koje imaju GI manji od 50 – sirova mrkva, smeđa riža, neradinirana basmati riža, divalj riža, špageti, kvinoa, većina mahunarki, leća…

–       Oprezno s kuhanjem – kuhanje nekim namirnicama povećava GI jer razara molekularne veze čineći  škrob probavljivim – mrkva, riža, tjestenina, krumpir..

–       Birajte kruh s mnogo vlakana i jedite ga za doručak 5 dana u tjednu, kombinirajte doručak proteina i masti, a nikad kruh ne jedite sa zasićenim mastim

Kao i kod svake dijete, tako i kod ove, postoje prednosti i nedostaci. Prednost Montignacove dijete je u smanjenju količine šećera u krvi pogodujući vašem zdravlju.

Nadalje, princip prehrane je izuzetno dobar jer je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama, mineralima i vitaminima. Kad ste smršavili ovim načinom prehrane i ukolio se i dalje pridržavate osnovnog principa, kilogrami se više ne vraćaju.

Glavni nedostatak ovog režima je u namirnicama s visokim udijelom proteina i manjim udjelom ugljikohidrata koje na dugi rok imaju negativne posljedice na krvožilni sustav,a postoji mogućnost od pojave nedostatka vitamina B te rizika od stvaranja ketonskih tijela u organizmu ili povišenog unosa zasićenih masnoća.

Primjer jelovnika:

Doručak:

voće
integralni kruh sa margarinom
kava bez kofeina
obrano mlijeko

Ručak:


grčka salata
pureći odrasci u umaku od vrhnja i začina
brokula
kruške u umaku od vina

Večera:

juha od leće
škampi sa đumbirom
orijentalno povrće
jogurt

Doručak:

šunka
sir
jaje
paprika
voćni čaj

Ručak:

krem juha od cvjetače
piletina sa timijanom
povrće na pari
sir

Večera:


zelena salata
meksički omlet
jogurt

 

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom:

pivo

110

glukoza

100

prženi krumpiri

95

bijeli kruh

90

kuhana mrkva i celer

85

med

85

corn flakes

85

kokice

85

instant riža

85

pire krumpir

80

lubenice

75

keksi, čokolada

70

njoki

70

tjestenina od bijelog brašna

70

riža

70

šećer

70

Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom:

sok od jabuke (nezaslađen)

50

basmati riža

50

keksi od integralnog brašna bez šećera

50

integralna riža

50

kivi

50

muesli (nezaslađen)

50

tjestenina od integralnog brašna

50

banane

45

integralno brašno

45

grožđe

45

sok od naranče (svježi, bez šećera)

45

ananas

45

kruh od integralnog brašna

45

cjelovite žitarice

45

sušene marelice ili smokve

40

sušene šljive

40

grah iz konzerve

40

laktoza

40

zobene pahuljice

40

 

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom:

jabuke

35

grašak

35

smokve

35

nektarine, naranče

35

sok od rajčice

35

grah

35

sirova mrkva

30

marelice

30

mlijeko

30

kruške

30

rajčice

30

trešnje

25

tamna čokolada

25

patlidžan

20

bademi

15

šparoge

15

brokula

15

cvjetača

15

kupus

15

tikvice

15

krastavci

15

masline

15

špinat

15

kikiriki

15

zelena salata

15

tofu

15

paprika

15

Pogledajte video o Montignacovoj dijeti ili dijeti po glikemijskom indeksu!