Navigacija

Mučnine u trudnoći

Gotovo svakoj trudnici i predobro je poznat naziv „jutarnje mučnine“. Od njih pati tri četvrtine trudnica i ne javljaju se samo ujutro. Što ih uzrokuje i kako si možete pomoći?

Termin „jutarnja mučnina“ zapravo nije posve ispravan jer se mučnina i povraćanje mogu javiti u bilo koje doba dana. Čak 85% trudnica koje su pogođene tim neugodnim stanjem povraća dva puta dnevno, a preostalih 15% tri ili više puta. Nažalost se ne zna pouzdano što kod nekih trudnica uzrokuje te mučnine dok ih neke nemaju.

mučnina u trudnoćiPrema najvjerojatnijoj teoriji, mučnine imaju veze s hormonom beta HCG-om.

U prvim tjednima trudnoće, kada se količina tog hormona naglo povećava, mučnine su najgore.

No, postoje i druge, manje pouzdane, teorije. Neka istraživanja sugeriraju da su mučnine sredstvo kojim se priroda služi kako bi spriječila žene da pojedu nešto što bi moglo naškoditi fetusu u prvom tromjesečju trudnoće koje je presudno za njegov razvoj.

Postoji i teorija prema kojoj posteljica mnogo djelotvornije radi ako u prvim tjednima trudnoće jedemo manje.

No, sve su te teorije neutemeljene. Istina je da zapravo nitko točno ne zna što uzrokuje te mrske nam trudničke mučnine.

Od njih zasigurno više pate žene koje očekuju dvojke il trojke. One u tijelu imaju puno veću razinu hormona pa se često osjećaju i puno lošije od ostalih trudnica.

Pitate se „kada će konačno prestati“?

Uobičajeno je da prestanu krajem prvog tromjesečja. Obično postaje lakše između 12. i 14. tjedna kada razina hormona beta HCG-a opada.

Najteže razdoblje najčešće je između 7. i 10. tjedna. Prestanak mučnine je vjerojatno pokazatelj da se Vaše tijelo prilagodilo hormonima trudnoće. No neke trudnice od mučnina pate čak i tijekom čitave trudnoće. Neka Vas to svakako ne brine jer to nije znak da nešto nije u redu s bebom i one joj neće naštetiti.

Da bi se to moglo dogoditi, trebali biste biti jako neuhranjeni. Mučnine također nisu nikakav znak predviđanja dobrog ili lošeg ishoda poroda. One su jednostavno reakcija Vašeg tijela na hormone trudnoće.

Što je „Hypermesis gravidarum“?

„Hypermesis gravidarum“ je ekstremna trudnička mučnina, a karakterizira je neprestalno povraćanje, suhe usnice i usta, tamni, koncentrirani urin, čak i gubitak na težini.

To neugodno stanje zahvaća oko 1% trudnica, a jedna od 150 mora na bolničko liječenje. Povraćanja su učestala i jaka te bi moglo doći do dehidracije, a time i do stanja ketoze (povišene razine ketona u krvi) i konstipacije (zatvora). Svakako porazgovarajte s Vašim ginekologom kako bi Vam mogao adekvatno pomoći. Budete li pak hospitalizirani, primiti ćete infuziju nakon koje ćete se osjećati bolje. Također bi Vam mogle biti propisane tablete za ublažavanje simptoma.

8 načina kako pobijediti mučninu

Jedite malo i često

Pad razine šećera u krvi može prouzročiti mučninu. Kako biste povratili energiju, pojedite nešto suho i sa što manje okusa, poput tosta ili krekera. Izbjegavajte začinjenu i masnu hranu.

Pokušajte s limunom

Zamijenite svoju jutarnju kavu toplom vodom i limunom. Čuvajte svježu limunovu koricu u plastičnoj vrećici kako biste ju pomirisali ako Vam postane mučno.

Vodite dnevnik simptoma

Kada i kako se pojavljuju. To će Vam pomoći da uočite obrasce Vaše mučnine, tako da se možete pripremiti na napadaje slabosti i planirati obroke u razdobljima bez mučnina.

Odmorite se i lezite

Poput mučnina uzrokovanih vožnjom, i kretanje je česti pokretač trudničkih mučnina pa prestanite jurcati i izbjegavajte putovanja.

Pijte čaj od đumbira

Naribajte malo svježeg đumbira u vruću vodu. Đumbir je općenito dobar lijek protiv jutarnjih mučnina.

Pojačani osjet mirisa uobičajen je u ranoj trudnoći i povezan je s mučninom

Vruća hrana ima intenzivniji miris pa radije jedite hladne obroke, i koliko god si to možete priuštiti, izbjegavajte kuhati za ostatak obitelji.

Navinite budilicu pola sata ranije

Ako je nužno uopće navijanje budilice i dajte si vremena za ustajanje. Pokraj kreveta imajte uvijek spreman paketić krekera i čašu vode. Dobro je da nešto pojedete i popijete prije negoli ustanete iz kreveta. U svakom slučaju, neka ustajanje bude lagano, nikako naglo.

Metvica (menta) je poznata po svome blagotvornom djelovanju na probavu.

Dakle, pijte čaj od metvice ili barem pojedite pepermint bombon. Ponekad čak i pranje zubiju pastom na bazi peperminta može smanjiti osjećaj mučnine.