Navigacija

Riblje ulje u dodacima prehrani

Mnogima riblji obrok nije užitak nego nešto što će pokušati izbjeći, poput čišćenja odvoda ili prašine s polica. To je šteta, jer istraživanja pokazuju kako omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja donose mnoge zdravstvene prednosti.

Zato je sve veći broj nekoć skeptičnih liječnika koji pacijentima s rizikom od srčane i mnogih drugih bolesti, danas preporučuju dodatke prehrani s ribljim uljem.

Je li riblje ulje dobra zamjena za ribu?

DA Dodaci prehrani s ribljim uljem najbolji su izvor korisnih tvari koje se nalaze u ribama. Jasno tek nakon samih riba. Istraživanja pokazuju kako osobe koje uzimaju dodatke prehrani s ribljim uljem umanjuju svoj rizik od razvoja srčanožilnih bolesti.

Na primjer, jedno je istraživanje 11.32% osobe, koje su nedavno ivjele srčani udar, stvrdilo kako pacijenti koji svaki dan unose jedan gram ribljeg ulja, snižavaju rizik od iznenadne srčane smrti (tip srčanog udara) za %5 posto.

Riblje ulje, bez obzira na to dolazi li ono izravno iz riba koje pojedemo ili iz dodataka hrani, stabilizira srčani ritam, snižava razine triglicerida (krvnih masnoća koje začepljuju arterije), smanjuje vjerojatnost stvaranja ugrušaka, ublazava upalu, a može čak i sniziti visoki krvni tlak.

Kapsule ribljeg ulja mogu katkad imati i prednosti pred ribom. lako prednosti konzumiranja ribe nadjačavaju rizik koji postoji zbog otrova nakupljena u njihovu tijelu, većina riba i morskih plodova svejedno sadržava barem tragove žive, polikloriranih bifenila (PCB) i drugih štetnih tvari.

U nekim su vrstama razine tih tvari doista opasne. Čini se kako su dodaci prehrani s ribljim uljem ipak čišći. znanstvenici s Consumerlab.com ispitali su čistoću W3 vrste dodataka prehrani s ribljim uljem i nisu uspjeli pronaći ni jednu kapsulu onečišćenu otrovima.

Mnogi su mogući razlozi tome što su dodaci prehrani s ribljim uljem čišći od lososa ili tune iz ribarnice, kaže dr. Tod Cooperman. Kao prvo, neki se od najopasnijih onečišćivača, uključujući i živu, nakupljaju u ribljim mišićima, a ne u ulju.

Kao drugo, mnoge vrste dodataka prehrani s ribljim uljem proizvode se od ribljih vrsta malena rasta, kod kojih su mnogo manji izgledi za nakupljanje velikih količina opasnih tvari nego kod većih vrsta poput sabljarke ili morskih pasa. I na kraju, otrovi se uklanjaju i prilikom postupka destilacije kojim se takvi dodaci prehrani proizvode.

Riblje ulje u dodacima prehraniTrebate li potrošiti koju kunu više za riblje ulje » farmaceutske kvalitete «?

NE Kao prvo, većina ribljih ulja koja se prodaju bez recepta sadržavaju vrlo malo (ili nimalo) štetnih tvari.

Odlučite li se platiti više za ulje»farmaceutske kvalitete«, možda ćete dobiti potpuno isti proizvod, jer značenje tog izraza još nije propisano.Želite li biti sigurni da zaista kupujete ulje farmaceutske čistoće, zamolite liječnika recept za npr. riblje ulje Lovaza.

Budući da se prodaje preko recepta, Lovaza mora odgovarati visokim standardima čistoće, za razliku od dodataka koji se prodaju bezrecepta, čiji se sastav toliko ne nadzire.

Takoder, proizvođači Lovaze tvrde kako se njihovim postupkom destilacije uklanjaju sve one tvari koje je najbolje izbjeći: kolesterol, zasićene masnoće i oksidirani lipidi.

Trebate li izbjegavati ulje od bakalarove jetre, jedan od izvora omega-3 masnih kiselina?

MOŽDA Naše su bake bile u pravu — riblje nam ulje doista koristi — no uzimate li ulje od bakalarove jetre, mogli biste unijeti prevelike količine vitamina A. Starije se osobe mogu prisjetiti dana kad je uzimanje dnevne doze ribljeg ulja bilo toliko normalna stvar kao što je to danas slučaj s tabletom multivitarnina.

Čini se kako se riblje ulje ponovno polako vraća u modu. Ohrabreni napisima s Interneta, mnogi se ponovno okreću toj tekućini okusa na ribe (sada se ono može naćii u kapsulama), radi zaštite srca, sprečavanja tumora, jačanja kostiju, ublažavanja bolova u zglobovima, poticanja probave i boljeg raspoloženja.

I dok je sve više dokaza kako riblje ulje nosi širok raspon zdravstvenih koristi, nije jasno ima li ulje od bakalarove jetre kakve posebne značajke.

Znanstvenici znaju ovoliko: ulje od bakalarove jetre vrlo je bogat izvor određenih hranjivih tvari, uključujući i vitamin A. Zapravo, samo jedna žličica toga ulja sadržava daleko više od preporučena dnevna unosa tog vitamina. Kapsule drugih ribljih ulja sadržavaju nešto manje vitamina A, ali su svejedno njegovi izdašni izvori.

Naše je tijelo osobito vješto u iskorištavanju»gotova«vitamina A kakav se nalazi u namirnicama životinj skog podrijetla. Naime, provitamin A, kakav se nalazi u biljnim namirnicama, tek se u našem tijelu pretvara u vitamin A. sve više dokaza pokazuje kako do otrovnosti vitamina A može doći i pri nižim razinarna nego što se to prethodno mislilo.

Na primjer, osteoporoza i lomovi kuka bili su povezani s unosom»gotovog« vitamina A tek dvostruko većim od preporučenoga. Također su s visokim razinama vitamina A bili povezani jetreni problemi te urođene mane. Odlučite li se u svoju svakodnevnu rutinu uključiti i dodatke prehrani s uljem bakalarove jetre, pronađite proizvod koji sadržava 2000 ili manje IU vitamina A po jednoj žličici.