Navigacija

Rak debeloga crijeva: probir

Što se tiče raznih životnih inicijacija, kolonoskopija kojom ulazimo u godine»50+«nije baš toliko zabavna kao i prva legalna vožnja automobila kojom smo proslavili punoljetnost. No bilo bi glupo preskočiti je, usprkos svoj neugodi i bolovima, zato što je, na primjer, zloćudni tumor debeloga crijeva drugi po učestalosti uzrok smrti od tumora u SAD-u.

Je li dovoljno napraviti »virtualnu«kolonoskopiju? Istina je kako nove, manje invazivne metode, čine ovaj probir jednostavnim i bezbolnim postupkom, ali se, na žalost, time žrtvuje točnost rezultata.

Mogu li se izvući samo sa sigmoidoskopijom umjesto kolonoskopije?

Možete, ali možda to zapravo ne želite. Kolonoskopija je s dobrim razlogom zlatni standard za ovaj probir.

Kolonoskopija, koja omogućuje liječniku uvid u cijelo debelo crijevo, najbolja je metoda otkrivanja tumora i polipa u njemu. Polipi su malene izrasline poput bradavica koje strše iz stijenke crijeva, a s vremenom mogu postati zloćudne. Istraživanja pokazuju kako kolonoskopije otkrivaju približno 90 posto velikih polipa i 75 posto manjih. (Liječnici obično mogu za vrijeme kolonoskopije polipe i ukloniti.) Stope otkrivanja razvijenih tumora debelog crijeva još su i više.

Rak debeloga crijeva: probir Sigmoidoskopijom se pregledava samo zadnje crijevo i donji dio debelog crijeva, koji se još naziva i sigmoidni kolon ili silazno debelo crijevo.

Ta je pretraga jeftinija i brža od kolonoskopije, ne zahtijeva primjenu lijekova za smirenje, a nosi i manji rizik od kompli-kacija.

A koje su joj mane? Ne otkrivaju se tumori ni polipi u približno jednoj polovici debelog crijeva. Ipak, pronađe li liječnik koji polip, obično će vas naručiti na kolonoskopiju kako bi vidio ostatak debelog crijeva. zahvaljujući tome, sigmoidoskopij e pomažu u otkrivanju 70 — 80 posto najopasnijih polipa i zloćudnih tumora debelog crijeva.

Takoder njezine nedostatke umanjuje činjenica kako se sigmoidoskopija provodi češće (obično svakih pet godina umjesto svakih deset), a često se u kombinaciji s njom provode godišnje pretrage na okultnu (nevidljivu) krv u stolici.

Sve u svemu, kolonoskopiju većina liječnika smatra prvom crtom obrane od raka debelog crijeva. No ne možete li si je priuštiti, nemate li pristupa liječniku koji je kvalificiran za njezino izvođenje ili je jednostavno ne želite napraviti, sigmoidoskopija u kombinaciji s godišnjom pretragom na okultnu krv u stolici sljedeće vam je najbolje rješenje.

Jedno je istraživanje 37.702 muškarca i žena ustvrdilo kako su osobe koje su prošle bilo kolonoskopiju ili sigmoidoskopiju snizile rizik od smrti kao posljedice raka debelog crijeva za 50 posto. Prema jednoj drugoj procjeni, kad bi sve odrasle osobe podobne za takav probir zaista i bile pregledane, broj smrti od raka debelog crijeva pao bi za W2 posto.

Je li virtualna kolonoskopija jednako precizna kao i tradicionalna kolonoskopija?

To još uvijek ne znamo. Virtualna kolonoskopija veliko je iskušenje, ali je potrebno još novih istraživanja prije no što je stručnjaci počnu preporučivati umjesto tradicionalne kolonoskopije.

Tko se ne bi želio odreći dugačke cijevi koja mu zalazi u sve kutke debelog crijeva pa umjesto toga samo mirno leći na stol i bezbolno proći kroz uredaj CT-a (kompj utorizirana tomografija) ili MRI-a dok se njegovo debelo crijevo pomno ispituje, ali »na daljinu«?

Virtualna kolonoskopija daje prostorne slike vašeg debelog crijeva, bez potrebe za davanjem ikakvih lijekova za smirenje ili protiv bolova.

Rak debeloga crijeva: probir Postupak traje približno 10 minuta, što je puno brže od konvencionalne kolonoskopije. To sve zvuči sjajno, ali postoji i druga strana medalje. Virtualna vas kolonoskopija ne spašava rituala pražnjenja crijeva koji se prolazi prije takvih pretraga. Nitko baš ne voli hraniti se čistom tekućinom, uzimati laksative i primati klizmu.

Pronađe li se u pretrazi i jedan polip, morat ćete ipak proći tradicionalnu kolonoskopiju — i ponoviti ritual čišćenja— kako bi se taj polip uklonio.

Točnost virtualne kolonoskopije može ovisiti o osobi koja je provodi te o veličini vaših i polipa (ako ih uopće imate). Neka istraživanja, uključujući i analizu više od 1200 pacijenata, objavljenu 2003. godine u časopisu New England Journal of Medicine, daju blagu prednost virtualnoj kolonoskopiji.

Medutim, liječnici koji su sudjelovali u istraživanju imali su mnogo iskustva u rukovanju tim novim dijagnostičkim sredstvom. No budući da je virtualna kolonoskopija doista očnost virtualne kolonoskopije može ovisiti o osobi koja je provodi te o veličini vaših i polipa (ako ih uopće imate).

Neka istraživanja, uključujući i analizu više od 1200 pacijenata, objavljenu 2003. godine u časopisu New England Journal of Medicine, daju blagu prednost virtualnoj kolonoskopiji. Medutim, liječnici koji su sudjelovali u istraživanju imali su mnogo iskustva u rukovanju tim novim dijagnostičkim sredstvom. No budući da je virtualna kolonoskopija doista polipa — 55 posto prema in
100 posto kod klasične kolonoskopije — ali je to i dalje daleko od dobroga. Autori su toga istraživanja za tolike razlike učinkovitosti optužili nedostatak iskustva kod osoblja koje je provodilo tu novu metodu.

Virtualna će kolonoskopija možda jednoga dana postati pouzdana zamjena tradicionalnoj
kolonoskopiji, no velike je medicinske organizacije poput Američkog kolegija gastroenterologa — trenutno ne preporučuju.

Isplati li se napraviti pretragu na okultnu krv u stolici?

Ona može biti korisna između dvije sigmoidoskopije ili kao jedina probirna metoda ako ne možete ili ne želite proći sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju. Pretraga na okultnu krv u stolici relativno je jednostavna pretraga koja može otkriti tragove krvi u stolici — što je često jedini simptom zloćudnog tumora debelog crijeva. Pojedinačna takva pretraga nije precizna kao kolonoskopija, ali joj se učinkovitost povećava obavljamo li je svake godine.

Mnogi je liječnici izvode u ordinaciji, usprkos dokazima kako je kućna inačica daleko uspješnija. Krv u stolici može biti znak tumora, a može ukazati i na postojanje polipa, malenih izraslina koje mogu postati zloćudne. Ipak, pozitivan rezultat ove pretrage ne znači nužno kako imate zloćudan tumor debelog crijeva.

Brojni su probavni problemi koji mogu uzrokovati pojavu krvi u stolici, uključujući kolitis, hemoroide, Crohnovu bolest i druge. Pronađe li se krv u vašoj stolici, liječnik će vas naručiti za dalje pretrage kojima će se otkriti njezino podrijetlo.

Godišnja pretraga okultne krvi u stolici jeftina je mogućnost probira na rak debelog crijeva, iako liječnici preporučuju, kao osiguranje, dodatno provođenje sigmoidoskopije svakih pet godina. Ako ste sa pedeset godina napravili kolonoskopiju koja je dala negativan nalaz, nikakav oblik probira na rak debelog crijeva ne trebate raditi sljedećih deset godina.

Izgleda kako se kod te pretrage upornost isplati: jedno je trinaestogodišnje istraživanje ustvrdilo kako su osobe, koje svake godine naprave pretragu na okultnu krv u stolici, snizile svoj rizik od smrti kao posljedice raka debelog crijeva za 33 posto.