Navigacija

Očne kapi

Ne toliko davno u ljekarni se moglo pronaći samo nekoliko bočica kapi za oči, koje su se uglavnom upotrebljavale kako bi bjeloočnice nakon noćne zabave ponovo opravdale svoje ime.

I danas postoje kapi protiv crvenila očiju, ali se na policama ljekarni naguravaju i razne bočice proizvoda koji bi trebali olakšati svrbež očiju i simptome navodno sve prisutnijeg problema suhih očiju. Je li nam to sve doista i potrebno?

Može li se pretjerati s kapima za oči?

DA Kapi mogu oči »razbistriti«, kako kaže jedna stara reklama, ali upotrebljavamo li ih prečesto, možemo imati i nuspojave. One kojiput uključuju čak i povećanu nadraženosti te crvenilo.

Očne kapi Oči su osjetljivi organi koji se mogu nadražiti u dodiru s dimom, onečišćenim zrakom, klorom iz bazenske vode ili čak zbog duge noći provedene ispred televizora.

Oči su ispunjene tananim krvnim žilama — kapilarama.

One se pod utjecajem dražila šire, zbog čega nam bjeloočnice izgledaju kao autokarta s mrežom crvenih cesta.

Kapi za oči koje obećavaju pobjedu nad crvenilom sadržavaju dekongestiv koji steže krvne žile.

Kad se krvlju ispunjene kapilare suze, slabije se ističu pa crvenilo izblijedi.

No kapi s dekongestivima slabe su, a njihov se učinak brzo istroši. Takoder, upotrebljavate li ih previše puta bez pauze, kapilare vam se mogu zbog povratna učinka dodatno proširiti, čime ulazite u začarani krug.

Kako biste povratni učinak izbjegli, nemoj te kapi za oči s dekongestivom upotrebljavati duže od
nekoliko dana zaredom. Neki očni liječnici savjetuju pacijentima da takve kapi uopće ne upotrebljavaju.

Umjesto toga možete pokušati pronaći uzrok svojih problema pa ga nadalje izbjegavati. Crvenilo očiju za koje nemate objašnjenje možda govori o infekciji ili drugim težim bolestima pa se, postane li taj problem kroničan, obratite liječniku.

Djeluju li sve kapi za oči na suzenje i svrbež očiju?

NE Mnoge popularne kapi ne sadržavaju sastojak koji djeluje na simptome alergija.

Patite li od peludne groznice, vjerojatno znate da su kihanje i šmrcanje tek dio tegoba koje sezonske alergije donose. Udisanje peludi potiče tijelo na lučenje histamina, kemijskog spoja koji pokreće upalu, i to ne samo u prostorima nosa, nego i u očima.

Što je upala očiju jača, one jače suze, svrbe i oteknu.

Kapi za oči s dekongestivom, koje»bistre oči«, glede histamina ne čine ništa. Vašim izmučenim očima može pomoći i uzimanje nekog antihistaminika u obliku pilule, poput loratadina (Claritin).

No neka istraživanja govore u prilog tome da antihistaminik u kapima za oči koje se mogu kupiti bez recepta, pomaže brže od onog u pilulama. Pročitajte sastav i u njemu potražite feniramin ili antazolin, dva antihistaminika koja se obično nalaze u kapima za oči protiv simptoma alergija.

No tu se krije jedna zamka: antihistaminici su u tim proizvodima često udruženi s dekongestivima. Kao što ste pročitali ranije, česta upotreba dekongestiva može crvenilo s vremenom i pogoršati, pa te kombinirane kapi trebate upotrebljavati (ako baš morate) samo kraće vrijeme, ne dulje od nekoliko dana.

Iznimka je u tome pravilu ketotifen (Alaway i Zatidor), koji se u nekim zemljama može kupiti bez recepta, a ne sadrži dekongestiv. Ketotifen na oči napadnute alergijom pomaže na tri načina: kao antihistaminik, zatim stabiliziraj ući mastocite (stanice proizvođače kemijskih tvari koje izazivaju simptome alergije) i još k tome ublažava upalu.

Muči li vaše oči alergija, upitajte liječnika ili ljekarnika biste li mogli uzimati ketotifen te bi li vam se to isplatilo. On je dvostruko skuplji od drugih kapi za oči temeljenih na antihistaminicima.

Očne kapi Djeluju li »umjetne suze« i »podmazivači« očiju?

DA No ako vam je potrebno više od nekoliko kapi takvih ovlaživača očiju na dan, možda vaše stanje zahtijeva pozornost liječnika.

U vašemu bi se oku trebale cijeli dan nalaziti suze, čak i kad niste nimalo tužni. Suze se izlučuju iz posebnih suznih žlijezda, a na očima se pretvore u tanak zaštitni sloj koji održava njihovu prirodnu vlažnost i čistoću ispirući s površine razne klice.

Neki ljudi ne luče dovoljno suza, ili one prebrzo ishlape.

Muči li vas povremena suhoća očiju, takve vam kapi mogu pomoći. pripremite se na njihovu visoku cijenu i donekle ograničeno olakšanje simptoma.

Takvi proizvodi sadržavaju hidrogelove koji zadržavaju kapi na površini oka. No čak i s hidrogelom, te se kapi na površini očiju zadržavaju samo kraće vrijeme, kaže oftalmolog dr. Sandeep Jain.

Patite li čak i od blaga oblika suhoće očiju, možda ćete kapi morati upotrebljavati i nekoliko puta na dan.

Umjetne suze veće viskoznosti, kao što su Systane, Celluvisc i Liquigel, nude trajnije djelovanje (i skuplje su!). No dr. Jain kaže kako Celluvisc, najviskoznije među njima, mogu zamutiti vid na 20 do 30 minuta. Gelovi i masti za oči još su gušći (neki sadržavaju vazelin i mineralno ulje), pa oni zamute vid i na duže vrijeme. Zato se one koriste prije spavanja.

Još jedan problem predstavljaju konzervansi, Neke kapi za oči sadržavaju benzalkonij, koji produžuje rok trajanja proizvoda, ali može nadražiti vrlo suhe oči. Iskušajte proizvode koji kao konzervanse sadržavaju natrijev perborat ili polikvaternij-1.

Još je bolje da potrošite koju kunu više i kupite kapi bez konzervansa, koje se koriste kao pripravci za jednokratnu upotrebu. Upotrebljavate li kapi za oči više od četiri puta na dan, obratite se liječniku. Kronična suhoća očiju može biti znak težih bolesti, poput rozaceje ili Sjogrenovog sindroma.

NAŠ SAVJET

Upute na kapima za oči često navode kako treba ukapati »jednu do dvije kapi«. No prema dokumentu Medhcal Letter on Drugs and Therapeutics, i jedna je kap sasvim dovoljna. Jedna kap tipična proizvoda sadržava 35 do 50 mikrolitara tekućine (a može sadržavati i do 75 mikrolitara). U oku se može zadržati samo približno 30 mikrolitara tekuČine. Stoga će druga kapljica najčešće samo isprati prvu, što je nepotreban trošak.