Navigacija

Stres

Stres se može činiti relativno bezopasnim — ipak, svi su pod nekakvim opterećenjem, a nitko od njega ne umire.

Ili ipak umire? Uzmete li u obzir to da kroničan stres povisuje krvni tlak i oslabljuje imunološki sustav, možda je ipak malo opasniji no što se čini. Nije beznačajan učinak kroničnoga stresa ni na tjelesnu masu.

Potiče li stres debljanje?

DA Kronični stres podržava trajno povećavanje opsega struka. Akutni stres, s druge strane, potiče mršavljenje, barem kod nekih osoba.

Kad ste opterećeni, vaše tijelo otpušta tzv. „hormone stresa“, uključujući adrenalin, koji vam daje osjećaj nemira, i kortizol koji vas deblja. Kortizol je snažan stimulator teka. On je djelomično kriv što opterećene osobe često odlaze do hladnjaka ili posude sa slasticama.

Neke osobe, koje se sa stresom nose bolje od drugih, u teškim trenucima luče manje kortizola. Jedno je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Leedsu (UK) ustvrdilo kako osobe koje u stresu luče puno kortizola jedu više.

To je razlog zašto se neke osobe pod stresom udebljaju, a neke ne. Izgleda da kronično povišene razine kortizola potiču rast masnih stanica u području trbuha, dovodeći tako do najopasnijeg oblika debljine (masti koje se nakupljaju oko struka snažno su povezane sa srčanim bolestima i neosjetljivošću na inzulin).

U jednom su istraživanju australski znanstvenici hranili normalne, kao i miševe pod stresom, hranom s visokim udjelom masnoća i šećera.

Pokazalo se kako se miševi pod stresom debljaju dvostruko više od ostalih, razvijaju pozamašne trbuhe i postaju laka meta raznim zdravstvenim problemima poput visokoga krvnog tlaka, predijabetičkog stanja i povišene razine kolesterola.

U masnom su tkivu tih životinja znanstvenici pronašli znatno povišene koncentracije molekule zvane neuropeptid Y (NPY), koja se otpušta u tijelu pod opterećenjem. NPY oslobađa receptore u masnim stanicama te ih potiče na rast i diobu. Čini se da je učinak stresa sličan i kod ljudi.