Navigacija

Prema utjecaju na razinu glukoze u krvi, a kao značajno mjerilo vrijednosti ugljikohidrata, 1981. počeo se koristiti glikemijski indeks.

Uveden je da pomogne posebnim kategorijama ljudi (dijabetičari, sportaši, trudnice, oni koji mršave) daodržavaju razinu glukoze u krvi- stabilnom. Dugo nije bio ozbiljno shvaćen ni korišten, no sada se bez njega ne bi mogla ni zamisliti konačna ocjena kvalitete jednog obroka za redukcijski jelovnik.

Mnogi smatraju da je otkriće uloge glikemijskog indeksa revolucionarna novina u vrednovanju obroka. Kao standard se koristi glukoza (GI 100) ili bijeli kruh (u SAD-u).

Kontaktirali smo voditelje Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis kako bi nam dali svoje viđenje utjecaja glikemijskog indeksa na mršavljenje i zdravlje!

“Namirnica s visokim GI izaziva nagli porast glukoze u krvi i brzo otpuštanje inzulina. Međutim, što više inzulina – to je veća glad i mogućnost hipoglikemije! Dakle, što se gušterača više »žmiče«, teže se mršavi!

Iako svaka namirnica ima svoj GI, znanstvenici su ih grubo svrstali u skupine s visokim GI (bijeli kruh, krumpir, žitne pahuljice, riža, energetski napitci s glukozom), s umjerenim GI (energetski napitci sa saharozom, kole, voćni sokovi na bazi fruktoznog sirupa, tropsko voće, smokve) i namirnice s niskim GI (mlijeko I mliječni proizvodi, mahunarke, leća, zob, jabuke).

U našim programima mršavljenja najviše koristimo glikemijski indeks kao smjernicu u zdravoj prehrani. Navedeno nam se pokazalo učinkovitim kako za mršavljenje tako i za održavanje težine.”

NAMIRNICE S VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

glukoza  100
glukozni (bombonski) sirup 94
krumpir 85

kukuruzne pahuljice 84
bezalkoholni napitci 83
bijeli kruh i 80
graham krekeri 74
med 73
bijelo pecivo 72
lubenica 72
gazirani napitci 68
grožđice 64

NAMIRNICE S UMIERENIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

šećer (saharoza) 60
sok od naranče 57
bijela riža  56
kukuruzne kokice 55
banane 52
slatki krumpir 50
grašak i grah 48
tjestenina  41
sok 0d jabuke 41

NAMIRNICE S NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM

jabuka i kruška 36
grašak i grah 33
obrano mlijeko 32
žitne pločice 31
punomasno mlijeko 27
ječam 25
fruktoza 23

Ovo je popis glikemijskih indeksa najvažnijih namirnica, s tim da glukoza  (grožđani šećer) ima glikemijski indeks 100. Upozoravamo one koji mršave na namirnice s visokim glikemijskim indeksom, koje kada se konzumiraju u većim količinama mogu izazvati nagli pad’ šećera u krvi (hipoglikemiju).

Kada se to dogodi, gušterača počinje naglo lučiti inzulin kako bi snizila razinu šećera u krvi, a kad razina šećera padne, može doći do slabosti, vrtoglavice i kolapsa (hipoglikemijski kolaps).

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom ne izazivaju lučenje inzulina na takav način, jer postupno oslobađaju šećer.

Naravno da ovdje dolazi u obzir kombiniranje namirnica visokog i niskog GI-a tako da se »agresija« na inzulin osjetno smanjuje.

Savjetujem vam da kad analizirate glikemijski indeks, uvijek tražite podatke za svaku namirnicu posebno, a ne za njihovu kombinaciju.

Pitanje je kako prijeći na niskoglikemijske namirnice? Žitarice za doručak zamijenite cjelovitim žitnim zrnjem, pšeničnim posijama i zobenim pahuIjicama. Bijeli kruh Zamijenite cjelovitim, po mogućnosti na bazi cjelovitog žitnog zrnja ili raži, a krumpir Zamijenite tjesteninom od cjelovitog brašna.