Navigacija

Prirodne terapije i homeopatija

Aceton

Aceton i druge spojeve zvane »ketonska tijela« sintetizira jetra u slučajevima kad je organizam, da bi proizveo energiju – a u nedostatku ugljikohidrata – prisiljen koristiti prvenstveno masti.

 

 

 

Afte

Afte ili stomatitis označavaju lezije sluznice usta, katkad do te mjere bolne da čine problematičnim ili čak nemogućim uzimanje hrane.

 

 

 

Akne

Riječ  je o upali dlačnih folikula i lojnih žlijezda koja može biti povremena i ograničena ili pak, u određenim razdobljima života i u nekih predisponiranih osoba, poprimiti trajniji i ustrajniji oblik i početi predstavljati nimalo zanemarivu smetnju.

 

 

Alergije

Problem alergije sastoji se u abnormalnoj količini specijaliziranih antitijela usmjerenih protiv prehrambenih tvari ili čestica oduvijek prisutnih u čovjekovoj okolini (pelud, prašina, životinjska dlaka…) koje proizvodi imunološki sustav organizma.

 

 

Alopecija

Riječ je o posebnom tipu opadanja kose, koje obično zahvaća samo ograničene zone. Ovaj poremećaj nije ni u kakvoj vezi s ćelavljenjem kojem su, u većoj ili manjoj mjeri (što ovisi o genetskim i hormonalnim faktorima) podložni gotovo svi muškarci.

 

 

Amenoreja ili izostajanje menstruacije

Mnogobrojni su čimbenici koji mogu utjecati na osjetljivu hormonalnu ravnotežu koja regulira pojavu menstruacije.

 

 

 

Anemija

Oskudnu prisutnost crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi valja uvijek utvrditi zajedno s liječnikom. Uzroci, naime, mogu biti mnogostruki i ne moraju uvijek, kao što smo često skloni vjerovati, biti vezani za neprimjerenu prehranu.

 

 

Apetit

Ne treba ga brkati s gladi (koja je zapravo fenomen s ne osobito ugodnim aspektima, generiran produženim prehrambenim pomanjkanjem) – apetit je jednostavno ugodna želja za konzumiranjem hrane.

 

 

 

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak

Povišen arterijski tlak jedan je od najvećih zdravstvenih problema našeg vremena. Samo u jednom vrlo skromnom postotku slučajeva uzrok je moguće identificirati u nekoj organskoj smetnji (problemi s bubrezima, tumori, poremećaji u lučenju nekih hormona).

 

 

Arterijska hipotenzija ili niski krvni tlak

Pretjerano nizak krvni tlak manje je učestao – i u pogledu negativnih posljedica ne tako teško – u odnosu na hipertenziju (povišen krvni tlak). Pa ipak, može biti »diskretno« neugodno, zagorčavajući pomalo život (osobito u toplim godišnjim dobima) osjećajima malaksalosti i čestim vrtoglavicama.

 

 

Aterioskleroza ili ateroskleroza

Posljedice i komplikacije ovoga patološkog procesa čine danas, u takozvanim industrijaliziranim zemljama, 50% uzroka smrti.

 

 

 

Artritis i artroza

Riječ je o dvije prilično složene patološke situacije. Prvu karakterizira upala zglobova koja se manifestira u akutnom obliku.

 

 

 

Astma

U korijenu ovog neugodnog respiratornog problema nije uvijek moguće raspoznati neku alergijsku reakciju. Uzrok je katkad dosta mutan i nije ga lako klasificirati.

 

 

 

Bore

Starenje je nedvojbeno neizbježan proces i odraz protjecanja vremena na koži nešto je što se jednostavno mora dogoditi.

 

 

 

Bradavice

Bradavicama zovemo malene tvorbe na koži u obliku oštro ograničenih čvorova prekrivenih rožnatim slojem koji površinu ćini grubom na dodir.

 

 

 

Bronhitis

Akutna upala bronha koja, kad je organizam posebno oslabljen, često predstavljen razvoj i posljedicu obične prehlade. U kroničnom obliku, bronhitis je često vezan uz cigarete, zagađenje okoliša i astmu.

 

 

 

Celulit

Premda se na njega često gleda kao na isključivo estetski problem, celulit zapravo krije duboki poremećaj mikrocirkulacije i predstavlja finalni rezultat zajedničkog djelovanja više uzroka.

 

 

 

Cistitis

Riječ je o upali mokraćnog mjehura praćenoj bolnim žarenjem i čestim podražajem na mokrenje. Može biti sporadična pojava, uzrokovana, primjerice, antibiotskom terapijom, ili iznimnim fizičkim i psihičkim umorom.

 

 

Crijevne gliste

Infekciju crijeva glistama može, poznato je, pospješiti nedovoljno brižna higijena ruku, što je neminovan i u neku ruku razumljiv slučaj u mnoge djece.

 

 

 

Debljina

Stanje u kojem se u određenom životnom trenutku zatekne ne samo velik broj odraslih osoba, nego i mnogo djece.

 

 

 

Dekalcifikacija kostiju

Riječ je o zdravstvenom problemu novijeg datuma, koji se u medicini počeo nametati posljednjih godina.

 

 

 

Depresija – prirodni lijekovi

Depresija je stanje karakterizirano vrlo različitim, ali sasvim tipičnim smetnjama: oscilacije apetita uz povećanje ili gubitak težine, nesanica ili pospanost, pad energije, apatija, tugaljivost i nedostatak samopoštovanja, bezrazložni osjećaj krivnje, poteškoće s koncentracijom, želja za smrću, itd.

 

 

Dijareja

Ako se radi o slučajnoj i povremenoj, dakle iznimnoj pojavi, najbolji je lijek post na bazi vode. Ako se, međutim, proljev nameće kao učestao problem, valja poduzeti, u dogovoru s liječnikom, produbljeniju dijagnostičku analizu.

 

 

Dismenoreja

Mjesečnice su fenomen koji karakterizira žensku fiziologiju i koji se, u prosjeku, pojavljuje svakih 28 dana.

To cikličko krvarenje maternice često je popraćeno raznovrsnim smetnjama.

 

 

Dojenje

Lako, produženo i zadovoljavajuće dojenje nije rezultat neke „teorijske“ odluke donesene u nekoliko minuta.  Ono mora biti svjestan izbor čije su premise postavljene već za vrijeme trudnoće, a čiji temelj čini prehrana bogata svježim voćem i povrćem te integralnim žitaricama.

 

 

Ekcem

Bolest kože koja se očituje na vrlo različite načine, od običnog crvenila do stvaranja krasta, od suhih do lezija iz kojih se cijedi tekućina ili krv, od nadražaja karakteriziranih nepodnošljivim svrbežem do onih krajnje »tihih«.

 

 

Faringitis

Upala grla ili faringitis manifestira se klasičnom grloboljom, katkad praćenom promuklošću – u tom se slučaju govori o laringitisu – ili i upalom krajnika (tonzila), kada zapravo govorimo o faringotonzilitisu.

 

 

 

Fraktura

Frakturom zovemo prijelom koštanog tkiva, obično traumatske prirode. Kad su sastav i ustrojstvo kostiju krhki (kao što se, uslijed osteoporoze, može dogoditi u menopauzi), fraktura može biti čak i spontana, bez presudnog djelovanja neke vanjske sile.

 

 

Gingivitis

Upala desni, koja obično ide zajedno s upalom sluznice usne šupljine (stomatitis), može imati različite uzroke: otrovanje teškim metalima, razne crijevne upale, kronična oskudica vitamina i oligominerala u prehrani, prisutnost zubnog kamenca, itd.

 

 

Glavobolja

Problem iznimno širokog dometa, koji zahtijeva apsolutno personaliziran pristup. Kod ove se patologije, naime, daleko više nego kod mnogih drugih, lako može dogoditi da se terapija koja je u više slučajeva funkcionirala sjajno u nekoga pacijenta pokaže potpuno neučinkovitom.

 

 

Hemeroidi

Kongestija vena koje okružuju rektum (zadnji dio debelog crijeva) i anus često je posljedica više ili manje kronične začepljenosti.

 

 

 

Hepatitis

Virusni hepatitis, dobro poznatim podtipovima i jednako znanim putevima prijenosa (hrana, transfuzija, inficirana injekciona igla, seksualni odnosi, itd.) nije jedini koji postoji.

 

 

 

Insuficijencija jetre

U svojem težem obliku insuficijencija ili funkcionalna slabost jetre bolest je s kojom nije moguće živjeti i jedino je rješenje njezino presađivanje.

 

 

 

Insuficijencija bubrega

Ako je riječ o funkcionalnoj slabosti visokog stupnja, bolest zahtijeva terapiju koja će bubrege zamijeniti u čišćenju krvi: dijalizu.

 

 

 

Ječmenac

Riječ je o malenom apscesu lokaliziranom na vjeđama, oblikom i gradom nalik na zrno ječma po kojemu je i dobio ime.

 

 

 

Kamenci u mokračnim putevima

Prehrana odveć bogata bjelančevinama životinjskog podrijetla, mastima i alkoholom, a odveć siromašna vlaknima, može pospješiti stvaranje kamenaca u mokraćnom sustavu, osobito ako je unošenje tekućina u organizam – ne samo napitaka, nego i tekućine koju unosirno konzumiranjem povrtnih juha, svježeg i sirovog voća i povrća – izrazito oskudno.

 

Kašalj

Kašalj zapravo nije bolest, nego samo signal koji nas upozorava da su dišni putevi upaljeni. Štoviše, kašalj je ne samo koristan, nego prijeko potreban mehanizam koji služi za uklanjanje katara i drugih patoloških sekreta čiji bi zastoj uvelike produžio vrijeme ozdravljenja.

 

 

Kiselina u želucu

Ova je smetnja često simptom različitih, ali na neki način povezanih problema. Ezofagitis (upala jednjaka), gastritis (upala želučane sluznice), duodenitis (upala tankog crijeva), gastrični ili duodenalni ulku.

 

 

Labijalni herpes

Klasični i dobro poznati mjehurići »procvatu« oko usana u točno određenim trenucima: nakon intenzivnih fizičkih ili psihičkih napora, nakon neke indigestije (loše probave ili pokvarenog želuca), za vrijeme ili nakon kure određenog lijeka, nakon dugotrajnijeg izlaganja sunčevim zrakama…