Navigacija

Soja

Sjećate li se kad je jedina osoba za koju ste znali da jede ~~ju bio vaš neobičan fakultetski kolega koji je nosio natikače i mirisao na pačuli?

Zbog njihova povoljna zdravstvena učinka, danas sve više ljudi jede sojine proizvode koji se već prodaju i u»običnim« trgovinama. No koliko su zaista imdotvorne te kockice tofua ili kuhana zelena zrna soje?

Možda i ne toliko koliko mislimo. S druge strane, sigurno neće škoditi jedete li soju zbog njezina okusa (da, o ukusima se ne raspravlja), kulinarske svestranosti ili pak bjelančevina.

Sprečava li soja napadaje valova vrućine (»valunge«) ?

NE Iako se sojini proizvodi i dodaci prehrani reklamiraju kao obrana od napadaja vrućine, istrazivanja pokazuju kako oni tv ne mogu puno pomoći. Suzbijanje napadaja vrućine u klimakteriju nekada je bilo vrlo jednostavno.

Žene bi jednostavno zamolile liječnika da im napiše recept za nadomjesnu hormonsku terapiju, koja uspješno smanjuje učestalost takvih napadaja za 60 do 85 posto.

SojaNo godine 2002. jedno je istraživanje više od 16.000 ispitanica pokazalo kako takvo liječenje povisuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka dojke.

Zbog toga su mnoge žene počele tražiti druga rješenja.

Sojini proizvodi i dodaci prehrani činili su se logičnim izborom zbog nekoliko razloga. U Aziji, gdje su tofu i ostala jela od soje jedan od stupova prehrane, samo 10 do 20 posto žena u klimakteriju pati od napadaja vrućine.

Soja sadržava izoflavone, koji su po svojoj strukturi slični estrogenu. zagovarači soje tvrde kako ti spojevi zavaraju tijelo tako da ono pomisli kako u njemu kola estrogen, pa se tako smanji učestalost napadaja vrućine i drugih simptoma menopauze.

Njihovi su nalazi, objavljeni 2006. godine u časopisu Journal of the American Medical Association, pokazali kako sojin ekstrakt nije imao dosljedna učinka na napadaje vrućine. (Prema tom je pregledu bilo još manje dokaza za takav učinak crvene djeteline.)

Je Ii soja dobra za srce?

DA Sojini proizvodi uzrokuju samo umjeren pad razine kolesterola, ali zamjena masnog mesa u prehrani sojom ima dodatne prednosti. Prerađivači hrane iz SAD-a mogu tvrditi kako proizvodi koji sadržavaju najmanje 6,25 grama bjelančevina soje po jednoj porciji »mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti«.

Ipak, istraživanja pokazuju kako je pozitivno djelovanje soje na srčanožilni sustav samo umjereno, čak i uzimate li je u velikim količinama. Znanstvenici su počeli o koristi sojinih proizvoda za srčanožilni sustav razmišljati u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

I ponovo je nadahnuće za to došlo s Istoka. Istraživanja pokazuju kako ljubitelji soje iz Japana i drugih azijskih zemalja dožive manje srčanih udara, a imaju i niže razine kolesterola od zapadnjaka.

Kasnija su istraživanja, u kojima su pacijenti koji pate od visokih razina kolesterola jeli hranu bogatu soj inim bjelančevinama, pokazala dojmljiva poboljšanja.

Nekim se ispitanicima snizila razina LDL (»lošeg«) kolesterola za 20 do 30 posto.

No u mnogim su od tih istraživanja ispitanici jeli ne samo hranu bogatu sojinim proizvodima, nego i siromašnu zasićenim masnoćama i kolesterolom. U mnogim su slučajevima dobrovoljci i smršavjeli. Ti drugi čimbenici otežavaju razlučivanje stvarnih uzroka poboljšanja razina kolesterola u krvi.

Uzmu li se u obzir i svi ostali čimbenici, čini se kako je stvaran utjecaj soje na kolesterol prilično malen. Nedavno je jedan panel stručnjaka proučio 22 razna istraživanja. Otkrili su kako svakodnevno uzimanje 50 grama sojinih bjelančevina s izoflavonima snižava LDL kolesterol u prosjeku za približno tri posto.

Budući da to ne zvuči previse značajno, još je teže primiti sljedeći podatak. Želite li prehranom unijeti 50 grama sojinih bjelančevina, trebate pojesti oko 700 grama tofua ili popiti osam šalica sojinog mlijeka. Svejedno, spomenuti panel stručnjaka i dalje vjeruje kako soja u prehrani svima donosi koristi. Pojedete li umjesto mesnog odreska pljeskavicu od tofua, izbjeći ćete mnogo zasićenih masnoća i kolesterola.

Štiti li soja od kojeg oblika tumora?

DA Postoji nešto dokaza kako soja može pomoći u sprečavanju raka prostate. Izgleda da nije toliko uspješna protiv raka dojke.

Neki su oblici raka, česti u zemljama Zapada, u cijeloj Aziji relativno rijetki. Mnogi znanstvenici vjeruju kako ulogu u tome ima prehrana. Dok tipični zapadnjaci jedu previše zasićenih masnoća, koje mogu potaknuti razvoj nekih tumora, istraživanja govore u prilog tome kako neke sastavnice azijske kuhinje mogu te opasne bolesti usporiti ili spriječiti.

SojaSve je veći broj dokaza kako soja, jedan od glavnih uporišta japanske i kineske kuhinje, može zaštititi od raka prostate. Na primjer, jedno istraživanje kineskih znanstvenika pokazalo je kako muškarci koji jedu najviše tofua (približno u prosjeku 30-ak grama na dan) imaju skoro 50 posto niži rizik od raka prostate.

Jedno je japansko istraživanje došlo do slična zaključka, iako je ono ustvrdilo i kako su muškarci koji su jeli natto (dobiva se odfermentirane soje), imali čak i bolje rezultate.

Ako su vam tofu i nat to preneobična okusa, kušajte sojino mlijeko. U istraživanju provedenu na više od 12.000 muškaraca u Kaliforniji  otkriveno je da su muškarci koji su pili sojino mlijeko najmanje jednom na dan imali 70 posto manji rizik od raka prostate.

Druga istraživanja nude mehanizme kojima soja može i štititi od raka prostate. Jedno je nedavno istraživanje, l provedeno na Sveučilištu u Minnesoti, ustvrdilo kako 1 muškarci s visokim rizikom tu bolest, a koji su šest 1 mjeseci pili napitke sa sojinim bjelančevinama, na svojim prostatama nose manje receptora androgena (muških hormona), čije aktiviranje potiče rast tumora te žlijezde. To može pridonijeti objašnjenju zašto su druga istraživanja pokazala kako rak prostate manje agresivno
napreduje (dokazano mjerenjem razina PSA, specifičnog antigena prostate) kod pacijenata koji često jedu sojine proizvode.

Je li pametno jesti velike količine soje?

NE Neki liječnici upozoravaju žene s visokim rizikom od raka dojke da izbjegavaju velike količine sojinih proizvoda jer istraživanja govore u prilog tome kako ona može povećati rizik od te bolesti.

Slično tome, manji broj istraživanja ukazuje na to da prehrana bogata sojom može muškarcima povisiti rizik od najopasnijih oblika raka prostate.

Prema jednom se japanskom istraživanju čini kako prehrana sojinim proizvodima štiti od lokaliziranog raka prostate. To je manje opasan oblik te bolesti jer ostaje zatvoren u toj žlijezdi. No prehrana bogata tofuom i drugim sojinim jelima može povećati rizik od uznapredovala raka prostate, koji se širi i na druge organe.

Trebam li uzimati dodatke prehrani koji sadržavaju soju?

NE Soja u tabletama, kao i drugi dodaci prehrani ne donose iste zdravstvene koristi kao i sama soja, a čak mogu i ugroziti zdravlje. Već godinama slušate i čitate o tome kako je prerađena i rafinirana hrana, poput bijelog kruha, manje zdrava od cjelovitih namirnica, poput kruha od integralnog brašna.

Slično tome, a i istraživanja to pokazuju, visoko obrađena soja — poput one koja se nalazi u sojinim dodacima prehrani— gubi obradom neke od svojih zdravstvenih koristi. Pritom možda stječe i neka štetna svojstva. U zemljama Azije, gdje je prehrana bogata sojom bila povezana s nizim rizikom od srčanih bolesti i raka dojke, većina osoba jede minimalno obrađene namirnice pripremljene od sojina zrna i brašna.

No, u većini zemalja Zapada, želeći iskoristiti navodne zdravstvene koristi te glasovite mahunarke, mnogi uzimaju tablete i druge visoko obrađene pripravke u obliku dodataka prehrani koji sadržavaju bjelančevine i izoflavone izdvojene iz sojina zrna. Pritom misle kako će tako od soje dobiti ono najvažnije, a neće morati svoje okusne pupoljke opterećivati njezinim okusom.

No to možda i nije tako jednostavno. Iako postoje dokazi kako potrošnja većih količina sojinih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih bolesti i nekih oblika tumora, druga su istraživanja iznijela uznemirujuću mogućnost da sojini dodaci prehrani mogu rizik od nekih oblika te bolesti i povisiti.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu su, primjerice, ustvrdili kako davanje laboratorijskim životinjama izoflavona izdvojenih iz soje potiče rast raka dojke. Davanje laboratorij skim životinjama sojinog brašna (koje se obraduje samo minimalno) nije imalo nikakva učinka na rast tumora.

Istina je kako se rezultati istraživanja na životinjama ne mogu uvijek primijeniti i na ljude. Ipak, sve dok znanstvenici ne dokažu kako su dodaci prehrani koji sadržavaju izoflavone sigurni za upotrebu,
soju je bolje uzimati hranom.