Navigacija

Poremećaji u prehrani – Vaša pitanja i odgovori 4.dio

Kako znati treba li mi program liječenja?

Mnogo je primjera da je program liječenja dobar izbor. Od pomoći je ako vam specijalist ili neki drugi stručnjak savjetuje razinu skrbi i program liječenja koji bi u vašem slučaju postigao najbolje rezultate.

 

 

 

Kako odabrati program liječenja poremećaja prehrane?

Morat ćete razmotriti nekoliko čimbenika kako biste odabrali kvalitetan program liječenja. Potom ćete morati provjeriti pokriva li vaše osiguranje troškove liječenja.

 

 

 

Koja pitanja postaviti i što tražiti pri raspitivanju o programima liječenja?

Slijedi dobar vodič iako valja znati da odabir programa liječenja može biti teška odluka. Važno je ne žuriti i upitati za savjet nekoga komu vjerujete.

 

 

Što očekivati od programa liječenja?

Kad prihvatite određeni program liječenja, očekujte da će vam biti teško.Naime, oduzet će vam svu kontrolu ili barem dio nje, a vrijeme ćete provoditi s ljudima koje ne poznajete ili kojima ne vjerujete.

 

 

 

Koliko prosječno traje institucionalna liječenje ili hospitalizacija?

Programi liječenja uvelike se međusobno razlikuju u trajanju boravka pacijenta, ovisno o težini bolesti pa sve do toga kolik je trošak osiguranje voljno platiti.

 

 

Koji su sve pristupi liječenju poremećaja prehrane?

Stručnjaci se služe raznovrsnim pristupima u liječenju poremećaja prehrane, ali kako ih je vrlo mnogo, nemoguće ih je sve navesti i opisati.

 

 

 

Što se podrazumjeva pod psihodinamičkom psihoterapijom?

Psihodinamičnka terapija potječe još od Freuda, ali s vremenom se promijenila i razvila pa danas postoji mnoštvo različitih škola.

 

 

Rečeno mi je da je kognitivna bihevioralna terapija najbolje rješenje u liječenju poremećaja prehrane. Je li to istina i o čemu je riječ?

S vremenom se pokazalo da rješavanje skrivenih problema nije dovoljno za prevladavanje uvriježenih oblika ponašanja proizašlih iz poremećaja prehrane.

 

Što je interpersonalna terapija i kako je povezana s liječenjem poremećaja prehrane?

Interpersonalna terapija ili IPT kratkoročna je ciljana psihoterapija kojoj je svrha pomoći osobama pri identifikaciji i rješavanju interpersonalnih problema.

 

 

Terapeut primjenjuje dijalektičko-bihevioralnu terapiju. Hoće li mi to pomoći u liječenju od poremećaja prehrane?

Dijalektičko-bihevioralna terapija, opće poznata kao DBT, oblik je psihosocijalnog liječenja koji je osmislila Marsha Linehan, a primjenjuje se u liječenju graničnih slučajeva poremećaja osobnosti.

 

 

Kako se može prepoznati poremećaji prehrane kod voljene osobe?

Sumnjate li da vam prijatelj, rodak, učenik ili kolega pati od poremećaja prehrane, a želite pomoći, izravno mu se obratite ili se povjerite nekomu drugom tko moie porazgovarati s njim u vezi s time.

 

 

Ako voljena osoba boluje od poremećaja prehrane, kako joj je najbolje pristupiti?

Ako ste zabrinuti za nekoga, najvažnije je pokazati ljubav i brigu, a ne kritiku i osudu. Morate oboljeloj osobi reći što ste opazili, kako se osjećate i zašto ste zabrinuti.

 

 

Što je dopušteno činiti, a što ne želimo li pomoći oboljelom od poremećaja prehrane?

Slijede opće upute koje često dajem voljenim osobama, ali ne zaboravite da je svaki slučaj specifičan pa je najbolje posavjetovati se sa stručnjakom o vašem slučaju.

 

 

Koja je uloga braće i sestara u postupku liječenja poremećaja prehrane?

Ovisno o dobi, braća i sestre mogu pohađati terapijske sastanke na različite načine i u svakom slučaju trebalo bi ih uključiti u liječenje.

 

 

Majci je dijagnosticiran poremećaj prehrane. Što mogu ili što bih trebala učiniti?

Ako ste dijete roditelja za kojeg znate ili pak nagađate da boluje od poremećaja prehrane, a ne znate što vam je činiti, nazovite profesionalnu organizaciju koja će vam pomoći.

 

 

Kći adolescentica pati od bulimije i započela je s liječenjem. Bih li ija trebala biti uključena?

Svakako! Istraživanja pokazuju da je obiteljska terapija najuspješniji oblik liječenja adolescenata oboljelih od anoreksije, a postoje pokazatelji da bi to moglo biti točno i za adolescente oboljele od bulimije.

 

 

Ako živim s nekim tko boluje od poremećaja prehrane, bih li trebala baciti vagu?

Naravno! Bacite vagu, ali ne samo zbog oboljele osobe nego zato što ni vama nije potrebna. Brojevi mogu biti varati i vage su nepouzdan način mjerenja zdravlja