Navigacija

Protugljivična sredstva

Možda ćete pomisliti kako su šećerna bolest i srčani problemi jedine epidemije modernoga doba, no jednak će broj ljudi barem jednom tijekom života patiti i od još jedne, vrlo dosadne, no i puno bezopasnije pošasti današnjice: od gljivica.

Jedna nas medu njihovim vrstama, ona koja nam napada kožu i nokte, često baca u očaj.

Djeluju li sredstva koja se prodaju bez recepta za liječenje atletskog stopala i drugih gljivičnih bolesti?

DA Neka istraživanja pokazuju kako takva sredstva djeluju jednako učinkovito kao i kreme koje se izdaju samo preko recepta.

Gljivične bolesti ne napadaju samo one koji provode puno vremena u teretanama, iako gljivice koje ih uzrokuju izvrsno uspijevaju na toplim i vlažnirn mjestima poput gimnastičkih dvorana, svlačionica i bazena.

Mogućoj zarazi dodatno pridonose i znoj te trenje, primjerice elastičnih traka zaštitnog donjeg rublja po koži.Takve bolesti uzrokuju gljivice nazvane Tinea.

Iako se njihova pojava i simptomi razlikuju ovisno o napadnutu mjestu na tijelu,one općenito dovode do crvenila, svrbeža, ljuskanja i pucanja kože.

Atletsko stopalo obično napada kožu medu nožnim prstima, ali se može proširiti i na nokte.

Drugo često mjesto napadaja ovih gljivica jesu prepone.

Protugljivične se kreme, gelovi i sprejevi poput klotrimazola (Lotrirnin), mikonazola (Desenex) terbinafina (Lamisil), koji se prodaju bez recepta, mogu pokazati uspješnima, iako oni nisu nužno i lijek za sve.

U nekim su istraživanjima sredstva protiv gljivica potisnula simptome i znakove zaraze ovom gljivicom kod 80 do 90 posto sudionika, iako se prema nekim drugim istraživanjima čini kako takvi proizvodi djeluju samo kod polovice pacijenata. Nedavan je pregled pokazao kako je terbinafin možda najučinkovitiji kod atletskog stopala.

Mogu li kreme i masti koje se prodaju bez recepta pobijediti infekciju nokta?

NE Takva sredstva ne prodiru kroz površinu nokta pa imaju vrlo malo ili uopće nemaju učinka. Ista skupina gljivica koja uzrokuje atletsko stopalo krivac je i za tvrdokornu bolest noktiju zvanu i onihomikoza, zbog koje nokti na nožnim prstima postaju žuti, zadebljali i krhki.

Mogli bismo pomisliti kako, možemo li se s pomoću protugljivične kreme jednostavno osloboditi atletskog stopala, isto vrijedi i za infekciju nokta?

Baš i ne. Na žalost, kod noktiju se ta ista gljivica zavuče pod njihovu tvrdu površinu, gdje ju krema ne može dosegnuti. Većina se dermatologa slaže u tome da protugljivični lijekovi ne djeluju na infekcije noktiju (čuvajte se agresivna oglašavanja: neki protugljivični lijekovi koji u nazivima navode i riječ»nokat«negdje sitnim slovima dodaju kako nisu učinkoviti protiv infekcija noktiju).

No što onda djeluje? Izgleda kako kratkoročno može pomoći protugljivično sredstvo ciklopiroks (Penlac), koje se prodaje preko recepta u obliku laka za nokte.

Bitno je nanositi ga svakodnevno. Ali morate biti uporni — možda ćete trebati čekati i mjesecirna prije no što zamijetite poboljšanja. Ciklopiroks neće spriječiti često ponavljanje infekcija.

Pilule koje se prodaju preko recepta, a sadržavaju protugljivične lijekove, uspješnije su. One uspijevaju pobijediti približno pedeset posto infekcija noktiju. No ti lijekovi mogu uzrokovati neugodne nuspojave kao što su glavobolje, mučnina i nesanica, a mogu čak oštetiti i jetru.

Protugljivični lijekovi mogu imati i međudjelovanje s nekoliko vrsta lijekova, uključujući one protiv zgrušavanja krvi te kontracepcijske pilule. Kako biste spriječili infekcije noktiju, neka vam ruke i stopala uvijek budu čisti i suhi.