Navigacija

Rak debelog crijeva

Budući da su se pojavila istraživanja koja pokazuju kako vlakna u prehrani ne sprečavaju rak debelog crijeva, mogli biste pomisliti kako više nema načina smanjenja rizika od te bolesti.

No bili biste u krivu. I dalje ima raznih načina kojima možete spriječiti tumor debelog ili zadnjeg crijeva, počevši s redovitim probirnim pretragama.

Zapravo, zloćudni tumor debelog crijeva jedan je od nekoliko vrsta tumora koji se mogu potpuno izliječiti — čak i prije no što ga se»službeno«nazove tim imenom.

POMAŽE

Kolonoskopija

Daleko je najbolja strategija »sprečavanja«raka debelog crijeva njegovo rano otkrivanje. Smjernice preporučuju kolonoskopiju svakih deset godina počevši nakon navršene pedesete.

Prije toga ćete postupka primiti sredstva za umirenje, a zatim će liječnik u vaše zadnje i debelo crijevo uvesti instrument s malenom kamerom na vrhu, s pomoću koje će tražiti znakove prekanceroznih izraslina zvanih polipi. Spazi li ih, liječnik ih može ukloniti rezom i tako»izliječiti« tumor prije no što se uopće i razvije.

rak debelog crijeva Aspirin i drugi nesterodini antireurnatici (NSAR)

Postoje uvjerljivi dokazi kako redovito dugoročno uzimanjeaspirina i drugih NSAR-a poput celekoksiba (Celebrex), može spriječiti rak debelog crijeva.

Jedno od najuvjerljivijih istraživanja pratilo je više od 80.000 žena tijekom dvadeset godina.

One koje su redovito, dvaput tjedno kroz najmanje deset godina, uzimale najmanje 325 miligrama Aspirina, imale su 33 posto manje izgleda za rak debelog crijeva od onih koje su Aspirin uzimale rjeđe.

Isti su bili rezultati i za druge NSAR-e.

Ipak, to je istraživanje pokazalo i kako uzimanje velikih količina Aspirina povisuje rizik od krvarenja u probavnom sustavu, pri čemu je taj rizik najviši kod osoba koje su uzimale više od šest Aspirina tjedno.

No nemojte početi s uzimanjem dodatnih količina Aspirina ili drugih sredstava protiv bolova bez savjetovanja s liječnikom. Redovito uzimanje takvih lijekova može nositi značajan rizik.

Statinski lijekovi

Uzimanje lijekova za snižavanje razina kolesterola, poput atorvastatina (Lipitor), simvastatina (Zocor) ili pravastatina (Pravachol) kroz najmanje pet godina, može vam skoro upola smanjiti rizik od raka debelog crijeva, tvrdi jedno istraživanje provedeno na 0000 osoba.

Statini mogu smanjiti rizik od raka smanjujući upalu i/ili inhibirajući enzim koji je uključen u proizvodnju kolesterola, a možda i u razvoj zloćudnog tumora debelog crijeva. Jasno je kako statini nose moguće nuspojave pa ne odgovaraju svakome. Trebali biste zajedno sa svojim liječnikom odvagnuti rizik i prednosti takva liječenja.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Vlakna

Godinama nam se govorilo kako prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Na posljetku su znanstvenici sakupili podatke iz 13 velikih istraživanja pa su ustvrdili kako to ne stoji.

To ne znači da trebate iz prehrane izbaciti sve cjelovite namirnice; one ipak koriste zdravlju snižavajući rizik od srčanih i šećerne bolest.

× Tjelovježba

Nemojte to krivo shvatiti, jer je tjelesna aktivnost i dalje jako važna za vaše zdravlje. No prema istraživanju provedenu na skoro 32.000 žena, ona vam neće sniziti rizik od raka debelog crijeva.