Navigacija

Stanje uma

Depresija

Depresija podrazumijeva puno teže simptome no što je nekoliko dana loša raspoloženja. Ona značajno povećava rizik od srčane bolesti i srčanog udara.

 

 

 

Glavobolja

»Glavobolja«ne zvuči previše opasno. No kad se osjećate kao da vam netko čekićem iznutra udara po lubanji ili kao da vam je netko škripcem stisnuo mozak, jedino na što mislite jest to kako si te bolove olakšati.

 

 

 

Migrene

Migrene, za koje se danas smatra kako nastaju zbog promjena u neurološkoj aktivnosti mozga, mogu uzrokovati strašne bolove, tjerati na povraćanje, a uz njih katkad idu i neki »čudni«simptomi — nekim migrenama prethode»aure« ili bljeskovi svjetla.

 

 

Nesanica

Cijelu noć brojite ovce? Niste jedini. Procijenjeno je kako trećina odraslih osoba ima probleme s usnivanjem ili održavanjem čvrsta sna barem jednu noć u tjednu. Prije no što posegnete za pilulama za spavanje, mudro je istražiti što zapravo predstavlja zdrav san te kako se taj pojam mijenja sa starenjem.

 

 

Umor

Energija vam je na minimumu? Najprije kao uzrok isključite nedostatak sna. Zatim biste zajedno s liječnikom trebali isključiti i depresiju, čest uzrok umora, te šećernu bolest i apneju (prestanak disanja) u snu.