Navigacija

Štitnjača i trudnoća

Štitnjača je mala žlijezda s unutranjim lučenjem čiji hormoni kontroliraju metabolizam i brzinu otkucaja srca.

Većina žena nije svjesna koliko je pravilna aktivnost ove žlijezde važna u vrijeme trudnoće, ali od velike je važnosti da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće jer neliječena bolest štitnjače povećava rizik zastoja razvitka djeteta, mogućnost preuranjenog poroda ili mrtvorođenja.

Najčešće bolesti štitnjače su hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače) i hipertireoza (povećana aktivnost štitnjače). Simptomi hipotireoidizma u trudnoći uglavnom su bol u mišićima, umor, depresija, zaboravnost i intolerantnost na hladnoću, dok hipertireoidizam karakterizira gubitak težine, osjećaj anksioznosti, ubrzan rad srca i drhtanje ruku.

štitnjača i trudnoćaTrudnicama je preporučljivo posjetiti liječnika odmah pri uočavanju bilo kojeg od ovih simptoma kako bi se što prije mogla postaviti točna dijagnoza.

Poremećaji štitnjače lako se otkrivaju s nekoliko jednostavnih krvnih testova koji mjere razinu hormona štitnjače T4 (tiroksin) i TSH (stimulirajući hormon štitnjače) ili krvni test koji provjerava prisutnost antitijela štitnjače. Ako je aktivnost štitnjače premala, liječnik će propisati neki oblik sintetičke verzije hormona, dok za pretjerani rad štitnjače postoje neki oblici terapije koji funkcioniraju na način da uspore izlučivanje hormona štitnjače. Radioaktivni jod usporava proizvodnju hormona, ali on se ne smije koristiti kod žena koja su već trudne.

Osim za vrijeme trudnoće, štitnjača ima veliku ulogu u budućem rastu i razvoju djeteta. U slučaju neprimjerenog liječenja, disfunkcija štitnjače može imati teške posljedice na fizički i psihički razvoj.

Neki od glavnih problema su ti da djeca mogu biti rođena s nedostatno funkcionalnom ili ozlijeđenom štitnjačom ili se disfunkcija može razviti u slučaju premalog unosa joda u organizam.

Problemi sa štitnjačom često su i nasljedni, stoga je potrebno obratiti pozornost na djetetov razvoj i u slučaju poremećenog rada štitnjače započeti s terapijom što ranije.