Navigacija

Problemi s trudnoćom

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća poznata je i pod nazivom ektopična trudnoća, a predstavlja svaku trudnoću koja se razvija van maternične šupljine.  U najvećem broju takvih slučajeva, ona se razvija u jajovodu (čak oko 95-98% trudnoća), a u znatno manjem u jajniku ili trbušnoj šupljini.

 

 

Štitnjača i trudnoća

Štitnjača je mala žlijezda s unutranjim lučenjem čiji hormoni kontroliraju metabolizam i brzinu otkucaja srca. Većina žena nije svjesna koliko je pravilna aktivnost ove žlijezde važna u vrijeme trudnoće, ali od velike je važnosti da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće.

 

 

Bolovi u trudnoći

U trudnoći svaka bol ili propadanje ima novo značenje. Upoznakte se s nama s vrstama boli u trudnoći kako biste prepoznali razliku između normalne, uobičajene, boli i upozoravajućih znakova. U svakom slučaju se savjetujte s ginekologom ako ste zabrinuti oko toga što osjećate i proživljavate.

 

 

Gestacijski dijabetes

Šećerna bolest (diabetes mellitus), koju karakterizira povišena razine glukoze u krvi, donosi mnoge zdravstvene opasnosti.

 

 

 

 

Hematom u trudnoći

Hematomi u trudnoći česta su neželjena i potencijalno opasna pojava kod trudnica. Mogu uzrokovati krvarenja i različite komplikacije u trudnoći, pa čak i spontani pobačaj ili pak prijevremeni porod.

 

 

 

Krvarenje u trudnoći

Prirodno je da se svaka majka zabrine ako počne krvariti za vrijeme trudnoće, ali nije svako krvarenje opasno ili znak da se događa nešto loše. Krvarenja u prvom tromjesečju uglavnom su bezopasna, nisu rijetkost i javljaju se uglavnom iz dva razloga.

 

 

Neplodnost

Neplodnost je bolest reproduktivnog sustava definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa. S ovim problemom suočava se 7% do 26% populacije barem jednom tokom života.