Navigacija

Softver za jačanje uma

Ovi novi računalni programi i videosadržaji, jednako zabavni i zahtjevni kao i dječje videoigre, ili pak dovoljno nježni i za oči i uši malih beba, tvrde kako, dok se njima zabavljate, potiču vaše mentalne sposobnosti.

Istraživanja pokazuju kako starije osobe mogu od njih imati koristi, ali ne puno više no od redovite tjelesne aktivnosti, aktivnog društvenog života i redovitih mentalnih izazova. Osim toga, stručnjaci upozoravaju kako zabava na računalu možda i nije baš najbolja stvar za male bebe.

Poboljšava li softver za vježbanje uma misaone vještine i pamćenje?

DA No, stručnjaci se ne slažu oko toga koliko zaista mogu pomoći. Dok starimo, većina se nas ne brine ako se neke stvari malo i uspore, na primjer, užurbanost svakodnevna života. Ali tako se ne odnosimo i prema vlastitim mislima.

Danas se na ovom tržištu nalaze deseci računalnih igara i internetskih stranica koje »vježbaju um«. Sve one tvrde kako će vam»pomladiti mozak« ili spriječiti gubitak pamćenja i smetenost.

Softver za jačanje uma Neke od njih i mogu pomoći, ali samo malo. U nedavnu su istraživanju, provedenu u Sjevernoj Karolini na Wake Forest University Baptist Medical Centru, znanstvenici skenirali mozgove 23 starije osobe i ustvrdili kako je onima koje su prakticirale takve vježbe teze omesti pozornost, a mogu se i bolje usredotočiti.

U jednom su značajnom istraživanju 2832 osobe, one koje su se koristile računalnim programima za vježbanje uma kroz 10 tjedana, pet godine kasnije pokazale poboljšanja u pamćenju, brzini obrade podataka te sposobnosti rasuđivanja.

Ipak, ideja kako bi vježbanje mozga moglo spriječiti propadanje mentalne funkcije koje dolazi sa starosću, puna je proturječnosti. Mnoga su istraživanja ustvrdila kako osobe koje su aktivnije sudjelovanjem u raznim društvenim skupinama, njegovanjem hobija ili nastavkom obrazovanja, bolje odrzavaju svoje umne sposobnosti.

No kad je neuroznanstvenik sa Sveučilišta u Virginiji analizirao istraživanja koja navodno dokazuju kako mentalni izazovi usporavaju ili čak obrću sa starošću povezano narušavanje funkcije mozga, zaključio je kako za to nema čvrstih dokaza.

Bez obzira na sve, nema ništa loše u održavanju mozga aktivnim na sve moguće i dostupne načine.

Hoće li zahvaljujući videu i softveru koji vježbaju mozak moje djetešce biti pametnije?

NE Usprkos tvrdnjama iz reklama, video i računalni programi koji obećavaju da mogu poboljšati umne sposobnosti beba ili ih brže naučiti strani jezik ne djeluju, a mogu čak i naškoditi.

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu ispitali preko telefona 1000 roditelja o bogatstvu rječnika njihove djece i vremenu provedenu u gledanju takvih dječjih DVD-ova, zapanjili su se.

Djeca starosti između 8 i 16 mjeseci razumjela su u prosjeku šest do osam riječi manje za svaki sat koji su na dan provela gledajući takve sadržaje, u usporedbi s djecom koja ih nisu gledala uopće. pakvi »obrazovni« programi nisu imali nikakav učinak na rječnike djece stare između 17 i 24 mjeseca.)

Razlog je tome sljedeći: djeca ne uče pasivno slušajući, nego aktivno— kad roditelj ili odgajatelj govori, pjeva ili im čita.