Navigacija

Stres i trudnoća

Stres je glavna bolest današnjice. Mnogim ljudima se diže kosa na glavi od dobronamjernih savjeta dušebrižnika koji im govore kako bi trebalo imati manje stresa u životu jer svi znamo koliko je to teško.

Sve u životu nas zabrinjava iz razloga jer nam je do većini stvari stalo, a stil života je sve više ubrzan i zadaci koje moramo obavljati svakodnevno sve se više povećavaju, a slobodnog vremena je sve manje. Ne možemo reći da nam je sasvim svejedno kako će proći važan poslovni sastanak, kako će nam dijete proći u školi, kako će proći onaj pregled kod liječnika itd.

Stres i trudnoćaStres uzima svoj danak i na taj način nam dokazuje kako polako, ali sigurno razara naš organizam, otkriva naše slabosti i još k tome nas ruši kao kulu od karata.

Stres u trudnoći posebno je velik problem zbog toga što žene moraju biti opreznije jer njihov stres utječe i na njihovu bebu!

Zamislite si najmekši jastuk što postoji, jastuk koji kao da bi se svakog trena mogao raspasti u veliku hrpu perja i pamuka.

Taj mali jastučić Vaša je beba, Vaš trbuh, a Vi ste njena „jastučnica“. Zamislite kako svaki put kada se uzrujate padne jedan težan uteg na jastuk i ostavi veliku, ružnu udubinu.

Tako otprilike na Vaše dijete djeluje stres koji Vi osjećate. Istina je da sama djeca imaju ogromnu sposobnost regeneracije, međutim, ako ćete vrlo često podražavati svoj organizam, sposobnost regeneracije kod Vas i kod djeteta ubrzo će se smanjiti i postati gotovo ništavna. Jastuk i uteg neka Vam bude na umu idući put kada odlučite uzrujati se oko nečega.

Mnoga istraživanja su pokazala da što je veća tjeskoba kod majke, to se one dulje osjećaju loše, imaju mučnine, nesanice, glavobolje i ostale popratne „bolesti“ trudnoće. Također je veća vjerojatnost za bolan porod duljeg trajanja, a kao najgora posljedica za koju trudnica pod stresom također ima veće predispozicije je – pobačaj.

Tijekom same trudnoće može doći do velikih stresova u životu (poput saznanja o nečijoj smrti, gubitka posla i sl.), ali je trudnoća vrlo često protkana nizom „malih“, svakodnevnih  stresova, koji se ipak mogu izbjeći ili barem smanjiti.

Trudnice, pogotovo one u kasnijim godinama, morale bi pripaziti zašto i oko čega se uzrujavaju. Naravno da je katkad nemoguće potpuno se opustiti i misliti sretne misli, ali isto tako morate imati na umu da sve što šteti vama, šteti i vašoj bebi, samo u mnogo većoj mjeri. Bebe osjećaju tjeskobu, nervozu, neispavanost, ljutnju, mržnju, a isto tako osjećaju i majčinu sreću, veselje i ljubav.

Stoga ako već ne možete izbjeći stresne situacije u potpunosti, pokušajte kontrolirati vaše reakcije; pronađite utjehu u partneru, prijateljima, roditeljima i ostalima koji će vas opustiti. Sada je bitnije, nego ikada prije, životne situacije gledati s pozitivne strane i ne dopustiti da se brinemo i uzrujavamo oko stvari koje bi inače izazvale takve naše reakcije. Jer vrlo često su to banalne stvari, poput gužve u tramvaju ili  na cesti, bezobraznih reakcija drugih ljudi, glavobolja i sl.

Stres i trudnoćaAko se trudite sami maknuti (ili barem smanjiti) stres iz vašega života, to će imati blagotvoran utjecaj na vašu bebu. Ona će nakon poroda biti smirenija, bolje spavati, imati manje grčeva i problema i sl.

Kao što smo ranije rekli, bit je u tome da sami uzmete stvari u svoje ruke te da mijenjate reakcije na vanjske podražaje. Ono što definitivno možete učiniti jest pronaći neku  aktivnost ili naviku koja će vas opustiti i oraspoložiti. Na primjer – prošećite s partnerom, plešite na dobru glazbu, rastegnite se preko pilates lopte, pojedite sladoled ili čokoladu, popričajte s prijateljicom, pogledajte omiljenu seriju; odnosno radite što god vam odgovara, umiruje vas i veseli.

Još jedna od stvari koja definitivno budi naša osjetila, a smiruje um i tijelo, je aromatizirajuća kupka. Kupite neka fina mirisna ulja, koja podražuju vaš sveukupni osjetilni sustav i opustite se. Legnite u kadu, pustite neku laganu muziku i jednostavno dišite.

Osjetite činjenicu da doista jeste trudni, da je život unutar vas i da ga vi nosite. Na taj način osvjestite ono majčinsko u sebi, uživajte u tome i stres vam neće moći ništa.

To je pun pogodak za toliko neophodno opuštanje i smirenje u trudnoći.

Osim toga, antistresno i smirujuće na organizam djeluje i masaža. Bez obzira da li je to masaža ramena, leđa, stopala ili čitavoga tijela, ona djeluje terapeutski na duh i tijelo. Zamolite supruga da vas izmasira ili se pak prepustite stručnim rukama omiljene maserke.

Također je izuzetno bitan san i nemojte to zaboraviti. Ukoliko kontinuirano nedovoljno spavate, niti druge antistresne terapije neće imati dostatan učinak da nadoknadi manjak sna i njegov negativan utjecaj na naš organizam.

Stres stvara raznorazne slobodne hormone i radikale koji štete našemu organizmu. Stvaraju kortizol koji upućuje na stresne situacije. Taj kortizol iz krvi majke skreće krv od maternice i tako smanjuje dotok krvi i hrane koju dobiva plod – u nekim slučajevima čak do 60%!

Osim toga, hormoni stresa prolaze kroz posteljicu te se prenose s majke na dijete i povećavaju otkucaje djetetova srca. Taj prolazak hormona stresa kroz posteljicu nije do kraja istražen, ali se pretpostavlja da je efekt sličan kao i kod odraslih, odnosno da dolazi do smanjenja broja neurona koji se razvijaju i da se tako sprečava njihovo potpuno formiranje. Na taj način se mogu potaknuti različiti poremećaji mozga kod djeteta, poremećaji ponašanja te u zadnje vrijeme sve učestalija – hiperaktivnost (ADHD).

Ako je stres kratkotrajan, naše tijelo se regenerira i postaje manje napeto s vremenom, a ako dolazi do stalnog podražaja našeg organizma stresnim situacijama, može se također dogoditi da dođe do preuranjene trudnoće, preeklampsije (stanje visokog krvnog tlaka kod trudnice te pojavu bjelančevina u mokraći) ili pak do komplikacija prilikom poroda. Osim toga, dijete može razviti oslabljen imunitet i biti podložno različitim bolestima.

Stoga, orjentirajte se sada na svoj prioritet – svoju bebu! Jer upravo je ona nešto najvrednije, najljepše i najnevjerojatnije što ćete ikada vidjeti. To će vam se u životu višestruko vratiti. A i vi ćete se naravno osjećati puno bolje, zadovoljnije i ispunjenije.

A sad, da upravo SAD, pomislite na neku stvar koja vas opušta i razmišljajte o njoj. Dopustite si mali predah.

Zamislite gdje biste sada voljeli biti…s kim biste voljeli biti…što biste radili….i UŽIVAJTE! Uskoro stiže vaše malo blago koje će uživati s vama…