Navigacija

Povišeni kolesterol

Kolesterol je izvanredno važan sastojak našega tijela. Koristi se za izgradnju staničnih membrana, proizvodnju hormona, vitamina D i još koječega. No glas koji ga bije kao uzročnika srčanih napadaja donekle je i zaslužen.

Zapravo, mnoge osobe koje dožive srčani udar nemaju povišene razine kolesterola. No bez obzira na to, snižavanje njegovih razina snizit će i vaš rizik.

Povišene razine kolesterola pridonose i Alzheimerovoj bolesti, moždanom udaru i zloćudnom tumoru debelog crijeva. Najvažnije je sniziti »loš«(LDL) kolesterol i povisiti »dobar«HDL (»hvalevrijedan«) kolesterol.

Morate paziti i na razine triglicerida, masnoće iz krvi koje se nakupljaju kad unosite previše kalorija. One su sirovina za LDL kolesterol koji začepljuje žile.

POMAŽE

Lijekovi statini

Liječenje povišenih razina kolesterola doživjelo je uvođenjem ovih lijekova, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, pravu revoluciju.

Danas se statini nalaze medu najčešće propisivanim lijekovima na svijetu, a smanjenje stopa smrtnosti od srčanih bolesti u mnogim je zemljama djelomice pripisano i njima.

Oni mogu smanjiti razine LDL-a za čak 63 posto. Jedna je novija analiza 27 istraživanja, objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine, ustvrdila kako statini mogu kod osoba bez srčane bolesti smanjiti rizik od srčanog udara za skoro 30 posto te smanjiti i rizik od moždanog udara za 10 posto.

povišeni kolesterol Zobena kaša i ostala jela bogata topivim vlaknima

Pojedete li svako jutro veliku porciju vruće zobene kaše, razine kolesterola mogle bi vam ostati niske. Topiva neprobavljiva vlakna, kakva se nalaze u zobi, suhu grahu i grašku te većini orašastih plodova i ječmu, djeluju u vašim crijevima kao kakav filtar, »hvatajući«masne kiseline dobivene probavom hrane i držeći ih uz sebe sve dok zajedno ne napuste vaše tijelo.

Jedna je analiza 67 kliničkih istraživanja ustvrdila kako uzimanje 2 do 10 grama topivih vlakana na dan smanjuje ukupan kolesterol za približno 1,7 mg/dl i LDL za 2,2 mg/dl.

Jedna je vladina organizacija zaključila kako, povećavajući dnevni unos topivih vlakana za 5 do 1 0 grama, razine LDL-a spuštamo za pet posto.

Pola šalice kuhana ječma, zobene kaše ili zobenih posija sadržava približno 1 gram topivih vlakana.

Pola šalice graha lima daje čak 3,5 grama. Čak i velika naranča, grejpfrut ili kruška daju po dva grama.

Ne možete li pojesti dovoljno takvih namirnica s topivim vlaknima, razmislite o dodacima prehrani s psilijem (psyllium) kao što su Metamucil, Citrucel ili Fiberall. Dnevna doza obično sadržava 1 0 grama.

Biljni stanoli i steroli

Danas možete razine kolesterola sniziti skoro jednako učinkovito čašom soka od naranče ili s pomoću nekoliko žlica umaka za salatu ili pak mazanjem margarina na kruh, kao i statinima — jasno samo ako trošite one inačice tih namirnica koje su obogaćene stanolirna ili sterolima, prirodnim biljnim spoj evima strukture slične kolesterolu.

Takvi spojevi zauzimaju mjesta na receptorima kolesterola u vašemu tijelu pa tako sprečavaju njegovo iskorištavanje iz pojedene hrane.

Jedna je analiza četiri visokokvalitetna klinička istraživanja ustvrdila kako svakodnevno uzimanje približno 2,3 grama sterola i stanola iz namaza sličnih margarinu, snižava ukupne razine kolesterola za 7 do 1 1 % te razine LDL kolesterola za 10 do 15 posto. Pridržavajte se količina od dva grama na dan. Nema nikakvih dokaza kako veće količine pružaju neke dodatne koristi.

Niacin protiv visokih razina triglicerida i niskih razina HDL-a

Ovaj se vitamin B skupine naziva i nikotinska kiselina, a najbolje djeluje na povisivanje razina HDL-a i smanjenje triglicerida. Zapravo, to je jedan od rijetkih lijekova koji povisuju razine HDL-a. Istraživanja su otkrila pad triglicerida za 26,1 posto i povisivanje razina HDL-a za 15 do 35 posto. Glavna je nuspojava crvenilo kože, ali novije formulacije s produženim oslobađanjem djelatnog sastojka taj problem svode na samo manju smetnju.

Derivati fibrične kiseline protiv visokih triglicerida

Ovi lijekovi, primjerice gemfibrozil (Lopid) i fenofibrat (Antara, Tricor), najbolji su za snižavanjerazina triglicerida. U jednome je petogodišnjem istraživanju gemfibrozil doveo do prosječno 35-postotnog pada triglicerida, uz umjereniji pad razina LDL kolesterola od osam posto te prosječnim rastom HDL-a od 9%.

Kineska crvena fermentirana riža

Ovaj prirodan začin koji se prodaje kao dodatak prehrani u kapsulama, sadržava nekoliko spojeva koji se nalaze i u lijeku snižavanje kolesterola, lovastatinu (Mevacor), pa se stoga često naziva i prirodnim statinom.

I zaista, jedna je metaanaliza 93 klinička istraživanja pokazala kako takva riža ima približno jednaku učinkovitost na snižavanje ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida i povisivanje HDL-a, kao i lovastatin i četiri druga česta statina. Doze ovise o točnom sastavu. Nemojte takve dodatke prehrani uzimati ako već primate statine.

Soja

Koristi od soje u snižavanju kolesterola malene su, čak i kad je jedete u velikim količinama. U jednoj analizi 8 istraživanja, osobe koje jedu na dan u prosjeku 50 g bjelančevina soje— a to odgovara količini od skoro ¾ kg tofua — snizile su ukupan kolesterol za skoro 6 posto. No osobe koje su jele razumnijih 25 grama na dan, ukupan su si kolesterol snizile za samo 1,1 posto.

Vjerojatno osobe koje jedu sojine proizvode snižavaju svoj kolesterol zato što jedu manje zasićenih masnoća, a ne zbog nekog posebnog svojstva soje.

povišeni kolesterol Češnjak

Dokazi o djelovanju češnjaka na snižavanje kolesterola miješana su značaja, prvenstveno zbog razlika u sortama češnjaka korištenima u kliničkim istraživanjima i malenu broju sudionika u većini njih (malena istraživanja često nisu dovoljno opsežna kako bi pokazala značajne učinke).

No medu istraživanjima koja pokazuju njegove koristi, pilule češnjakovog ulja snižavale su LDL kolesterol za 11,4 posto i trigliceride za 9,9 posto.

Češnjak može i ponešto sniziti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu biti okidač srčanog udara. volite li više svjež češnjak, jedite barem jedan i pol češanj na dan a prije jela ga pustite da narezan, ili zdrobljen, stoji 10 minuta kako bi se stvorili njegovi najvažniji spojevi.

Polikozanol

Ovaj dodatak prehrani dobiven je iz pšenične ili klice kubanske šećerne trske, ali su samo istraživanja kubanske inačice (nije dostupna u SAD-u) pokazala učinak na snižavanje kolesterola. Pored toga, objavljena istraživanja s manje od 50 sudionika obimom su vrlo ograničena.

Istraživanja koja su uspoređivala 10 mg kubanskog polikozanola s niskim dozama statina (10 do 20 mg na dan) ustvrdila su kako su oba snizila razine kolesterola za približno jednak iznos. Jedna je analiza 29 istraživanja u kojima se uspoređivao polikozanol s placebom ustvrdila kako 5 do 40 mg tog dodatka prehrani,uzimana kroz prosječno 30 tjedana, snižavaju LDL kolesterol za 23,7 posto i ukupan kolesterol za 16,2 posto, uz 10,6-postotno povećanje HDL-a.

POMAŽE NEKIMA

Sekvestranti žučne kiseline

Ovi lijekovi koji se prodaju preko recepta, a često se upotrebljavaju zajedno sa statinima, uključuju kolestiramin (Questran, Prevalite i Locholest), kolestipol (Colestid) i kolesevelam (WelChol).

Oni prilično dobro djeluju na smanjenje razina LDL kolesterola (jedno je veliko istraživanje ustvrdilo 20,3-postotni pad, u usporedbi sa 12,6-postotnim padom kod placebo skupine). Ipak, oni mogu djelovati i povisivanjem razina triglicerida, zbog čega se preporučuju samo nekim osobama (onima kojima razine triglicerida nisu već visoke).

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Vytorin

Ovaj lijek udružuje simvastatin (Zocor) i drugi tip lijekova za snižavanje kolesterola, ezetimib (Zetia). Za razliku od statina, Zetia djeluje blokirajući apsorpciju kolesterola u crijevima.

lako su istraživanja ustvrdila kako ta kombinacija može do 20 posto učinkovitije sniziti razine LDL kolesterola od sama statina, jedno veliko istraživanje u kojem su se uspoređivali učinci na nakupljanje plaka u velikim vratnim arterijama nije ustvrdilo ikakve razlike između pacijenata koji su uzimali Vytorin i onih koji su uzimali samo Zocor.

Dok su oba ta lijeka sprečavala dalje nakupljanje plaka, ni jedan od njih nije značajno reducirao već postojeći. Još uvijek nije sasvim jasno smanjuju li Vytorin ili Zetia rizik od srčanog ili moždanog udara.

U međuvremenu nema uvjerljiva razloga za njegovo uzimanje — zato što statini stoje približno samo trećinu cijene vytorina i zato što se pokazalo kako smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, kao i zato što se ne čini kako Vytorin pruža ikakve dodatne koristi u smislu glavnih uzroka srčanog udara (nakupljanje plaka) u odnosu na statin sam.

× Guggul

Ovaj indijski biljni ekstrakt glavno je uporište ajurvedske medicine te se često hvali kao prirodno sredstvo za smanjenje povišenih razina kolesterola.

No klinička istraživanja jednostavno ne pokazuju dosljedne koristi. U jednome od nekoliko dobro postavljenih istraživanja guggula, objavljenu u časopisu Journal of the American Medical Association, ti su dodaci prehrani zapravo i poviših razine LDL-a.

U međuvremenu, jedna analiza svih objavljenih istraživanja djelovanja guggula na povišene razine kolesterola nije ustvrdila nikakve značajne razlike u razinama ukupnog kolesterola, HDL-a ili triglicerida izmedu osoba koje su uzimale placebo ili guggul.

× Klofibrat (Atromid-S)

Ovaj se derivat fibrične kiseline i dalje prodaje u mnogim zemljama, ali su njegovi učinci na kolesterol vrlo umjereni, a u jednome se poticajnu istraživanju ukupan broj smrti medu onima koje su uzimale taj lijek malo povisio zbog tumora jetre i crijeva.

× Smanjivanje unosa namirnica bogatih kolesterolom

Razine kolesterola u krvi ne povisuje kolesterol iz jaja i morskih plodova, nego uglavnom zasićene masnoće iz namirnica poput crvenog mesa, sira i sladoleda, koje se tek u tijelu pretvaraju u kolesterol. Možete zato, bez straha od povišena kolesterola ili rizika od srčanih bolesti, svaki dan pojesti po jaje ili dva.

A ŠTO JE S RIBLJIM ULJEM?

lako se doista čini kako riblje ulje pruža vrijedne koristi za zdravlje srca, kao što je stabiliziranje srčanog ritma i smanjenje upala u arterijama, ono ne čini puno u smislu snižavanja razinakolesterola.

Brojna su istraživanja pokazala kako, iako riblje ulje može sniziti trigliceride za približno 30 posto, snižavanje LDL kolesterola i povećavanje HDL kolesterola umjereni su, a nije dokazano ni smanjenje nakupljena plaka.

Želite li se okoristiti svojstvom ribljeg ulja da snižava trigliceride, trebat ćete ga obično uzimati približno 4 grama na dan. Prije no što počnete uzimati bilo koju dozu ribljeg ulja, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

NAŠ SAVJET

Posjetite ovlaštenog prehrambenog stručnjaka kako bi vam pomogao u snižavanju kolesterola promjenom prehrane. Jedan je pregled 12 istraživanja koja su uspoređivala koristi nutricionističkih savjeta o prehrani i koristi savjeta liječnika ili onih samostalno pronađenih u drugim izvorima poput knjiga i interneta, ustvrdio kako su sudionici koji su se savjetovali s nutricionistima li su čak sami tražili informacije, doživjeli smanjenje razina kolesterola za 9,75 mg/dl više nego osobe koje su se savjetovale samo s liječnicima.