Navigacija

Rolanje i mršavljenje

Za vrijeme rolanja cijelo je tijelo u pokretu, pa se redovitim bavljenjem ono razgibava i jača, te se podiže tjelesna izdržljivost i kondicija.

Rolanje jača čitavu muskulaturu, a posebno mišiće leđa, trbuha, nogu, stražnjice i bedara (najkritičnijih zona žena), i to bez opterećivanja kralježnice.

Rolanje potiče pravilno disanje i jača dišni sustav, te pozitivno utječe na krvožilni sustav. Pogoduje zglobovima i primjereno je čak i onima koji imaju problema sa zglobovima, posebno u koljenima. Rolanjem se razvija osjećaj za ravnotežu, a pozitivno djeluje i na sposobnost brzog reagiranja.

Rolanje i mršavljenjeRolanje također topi masno tkivo, skida kilograme i formira tijelo. Kako se za vrijeme rolanja povećava potrošnja tjelesne energije, čak i za umjerenog tempa vožnje potiče se razgrađivanje masnog tkiva.

Kako bih vježbanje bilo potpuno učinkovito, pokušajte s vremena na vrijeme tijekom rolanja spustiti se što niže, to će natjerati mišiće stražnjice na još jače kontrakcije.

Stoga je rolanje kao stvoreno za vježbanje kritičnih zona.

Njime se jačaju mišići i vezivno tkivo, te razgrađuje masnoća i celulit na unutarnjim dijelovima nogu, na bedrima, stražnjici, bokovima i trbuhu, pa ta kritična područja, kao uostalom i cijelo tijelo, postaju čvršća, vitka i zategnuta.

Dobro bi bilo da početnici nose štitnike za ruke, laktove, ručne zglobove i koljena te kacigu, zbog padova koji mogu uzrokovati ogrebotine, modrice, krvarenja, uganuća itd. Prilikom pada najčešće stradaju ruke, a posebno ručni zglobovi.

Kada je riječ o sigurnosti, uz nošenje štitnika poželjno je ne pretjerivati u brzini rolanja, nego radije rolati sporije, ali duže. Kako sigurnost na rolama uvelike ovisi i o kvaliteti rola, izboru i kupovini trebalo bi posvetiti veliku pažnju.