Navigacija

Mučnine

Bez obzira na to dolazi li od bolesti kretanja, trudnoće, lijekova za rak ili anestezije, mučnina može biti i neugodnija od bolova. U svakome slučaju, mučnina je doista prava muka, kao i njezina prirodna posljedica, povraćanje.

Ni liječenje nije baš uvijek jednostavno iako ovdje donosimo neke korisne taktike. Jedan lijek koji nismo uvrstili, a koji je često učinkovit kod mučnine kao posljedice kemoterapije, jest indijska konoplja, no ona djeluje i na psihičko stanje, a u većini je zemalja zabranjena.

Akupunktura/akupresura

Čini se kako ovi pristupi djeluju na sve oblike mučnine, kako na one od kemoterapije tako i na morsku i slične bolesti kretanja. Jedan je pregled 11 kliničkih istraživanja akupunkture, akupresure i električne stimulacije (u kojoj se između akupunkturnih igala provodi slaba električna struja), ustvrdio kako je akupresura smanjila broj povraćanja za 18%, a obična i električna akupunktura za 26%.

Akupresura je umanjila i težinu mučnine. Na akupresuri se temelje i narukvice poput SeaBanda, izvedene tako da plastično dugme pritišće akupresurnu točku P6 s unutrašnje strane zapešća. Istraživanja su dokazala kako ona može smanjiti mučninu koja se pojavljuje nakon operacija te kako može spriječiti bolesti kretanja.

mučnineVitamin B6

Ako je vaša mučnina povezana s trudnoćom, razmislite o tome da 3 puta na dan uzimate 10 do 25 mg ovoga vitamina. Jedan je pregled 28 istraživanja raznih oblika liječenja jutarnje mučnine ustvrdio kako on smiruje mučninu (iako ne i povraćanje) uz malo nuspojava.

Đumbir

Izgleda kako ekstrakti đumbira dobro djeluju na mučnine povezane s trudnoćom i one koje se pojavljuju nakon operacija, iako ne djeluje na bolest kretanja.

Jedna je analiza 5 kliničkih istraživanja u kojima se uspoređuju učinci količine od najmanje 1 g đumbira s onima placeba, ustvrdila kako đumbir smanjuje rizik od postoperativne mučnine i povraćanja za 31%.

Drugi su pregledi ustvrdili kako on mučnine i povraćanja u trudnoći sprečava bolje od placeba te jednako dobro kao vitamin B6 i dimenhidrinat (Dramamine).

Lijekovi koji se prodaju bez recepta za bolest kretanja

Dimenhidrinat i ciklizin (Marezine) djeluju jednako dobro na mučnine i povraćanja zbog bolesti kretanja. Ipak, jedno je istraživanje u kojemu su se uspoređivala ta 2 lijeka, ustvrdilo kako su osobe koje su uzimale dimenhidrinat bile snenije i imale veće izglede za druge probavne simptome od onih koje su uzimale ciklizin.

Najvažnije je te lijekove uzeti dovoljno vremena prije ukrcavanja na brod ili kretanja na put automobilom.

POMAŽE NEKIMA

Lijekovi protiv mučnine koji se prodaju preko recepta Jedan je pregled više od 700 kliničkih istraživanja ustvrdio da, iako mučnina i povraćanje nakon operacije pogađaju 8 od 10 osoba, samo će svaka treća među njima imati od takvih lijekova koristi. većina njih dobije i nuspojave poput glavobolje.