Navigacija

Što je emocionalno prejedanje?

Pronalaženje pravog razloga i njegovo eliminiranje jedno je od najsigurnijih načina rješavanja tog problema. No kada govorimo o zdravoj prehrani često smetnemo s uma da emocionalno hranjenje igra veliku ulogu u skupljanju viška kilograma. Naučite kako unaprijediti svoju dijetu, te prevladajte emocionalno prejedanje.

što je emocionalno prejedanjeIako smo svjesni dobrih savjeta stručnjaka nutricionista ponekad je teško shvatiti kako se mnogi ljudi bore sa lošim prehrambenim navikama te dobivaju na kilaži.

Dok je hrana koju odabiremo jesti tijekom dana najvažniji doprinos tim problemima, emocije su sigurno jedne od najvažnijih faktora koji utječu na naše odluke.

Razlog zašto su kratkoročne dijete toliko neuspješne je manjak brige te nesuočavanje sa emocionalnom stranom problema.

Posezanje za “hranom za ugodu” tijekom stresnih trenutaka ili tuge nije ništa neobično, jer barem nakratko čini dobro.

No, obzirom da je hrana za ugodu jedna od najnezdravijih, te da se, nakon što konzumiramo visokokaloričnu hranu, vrlo često osjećamo još gore. Naravno emocionalno prejedanje može se nadići ako ste spremni i željni primjeniti nekoliko koraka prema osvještavanju problema te uspostaviti balans između svog tijela i emocija.

Disciplinu ćete postići ovim trikovima:

Determinirajte svoju razinu gladi

Nekada osjećaj srednje, jake gladi ili sitosti može pomoći da racionalizirate problem te da prestanete jesti nezdravo. Isto tako spriječite uvjerenje kako ćete jednostavno pojesti “samo nekoliko zalogaja.” Tijekom stresa naša volja postaje slabija nego inače, a kontrola navika i potreba postaje mnogo izazovnija.

Nađite alternativne načine da se borite protiv stresa

Prije nego potražite hranu u frižideru, propitajte se koje metode relaksacije će postići sličan efekt. Šetnja, opuštajuća kupka, slušanje glazbe ili razgovor sa prijateljem može imati isti efekt bez kasnije grižnje savjesti. Fokusiranje pažnje prema različitim smjerovima je najbolji način da izbjegnete iskušenje.

Izbjegavajte držanje “hrane za ugodu” u svome stanu ili kući

Ne doći u napast bit će puno lakše ako do hrane ne možete doći. Najlakši način je da slatkiše, visokokaloričnu hranu te slatke sokove ne držite u kući.

Vodite dnevnik

Povećajte svjesnost tako da upisujete što jedete tijekom dana. To će vas motivirati da drugi dan pokušate još malo zdravije. Postavite si cilj, koji će vam dati dodatan žar prema svojem idealu.

Promjenite svoje asocijacije prema hrani

Razmišljajući o hrani kao prema nagradi ili kao izvoru ugode definitivno će naše navike biti teže razbiti. S druge strane razmišljajući o hrani samo kao izvoru energije te brizi o tome kako doći do najboljeg mogućeg “goriva” za naš organizam, neka bude vaša nova mantra.

Učite na svojim pogreškama

Analizirajte situacije i razloge koji su potaknuli potrebu za hranom. Odgovori će dati vrijednu informaciju kako da se ubuduće pripremite bolje u svim situacijama. Zapamtite za razbijanje šprance treba mnogo vremena pa se ne brinite ako koji put ne ide sve po planu. Usponi i padovi su put prema uspjehu!