Navigacija

Motivacija i ustrajnost kod provođenja dijete i mršavljenja

Ako se odlučite za neku od mnogobrojnih dijeta koje su ponuđene, pokušajte s onom koja sadržava hranjive tvari, kao što su voće i povrće, integralni kruh i žitarice, mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masti, nemasno meso, ribu i perad.  Također, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom jer nije svaka dijeta za svakoga.

motivacija za dijetuMotivacija za dijetu:

Za uspjeh dijete, postavite realne ciljeve.

Primjerice, postavljanje manjih, dostižnih mjerila poput onih da „uskočite“ u haljinu manjeg broja pružit će Vam samopouzdanje.

Provođenje neke dijete podrazumijeva promjenu načina života i ne događa se preko noći.

Morate usporiti!

Dakle, dijetu treba provoditi polako i ako imate na umu kako je optimalno mršavljenje 1 do 2 kilograma tjedno, bit ćete manje frustrirani.

Bit će Vam lakše ako se družite s prijateljicom koja teži jednakim ciljevima, a samim time šanse za uspjeh su Vam povećane.

Nagradite se! Male nagrade mogu Vas motivirati kako biste nastavili dalje. Pazite kako Vaša nagrada na kraju ne bi bila bombonjera, već masaža, ili kupovina nove odjeće primjerice. Svakako se preporučuje i bavljenje tjelovježbom.

Poznato je kako gubljenju kilograma, ali i kvalitenijem životu općenito pridonose zdrava prehrana i redovita tjelovježba. No, veliku ulogu igra i motivacija. Ona zapravo predstavlja izazov jer je jedan od najjačih čovjekovih pokretača. Ponekad motivacija može biti jaka i na taj način dugoročno držati čovjeka aktivnim koji će težiti zadanome cilju.

No, ako je nema, svaki nam se cilj može činiti nedostičnim. Budući da je gubitak kilograma postupak koji iziskuje više vremena, zbog manjka motivacije mogu pokleknuti i inače disciplinirane osobe. Postoji vjerovanje kako Vaš um kontrolira gubitak težine jer utječe na ponašanje, a samim time i na zdravu prehranu.

Pozitivnim razmišljanjem, povećavate snagu uma.  Ako dosljedno vježbate pozitivno razmišljanje tijekom dugog razdoblja, Vaš um razvija samokontrolu, razine stresa dramatično se smanjuju, kao i učestalost psihosomatskih bolesti. „Moć pozitivnog razmišljanja“ djelo je  Normana Vincenta Pealea zahvaljujući kojem je pozitivno razmišljanje postalo disciplina od 1952. godine.

U nastavku Vam nudimo nekoliko situacija i korisnih savjeta kako održati motivaciju tijekom vježbanja:

Zdravstveni problemi trebali bi biti „okidač“ za početak vježbanja. Ako Vam je liječnik preporučio gubitak kilograma, imajte to neprestano na umu. Eventualni neuspjeh mogao bi se nepovoljno odraziti na Vaše zdravlje.

Praćenje napretka veoma je korisno. Naime, snimajte vježbanje i važite se ili mjerite opseg struka.

Na vidljivo mjesto postavite slike iz vremena kad ste bili u boljoj formi i bilježite svoje osjećaje, zapažanja i događaje koji su Vam se dogodili zbog kilograma. Iskoristite popis kad god počnete gubiti motivaciju.