Navigacija

Papa test

Citološki vaginalni razmaz po Papanicolaouu, kako glasi pun naziv ove pretrage, prava je medicinska priča o uspjehu koji je u posljednjih pedeset godina uglavnom potkrijepljen smanjivanjem stope pojavljivanja raka vrata maternice u mnogim zemljama za 70 do 90 posto.

Nazvan po svojem i umitelju, dr. Georgeu N. Papanicolaouu, Papa test otkriva stanice raka i abnormalne stanice koje mogu postati zloćudne. Iako u zdravstvenoj zaštiti žena Papa test zauzima skoro kultno mjesto, danas se na horizontu naziru novi pristupi probiru na rak vrata maternice.

Kome je ta pretraga potrebna?

Svim ženama, iako nekima od njih nije potrebna svake 1 godine, a starije je žene mogu prestati obavljati. Glavni je uzrok raka vrata maternice humani papilomavirus (HPV), koji se obično prenosi spolnim odnosom. Većina smjernica preporučuje ženama da započnu s godišnjim PapaI testom unutar tri godine od 1 početka spolne aktivnosti, ili najkasnije do 21. godine.

Neki liječnici vjeruju kako žene iznad tridesete koje su triput zaredom dobile negativan nalaz Papa testa, mogu tu pretragu prorijediti na jednom u dvije ili tri godine. Ipak, neki se liječnici brinu kako žene koje ne obavljaju Papa test svake godine mogu nakraju preskočiti i neke druge važne probirne pretrage koje obavljaju ginekolozi.

»Većini je žena Papa test jedini razlog odlasku ginekologu«, kaže dr. Lauren Streicher iz bolnice Northwestern Memorial u Chicagu. Bez obzira na to koliko često obavljate Papa test, ipak biste trebali planirati i druge rutinske probirne pretrage, uključujući pregled zdjelice, kliničke preglede dojki i pretrage krvi na spolno prenosive bolesti.

Žene starije od 65 — 70 godina mogle bi prestati obavljati Papa test pošto im u desetogodišnjem razdoblju tri uzastopna testa pokažu negativne rezultate. Žene kojima je uklonjen vrat maternice ne moraju obavljati tu pretragu osim ako im ta operacija nije izvedena zbog raka vratnog dijela ili tijela maternice. (Valja imati na umu to da se u sklopu kirurškog odstranjenja maternice ne uklanja uvijek i njezin vratni dio; u takvim slučajevima se i dalje preporučuje redovit Papa test.

Papa test Koliko je Papa test pouzdan?

Papa test je samo umjereno osjetljiva pretraga, zbog čega je, za zaštitu od raka vrata maternice, nužno provoditi ga redovito.

Papa test otkrit će rak vrata maternice ili abnormalne stanice.

Navedene stanice mogu postati zloćudne u približno 50 do 75 posto slučajeva.

Ta će pretraga još rjeđe otkriti stanice koje samo blago odstupaju od normale.

Za izvođenje Papa testa, liječnik, medicinska sestra, tehničar ili neki drugi izučeni zdravstveni radnik uzima s pomoću posebne strugalice (špatule) i/ili četkice, uzorak stanica s vrata maternice. Te se stanice razmažu na predmetno stakalce i analiziraju u laboratoriju. Problemi prilikom pripreme ili analize razmaza mogu utjecati na pouzdanost ove pretrage.

Ipak, rak vrata maternice razvija se kroz više godina, pa se redovitim odlascima na Papa test on obično otkrije dovoljno rano da se može liječiti.

Kao što je to slučaj s mnogim probirnim pretragama, Papa test daje i značajan broj lažno pozitivnih rezultata. Rizik da će Papa test uzrokovati lažnu uzbunu povećava se sa starošću pacijentica. U jednom je četverogodišnjem istraživanju, 2500 žena u postmenopauzi svake godine odlazilo na Papa testove koji su dali sve skupa 110 neispranuh rezultata te doveli do 231 dodatne pretrage, uključujući i biopsije.

No nijedna od tih žena nije imala rak vrata maternice, a samo je jednoj bilo potrebno dodatno liječenje zbog razvoja prekanceroznih stanica. S druge strane, ako vam je rezultat Papa testa negativan, možete se opustiti: imate 95-postotne ili čak i veće izglede da nemate rak vrata maternice.

Trebate li napraviti pretragu na HPV?

To je dobra ideja. Novija istraživanja govore u prilog tome kako pretraga na HPV, virus koji uzrokuje rak vrata maternice, može biti i osjetljivija od Papa testa, iako i ona daje još više lažnih uzbuna.

Neki liječnici vjeruju kako bi pretraga na HPV, koja se počela provoditi 2000. godine, jednoga dana mogla zamijeniti Papa test. Prema jednom je istraživanju, objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine, pretraga na HPV otkrila 94,6 posto opasnih tvorbi, daleko više no Papa test, koji je otkrio samo njih 55,4 posto.

Pretraga na HPV imala je malo veće sklonosti lažno pozitivnim rezultatima. Vjerojatno je najbolje provesti obje pretrage. U istom se istraživanju, kombinirajući rezultate obiju pretraga došlo do 100-postotna uspjeha u otkrivanju prekanceroznih tvorbi.

Neke žene sada već zahtijevaju obje pretrage, a mnogi im liječnici to i automatski preporučuju. Na žalost, pretraga na HPV skupa je pa je zdravstveno osiguranje možda neće pokriti.

Trebaju li mlade žene, koje su primile cjepivo protiv HPV-a, provoditi Papa testove?

Da. lako je cjepivo protiv HPV-a vrlo uspješno, ono ne pruža 100-postotnu zaštitu od raka vrata maternice. U SAD-u i mnogim drugim zemljama danas se može naći cjepivo naziva Gardasil, koje sprečava infekcije HPV-om i bradavičaste tvorbe (kondilome) na genitalnom području. I druga cjepiva samo što se nisu pojavila na tržištu.

Gardasil je najučinkovitiji ako osoba još nije zaražena HPV-om, a trenutno je odobrena njegova upotreba kod djevojčica i žena starih od 9 do 26 godina. Gardasil štiti samo od četiri soja HPV virusa.

Dva od tih sojeva odgovorna su za 70 posto slučajeva raka vrata maternice, dok su druga dva odgovorna za 90 posto kondiloma. Iako Gardasil predstavlja snažnu obranu od raka, cijepljene žene ostaju podložne zarazi drugim sojevima HPV-a. Još k tome, žene koje su bile spolno aktivne prije cijepljenja možda ovaj virus već nose u sebi. zbog toga je i cijepljenirn ženama nužno obavljati Papa testove.