Navigacija

Spolni odnos u trudnoći

Hoće li se, i u kojoj mjeri, promijeniti vaš seksualni život nakon spoznaje da ste trudni, ovisi najviše o samim partnerima i o tijeku trudnoće.

Ako trudnoća normalno teče (potvrdu Vam može dati Vaš liječnik) i imate razvijen libido, slobodno nastavite uživati u spolnim odnosima i za vrijeme trudnoće.

Dijete je potpuno zaštićeno vodenjakom i snažnim mišićima maternice, ima prirodnu zaštitu id infekcija, a penis ne dolazi ni u kakav kontakt s fetusom i ne može ga oštetiti (bez obzira na veličinu). Najbolje je da razgovarate otvoreno s partnerom o odnosima za vrijeme trudnoće i ako se bilo kome od vas dvoje smanji libido za vrijeme trudnoće, da budete podrška jedno drugome.

Libido tijekom trudnoće

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju učestale su mučnine, umor, pospanost, odlasci na zahod i osjetljive grudi, što sve smanjuje želju za spolnim odnosima.

Hormoni nam divljaju i u ovom periodu se naše tijelo i um trebaju priviknuti na novo stanje u kojemu se našlo. U ovom periodu ženi zapravo najviše treba pažnja, nježnost i razumijevanje partnera, a često se dešava da želja za spolnim odnosima nije izražena. Treba joj osjećaj da je potrebna, željena i voljena.

Naravno da postoje i one trudnice koje nemaju navedene simptome trudnoće (za prvo tromjesečje) te im time ne jenjava niti želja za spolnim odnosom. Ako Vi ili partner patite od gljivičnih infekcija, svakako koristite prezervativ, a ako prakticirate oralni seks, partner ne bi smio upuhivati zrak u vaginu.

Drugo tromjesečje

Kod dosta trudnica početne mučnine nestaju u drugom tromjesečju, ali navedeno nije nužno. Također bi se mogla smanjiti pospanost i umor koji su nas obuzimali u prvom trimestru, a i navikli smo se donekle na promjene tijela i uma s kojima smo se morali suočiti. Grudi i dalje bujaju, ten bi se mogao pročistiti, kosa postati sjajnija, a emocije nam često naviru u bujici.

spolni odnos u trudnoćiZa sve to su zaslužni hormoni koji sada bukte u organizmu. Drugi trimestar se smatra najboljim dijelom trudnoće za vođenje ljubavi jer su negativni aspekti trudnoće manji negoli u prvom trimestru, a trbuh je manji negoli u trećem trimestru.

Tako da se, ako je sve u redu, bez brige prepustite zagrljaju Vašeg muškarca i uživajte u zajedničkoj bliskosti i dijeljenju tako intimnih trenutaka.

Ako Vas muči izgled Vašeg tijela zbog promjena koje su nastale, naučite ga prihvatiti i voljeti. Svaki dan posvetite vrijeme njezi Vašeg tijela i navikavanju na njega.

Gledajte se u ogledalo kako biste prihvatili nastale promjene. Ako uživate u njemu, biti ćete samouvjereni i zračiti ćete privlačnom energijom Vašem partneru.

Nabavite odjeću u kojoj se dobro osjećate i koja u Vama budi ženstvenost.

Treće tromjesečje

U trećem tromjesečju već počinje psihološka panika od porođaja koji se bliži, od veličine trbuha i slično. Zato je čest i pad libida kod žene. Također je učestala briga da li će dijete osjetiti penetraciju partnera obzirom da se već smjestilo niže u zdjelicu, i da li ga može ozlijediti.

Dijete ni sad ne možete ozlijediti, ali kako bi Vam psihološki bilo lakše, koristite položaje koji Vam odgovaraju i koji ne dozvoljavaju duboku penetraciju.  Seksualni odnos u trudnoći je višestruko koristan za ženu, i fizički i psihički.

Razvijate povezanost s partnerom, pripremate mišiće zdjelice za porođaj na najbolji način i opuštate se, što je korisno i za bebu jer ona osjeća mamine emocije.

Pored kraj trudnoće biste trebali pripaziti na to da spermiji sadrže kemikaliju koja može izazvati kontracije i preuranjeni porođaj pa mnogi liječnici savjetuju da se suzdržite od odnosa u zadnjim tjednima trudnoće (il da koristite prezervativ). U slučaju da ste prenijeli termin, odnosi se iz istog razloga preporučuju.

Što se pak muškarčeva libida tiče, često se dešava da se i njegov libido smanji u trudnoći, najčešće zbog bojazni da ne ozlijedi dijete te se zbog učestala razmišljanja o tome za vrijeme odnosa, sama želja smanjuje. Također se često pribojavaju uloge koju bi sad atrebali zauzeti i svih promjena koje ona nosi, a bez da se osjećaju spremnima na to. To ne znači da oni tu ulogu ne žele već ne znaju što ih sve čeka i kako da se postave.

Važno je da o tome zajednički razgovarate i pripremate se skupa za ulogu roditelja. Uključite ga u proces trudnoće i svega što vas čeka. Osim toga, potrudite se odagnati razloge koji ga muče da ućivate skupa u vođenju ljubavi. Objasnite mu da dijete ne moće ozlijediti, potičite nježnost, pokazivanje pažnje, dodire, poljupce i grljenje.

I oboje zapamtite – kritike i osuđivanje nikada ne pomažu! Trudnoća i slatko iščekivanje prinove je prekrasna stvar i ono što je bitno – zajednička. Zato je tako i proživite, kako bi taj period proveli na najljepši mogući način te samo produbili bliskost i ljubav među vama.