Poznato vam je da je vaš metabolizam vezan za tjelesnu težinu zbog čega imate običaj reći kako vam je metabolizam »usporen« ili »ubrzan. No varka je očekivati da se na metabolizam u cjelini može djelovati.
Metabolizam je složen biokemijski proces koji kombinira hranjive tvari i kisik oslobađanja energije. Ili, to je proizvodnja topline koja na staje trošenjem kalorija . A poznato je, bez energije nema pokretačke snage, nema rada stanica.
Bazalni metabolizam (ITM) odnosi se na utrošak kalorija u vrijeme kad ništa ne radite, dakle kad sjedite.
“Što ste nabacili na sebe više mišićne mase a manje masnog tkiva, imate veću tendenciju trošenja kalorija. To je ujedno razlogom zašto mnogi treneri upravo kroz povećanje mišićne mase vide idealnu regulaciju tjelesne težine svojih pulena.
Vi koristite oko 10% kalorija koje konzumirate iz hrane, što je poznato kao termodinamički učinak hrane. Dakle, ako konzumirate 1800 kcal dnevno, potrošit ćete 180 kcal putem digestije, apsorpcije i radom metabolizma.” – rekao nam je voditelj Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis koji u navedenom centru izrazitu pažnju poklanjaju kako mršavljenju tako i istovremenom povećanju metabolizma.
Ovisno o tome koliko i kako trenirate, trošite od 15 do 40°/o unosa kalorija u tjelesnoj aktivnosti. Ako ste već pokušavali mršavjeti, onda ste se uvjerili kako je teško jer je vaš metabolizam previše spor.
Ako se požalite svom liječniku – nemojte se iznenaditi ako utvrdi da je sve u redu! U tom smislu su obavljena i istraživanja koja je vodio dr. Michael Jensen s Klinike Mayo. Rezultati su zanimljivi: više od 90% ispitanika tvrdilo je da imaju usporen metabolizam ali kod svih je utvrđeno da je taj metabolizam potpuno normalni.
Što to znači? Problem je često u percepciji: ako imate problema s gubitku ili previše lako dobivate na tjelesnoj masi, moramo vidjeti što su bila realna očekivanja.
Naime, popularni magazini šire lažna očekivanja kako je lako smršavjeti 5 – 10 kg za mjesec dana! Ljudi koji zaista gube toliko kilograma, zapravo gube tjelesnu tekućinu i mišićnu masu ali ne i masno tkivo(salo).
Ovaj postupak osim preciznih podataka o masnom tkivu daje podatke o mišićima i strukturi minerala u kostima. Za dobro zdravlje muškarac ne bi trebao prijeći granicu od 15%, a žena od 22% masnog tkiva.
Mršavi ljudi energiju koju dobivaju iz hrane troše brže (oko 40%) za razliku od debelih ljudi gdje postoji značajna usporenost (10%). Razlozi te diskrepancije su neosjetljivost na inzulin, odnos mišićnog i masnog tkiva, usporen metabolizam i odnos smeđeg i bijelog masnog tkiva.
Upravo zbog toga neki ljudi mogu pojesti velike obroke hrane da se ne udebljaju, a drugi ljudi se kod najveće redukcije – debljaju! Dio tog zanimljivog fenomena je termogeneza! Ima onih koji za svoje poteškoće oko prevelike težine krive »teške« kosti, što je naravno potpuno pogrešno!
Problem je samo u metabolizmu. Postoje namirnice koje stimuliraju proces termogeneze, kao I one koje ga sprečavaju. Manipuliranjem se, dakle, taj proces može stimulirati I sprečavati.Poznato je da ljuta jela stimuliraju termogenezu, pa se primjerice kapsaicin(kojega ima u paprikama) koristi s istom svrhom.
Neki narodi, kao stanovnici Kariba, obožavaju ljutu hranu i prosječno imaju najmanje debelih ljudi.Dijeta s visokim udjelom bjelančevina prisiljava tijelo da radi u modu gladovanja, a posljedica je trošenje masnog tkiva.