Navigacija

Steznik nakon poroda

Obično su sve trudnice zabrinute kakvo ih tijelo čeka nakon poroda. I da smo dobile idealan broj kilograma u trudnoći (od 10-15 kg), opet nam nakon poroda ostaje par kilograma viška i koža koja se nakupila u predjelu trbuha.

Naravno da se sve to povećava ako je broj dobivenih kilograma u trudnoći bio i veći. Za vrijeme trudnoće, pod pritiskom su – osim tih mišića trbuha – bili i mišići zdjelice, koji bi se kasnije također trebali vratiti u prirodan položaj. Značajan pritisak vršio se i na kralježnicu i noge.

Za vraćanje mišića zdjelice uvelike nam mogu pomoći Kegelove vježbe.

A kako pomoći našem trbuhu da se vrati u željeno stanje?

Uspjeh i brzina vraćanja trbuha u prvobitno stanje ovisi o mnogo faktora, prvenstveno o elasticitetu naše kože što je u cijelosti individualna stvar. Kao što i sami znate, neke trudnice se neprestalno mažu kremama protiv strija, a opet dobiju dosta strija dok se neke ne mažu uopće, a ne dobiju praktički niti jednu. Isto tako neke trudnice se udebljaju svega 10 kilograma tijekom čitave trudnoće, a ostane im mlohav trbuh s viškom kože, dok neke dobiju i preko 20 kg, a uspiju zagladiti i učvrstiti trbuh.

steznik nakon porodaTo ne znači da se druga skupina ubijala u vježbanju već prvenstveno da ima tjelesne i genetske predispozicije za navedeno. Naravno da ne trebate prekrižiti ruke i misliti da ne možete pomoći Vašem trbuhu da se učvrsti već da je to jednostavno „viša“ stvar.

U svakom slučaju, preporučuju se vježbe za učvršćivanje trbuha koje Vam mogu samo pomoći.

Osim toga, tu je i steznik koji se može nositi nakon poroda.

Neke rodilje se odlučuju na steznik dok su druge pak protivnici toga. Steznik može pomoći u vraćanju organa na njihovo mjesto (prvenstveno maternice da ne ostane opuštena) i može pomoći u stezanju kože trbuha da se skupi i vrati u normalu.

On djeluje na mišiće trbuha tako da preuzima njihovu funkciju i oni se zapravo tako manje jačaju negoli bez steznika pa ga dosta doktora ne preporučuje. Mišljenja o njegovoj koristi su zapravo podijeljena. Možda je najbolje da probate sami za sebe da li Vam nošenje steznika odgovara i konzultirate se s Vašim liječnikom.

Vodite računa o tome da postoje steznici s gaćicama i bez njih te da ne nosite ovaj s gaćicama dok Vam nisu prestale lohije (riječ je o isjetku iz rodnice za vrijeme babinja).

Na tržištu je mnoštvo marki takvih steznika, kao i njihovih prodavatelja. Na Vama je da ovisno o cijeni, udobnosti i potrebi odaberite ono što Vam odgovara.