Navigacija

Proljev: lijekovi

Proljev nastaje iz raznih razloga. Virusne infekcije i onečišćena hrana dva su najčešća uzroka, ali taj neugodan simptom koji će vas prikovati za zahodsku školjku mogu pokrenuti i neki lijekovi, razni probavni poremećaji (kao što je upalna bolest crijeva), pa čak i stres.

No pazite čime si te muke pokušavate olakšati— ako uopće išta i pokušavate.

Djeluju li lijekovi protiv proljeva?

DA Lijekovi koji se prodaju bez recepta mogu pomoći samo odaberete li one prave. Kad je FDA proučavala sigurnost i učinkovitost lijekova protiv proljeva koji se izdaju bez recepta, zaključak je bio kako oba kriterija zadovoljavaju samo dva od njih — loperamid (Imodium) i bizmutov subsalicilat (Pepto-Bismol).

Imodium usporava kretanje hrane kroz probavni sustav, što smanjuje i broj pražnjenja crijeva. Izgleda da to ružičasto sredstvo olakšava simptome tako što u crijevima smanjuje količinu tekućine, ublažava upalu te se veže za bakterije, koje i uništava.

U jednom se istraživanju pokazalo kako proljev prestaje približno jedan dan ranije kod onih koji su uzimali Imodium u usporedbi s onima koji su uzimali placebo. Čini se kako je Pepto-Bismol slabije sredstvo od Imodiuma, ali nudi stanovito olakšanje u slučaju blažih oblika proljeva. Jedno je istraživanje ustvrdilo kako i on smanjuje vrijeme trajanja proljeva, ali samo za sedam sati.

Proljev: lijekovi Treba li u većini slučajeva proljeva uzeti nekakve lijekove?

NE Lijekovi protiv proljeva nisu najvažniji način liječenja, a mogu izazvati i suprotne učinke.

Ako imate vrućicu ili u stolici zamijetite krv ili sluz, nemojte se pokušavati sami izliječiti lijekovima koji se kupuju bez recepta. Sve su to znakovi infekcije koja zahtijeva inter venciju liječnika.

Uz to, FDA zahtijeva od proizvođača da roditeljima preporuče savjetovanje s liječnikom prije no što djeci mladoj od 12 godina daju Pepto-Bismol. Roditelji bi se trebali savjetovati s liječnikom i žele li djetetu mlađem od šest godina, ili onome koje teži manje od 21 kilograma, dati Imo dium.

Što onda trebamo uzeti kad patimo od proljeva? Mnogo tekućine. Proljev dovodi do dehidracije, tako da je prvi i najvažniji korak ponovno uspostavljanje normalnih razina tekućina i važnih minerala (elektrolita) u tijelu.

Većina liječnika preporuča pijenje puno bezalkoholnih i bezkofeinskih pića.

Valja imati na umu i to da mlijeko i drugi mliječni proizvodi mogu nekim ljudima pogoršati simptome proljeva. Može pomoći i obična juha. Ako je proljev težega oblika, ili traje duže od nekoliko dana, otidite k liječniku.

Štiti li Pepto-Bismol od proljeva na putovanju?

DA Pepto-Bismol i drugi proizvodi koji sadržavaju bizmutov subsalicilat smanjuju, ali ne isključuju, rizik od proljeva na putovanju. Približno polovica ljudi koji putuju u Afriku, jugoistočnu Aziju, Južnu Ameriku, na Bliski istok i u neke druge dijelove svijeta, oboli od proljeva na putovanju, obično zbog hrane ili vode zaražene bakterijama.

Mnogi redoviti putnici u nebo uzdižu Pepto-Bismol i druge lijekove koji sadržavaju bizmutov subsalicilat, tvrdeći kako ih svakodnevno uzimanje toga ružičasta napitka ili tableta štiti od proljeva. Istraživanja govore kako ti kokteli i tablete okusa krede mogu pomoći, iako ne jamče potpun uspjeh u borbi protiv proljeva.

Istraživanje objavljeno 1987. godine u časopisu Journal of the American Medical Association proučavalo je studente iz SAD-a koji su počeli uzimati po dvije tablete od 262 miligrama bizmutovog, subsalicilata četiri puta na dan unutar 48 sati od dolaska u Meksiko. Samo ih je 7 od 51 oboljelo od proljeva.

U usporedbi s time, medu 58 studenata koji su dobivali placebo, njih je 23 dobilo proljev. Sve u svemu, to i druga istraživanja govore kako uzimanje visokih doza bizmutovog subsalicilata smanjuje opasnost od pojave proljeva na putovanju za približno 60 posto. I zato, kad posjećujete manje sigurne krajeve, ponesite sa sobom pakiranje Pepto-Bismola, ali se poslužite i zdravim razumom.

Ne pijte vodu iz slavine (niti njome perite zube), jedite samo namirnice koje se mogu oguliti, koje su upakirane, pročišćene ili upravo termički obrađene, a slijedite i ostale mjere opreza. Prije upotrebe Pepto-Bismola savjetujte se s liječnikom ako ste alergični na Aspirin ili ga uzimajte svaki dan ili pak ako trenutno uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, lijekove za liječenje gihta, artritisa ili šećerne bolesti.