Navigacija

Rak dojke

Već ste čuli statističke podatke: svaka će osma žena tijekom života oboljeti od raka dojke. Zahvaljujući ranu otkrivanju s pomoću mamograma, sve se više slučajeva otkriva u fazi u kojoj se najlakše liječe.

Rezultat toga je već više od deset godina konstantno smanjenje stopa smrtnosti od raka dojke. Pitate li se možete li učiniti nešto što će potpuno spriječiti razvoj ove bolesti?

Iako su mnoga istraživanja dala neujednačene rezultate, novija govore u prilog tome kako zdrav način života ipak nudi određenu zaštitu.

ŠTO POMAŽE

Redovito provođenje mamografije

Ovom se pretragom sumnjiva tvorba može otkriti najmanje dvije godine prije no što bi je vi ili vaš liječnik mogli napipati. Što se rak ranije otkrije, lakše ga je liječiti.

Mamogramima se mogu otkriti i prekancerozne promjene tkiva dojke pa liječenje može započeti i prije no što se oblikuje pravi tumor. potražite savjete o tome u kojoj dobi treba s takvim pretragama započeti.

rak dojke Održavanje ili postizanje zdrave tjelesne mase

Mršavljenje —održavanje zdrave tjelesne mase — jedna je od najmudrijih osobnih strategija za izbjegavanje raka dojke.

Kad su znanstvenici s Harvard School of Public Health pregledali zdravstvene kartone više od 80.000 medicinskih sestara, ustvrdili su kako su one koje su se udebljale 25 ili više kilograma nakon osamnaeste godine, imale 45 posto veći rizik za rak dojke nakon menopauze, u usporedbi sa ženama čija je tjelesna masa ostala u zdravim granicama kroz dvadesete, tridesete i četrdesete godine života.

Prema jednom su si drugom istraživanju žene, koje su se nakon osamnaeste godine udebljale više od 27 kilograma, utrostručile rizik od invazivnog raka dojke, u usporedbi sa ženama koje su se udebljale manje od 10 kilograma. Veća količina tjelesnih masnoća odgovara višim razinama estrogena koji potiče rast aka dojke.

Dobra je vijest ta da žene koje izgube 10 ili više kilograma nakon menopauze, a tu zdraviju tjelesnu masu i održe, imaju skoro 60 posto manje izgleda za razvoj raka dojke od pretilih žena koje nisu smršavjele.

Dojenje

Odgađanje trudnoće sve do nakon 25. godine malo povisuje rizik od raka, ali dojenje može pomoći da se to povišenje poništi, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji.

Oni su ustvrdili kako žene koje su rodile u tim godinama, a svoju djecu doje, imaju manje slučajeva invazivnog raka osjetljiva na estrogen, od onih koje ne doje. Zbog čega? Dojenje snižava razine hormona povezanih s nastankom i razvojem raka, uključujući i estrogen.

Smanjivanje unosa masnoća prehranom

Nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kako prehrana s manje masnoća snižava rizik od raka dojke. S druge strane, nakon nekoliko desetljeća istraživanja, stručnjaci snažno sumnjaju kako više masnoća u prehrani taj rizik povećava.

U najvećem su istraživanju koje se ikad bavilo vezom izmedu masnoća u prehrani i raka dojke, znanstvenici Američkog instituta za rak ustvrdili kako žene čija prehrana uključuje najviše masnoća imaju 15 posto veće izglede za rak dojke od onih koje jedu najmanje masnoća.

Ljubitelji masnoga unesu 40 posto svojih dnevnih kalorija kroz masnoće; unosite li svaki dan po 2000 kcal, na masti otpada njih 800, a tu količinu sadrži sedam žlica maslaca ili ulja, odnosno 250 grama sira. Žene koje su iz masnoća uzimale približno 20 posto dnevnih kalorija, nisu imale povišen rizik.

Jasno je kako je unos zasićenih masnoća i inače korisno smanjiti jer se time snižava i rizik od srčanih te šećerne bolesti.

Prehrana temeljena na ribi i povrću

Znanstvenici koji su proučavali pojavu raka dojke u Aziji usporedili su način prehrane i pojavu raka dojke kod više od 3000 Šangajki u postmenopauzi.

Više stope rizika od raka pojavile su se kod žena čija je prehrana više nalikovala na zapadnjačku— i u čijim su se tanjurima češće našle namirnice poput svinjetine, peradi, iznutrica, govedine i janjetine, zajedno sa slatkišima, kolačima, kruhom i mlijekom.

Žene nižega rizika jele su više povrća, soje i ribe.

Prestanak pušenja

Iako neka istraživanja govore u prilog tome kako cigarete imaju samo malen utjecaj na rak dojke, najnovija istraživanja pokazuju da duhan nekim ženama taj rizik ipak povećava.

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti pregledali 50 istraživanja, pronašli su jedan ponavljajući uzorak: žene koje su pušile, a čija se tijela, zbog genetskog naslijeđa, polako rješavaju kancerogenih aromatskih amina iz duhanskog dima, imale su 2,4 puta veći rizik od raka dojke nego one čija su tijela te otrove neutralizirala brzo. Rizik im se povećavao i s trajanjem te nezdrave navike.

POMAŽE NEKIMA

Lijekovi koji sprečavaju tumore

Takvi lijekovi tnogu pomoći ženama s inače visokim rizikom za rak dojki, uključujući i one žene koje su se nedavno od njega liječile. Oni blokiraju učinke estrogena na tkivo dojke.

Prema jednu značajnu istraživanju, žene visokog rizika koje su uzimale tamoksifen, smanjile su svoje izglede za razvoj raka dojke kroz sljedećih sedam godina za 42 posto.

A kad su znanstvenici pratili tisuće žena već liječenih od vrste raka dojke pozitivne na receptor estrogena, samo ih je 10 posto onih koje su uzimale trastuzumab(Herceptin) i tamoksifen nakon četiri godine doživjelo širenje tumora, u usporedbi sa 26 posto onih koje su uzimale samo tamoksifen.

Nakon samo dvije godine, Herceptin je snizio rizik od smrti od raka za 33 posto. Takvi, moguće spasonosni lijekovi, imaju i svoje nuspojave: Tamoksifen povisuje rizik od raka endometrija i stvaranja krvnih ugrušaka, a Herceptin povećava izglede za kongestivnu dekompenzaciju srca. Dodatna je nuspojava preran ulazak u menopauzu. Medu ostalim lijekovima koji se koriste za sprečavanje raka dojke valja spomenuti Arimidex (anastrozol) i Evistu (raloksifen).

SA SOJOM OPREZNO

Godinama su znanstvenici raspravljali i razmišljali o tome objašnjava li velika količina soje u prehrani Azijatkinja relativno nisku pojavu raka dojke u tim zemljama.

Nedavno je najveći dosadašnji pregled istraživanja veze između sojinih proizvoda i raka dojke zaključio kako većina žena koje jedu sojine proizvode ima malo niži rizik od raka. Iznimke su žene visokog rizika.

Imate li natprosječan rizik zbog osobne ili obiteljske povijesti ove bolesti, stručnjaci govore u prilog tome da biste trebali izbjegavati sojine proizvode»obogaćene«dodatnim izoflavonima kao i dodatke prehrani koji sadržavaju soju ili izoflavone, te da biste svaki tjedan trebali pojesti samo par obroka sojinih proizvoda poput tofua i sojinog mlijeka.

Uzimate li tamoksifen ili neki drugi lijek za sprečavanje raka, taj unos dodatno smanjite. Neka laboratorijska i istraživanja na životinjama govore u prilog tome kako sojini izoflavoni u velikim dozama mogu stimulirati rast tumora dojki osjetljivih na estrogen.
Ti znanstvenici tvrde kako bi sve žene trebale izbjegavati dodatke prehrani sa sojom.