Navigacija

Neplodnost

Neplodnost je bolest reproduktivnog sustava definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa.

S ovim problemom suočava se 7% do 26% populacije barem jednom tokom života.

Samo polovica od ukupnog broja neplodnih parova potraži liječničku pomoć, a još je manji broj onih koji se žele podvrgnuti liječenju. Iako je problem neplodnosti postao dio naše svakodnevice, to je još uvijek tabu tema o kojoj se nerado priča.

Neplodnost se može podijeliti na primarnu i sekundarnu. Primarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće uz redovite, nezaštićene spolne odnose tijekom godinu dana, a sekundarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.

Preporučljivo je posjetiti liječnika ako nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa nije došlo do začeća. Neplodnost pogađa mnoge parove svih dobnih skupina i važno je imati na umu da se ničega te trebate sramiti.

neplodnostUzroci neplodnosti

Uzroci neplodnosti zaista su mnogobrojni, a problem koji dovodi do neplodnosti je u oko 50% slučajeva kod žene, a u oko 50% slučajeva u muškarca.

U nekim slučajevima postoje i preklapanja pa tako imamo tzv. udruženi faktor neplodnosti i idiopatsku neplodnost, kojoj se sadašnjim metodama, nažalost, ne može otkriti uzrok.

Razlozi neplodnosti kod muškaraca najčešće su bolesti, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja spermija u ejakulatu.

Nadalje, razlog može biti nedovoljna pokretljivost spermija ili neprohodnosti sjemenovoda.

Muška neplodnost posljednjih je desetljeća porasla sa 20% na 40%, a točan uzrok i dalje nije u potpunosti poznat.

Kod žena neplodnost može biti izazvana izostankom ovulacije, što se javlja kao posljedica hormonske neravnoteže ili cista u jajniku ili pak usporenim putovanjem jajašca od jajnika do maternice kroz jajovod, što je česta posljedica endometrioze, tumora, infekcije ili prijašnjih kirurških zahvata.

Osim toga, veoma važni čimbenici neplodnosti mogu biti godine, prekomjerna ili premala tjelesna težina uzrokovana lošim prehrambenim navikama te stres.

Ukoliko par utvrdi da je neplodan, potrebno je da ih se odmah uputi u kliniku za fertilizaciju i sterilitet kako bi se utvrdilo tko je neplodan – žena, muškrac ili oboje.

Kod manjeg broja parova neplodnost je obostrana, stoga je potrebno liječiti oboje. Ovisno o uzroku neplodnosti i postavljenoj dijagnozi ovisi i liječenje, a danas postoje zaista velike mogućnosti. Važno je samo da se par na vrijeme odlučno suoči s problemom i bude pravovremeno upućen odgovarajućim liječnicima.

Liječenje neplodnosti

Cilj svakog postupka u liječenju neplodnosti stvaranje je pogodnih uvjeta za spajanje spolonih stanica. Prvi korak u liječenju neplodnosti cjeloviti je ginekološki pregled žene i urološki pregled muškarca.

Kada se pronađe uzrok neplodnosti, par u dogovoru s liječnikom odlučuje o metodama liječenja, a uvijek se koristi najednostavnija metoda.

Karakteristike spermiograma (analize sjemene tekućine muškarca) određuju je li muškarac plodan ili neplodan. Koncentracija spermija niža od 10 milijuna/ml povezuje se s neplodnošću, a liječenje muške neplodnosti može biti hormonsko, kirurško i drugo. Nažalost, nijedna od ovih vrsta liječenja nije u potpunosti učinkovita i nije pokazala očekivane rezultate.

Česti uzroci neplodnosti kod žena oštećeni su i neprohodni jajnici, a to se može liječiti na dva načina – mikrokiruškim zahvatom ili metodama umjetne oplodnje. Prilikom mikrokirurškog zahvata odstranjuju se cistične promjene na jajnicima ili se ljušte priraslice koje sljepljuju jajovode ili jajnike uz stijenku crijeva ili male zdjelice.

Zahvat se primjenjuje kod jednostavnijih oštećenja jajovoda kod mlađih žena, a uspješna operacija predstavlja trajno rješenje problema oštećenih jajovoda. Kod umjetne oplodnje događa se transfer oplođenih zametaka u maternicu, implantacija i razvitak trudnoće. Razvitkom tehnika umjetne oplodnje