Navigacija

Termin poroda

Od trenutka kada shvatite da ste trudni jedan će datum biti središnja točka Vašeg razmišljanja – datum kada se očekuje porod, odnosno termin poroda.

Međutim, samo se 5% djece rodi na taj dan, nakon točno 40. tjedana trudnoće. 80% ih se rodi desetak dana prije il poslije termina, a ostali ga potpuno promaše.

Djeca rođena „u terminu“ su sva djeca koja su rođena na bilo koji dan između napunjenih 37. tjedana i 42. tjedna trudnoće. Dakle, ne na neki određeni dan koji je određen kao termin poroda.

Kako odrediti termin poroda?

Vaš će ginekolog na prvom trudničkom pregledu procijeniti termin poroda (TP) dodajući 280 dana od datuma prvog dana Vaše zadnje menstruacije (ZM). Iako je rašireno mišljenje kako trudnoća traje 9 mjeseci, ona zapravo traje 10 lunarnih mjeseci, svaki po 28 dana.

Ako niste sigurni kada je točno bila Vaša zadnja menstruacija, najbliže će se ultrazvučnim pregledom moći procijeniti koliko ste trudni i kada je termin poroda.

Lako se može dogoditi i da prenesete trudnoću, posebice ako ste prvorotkinja i čekate dečkića. Isto tako, ako ste prenijeli prvu trudnoću, moguće je da isto bude i u drugoj. Ako dođe do toga da prenesete trudnoću, Vaš ginekolog bi mogao pokušati rastegnuti ušće maternice, što može biti malo bolno.

Ako se i dalje ništa ne događa, dolazi se do induciranja poroda zbog toga što posteljica sve slabije obavlja svoju zadaću što ugrožava dijete. 9 trudnoća od njih 1000 završavaju mrtvorođenčetom, pa kako se to ne bi dogodilo porod se treba adekvatno i na vrijeme inducirati. Gotovo svaka peta žena imala je iskustvo induciranog poroda tako da Vas to ne treba brinuti.

Postupak je posve uobičajen.  Neki će pak, u dogovoru s ginekologom, pričekati i svaki drugi dan provjeravati CTG-om otkucaje bebina srca i kako se situacija razvija.

Što je indukcija?

Različiti su načini na koje se može potaknuti porod i možda će koji put trebati i više pokušaja da bi se uspješno razvio porođaj.

GEL koji sadržava hormone prostaglandina stavlja se u vašu rodnicu kako bi potaknuo ušće maternice da sazre i otvori se.

PROBIJANJE VODENJAKA (amnionskih ovojnica). Ako je vaše ušće malo otvoreno, ginekolog porodničar probit će vodenjak čime će se potaknuti trudovi.

DRIP SINTOCINONA. Riječ je o infuziji sintetskog oblika hormona oksitocina koji potiče trudove. Postupno se pojačava doza da bi se oponašala razina koju bi inače vaše tijelo proizvelo u spontano započetim trudovima.

Inducirani porodi mogu završiti prirodnim vaginalnim porodom, a mogu (kao i ostali porodi) završiti interventno – vakuum ekstraktorom, forcepsom ili carskim rezom. Svakako je veća vjerojatnost prirodnog vaginalnog poroda ako se trudnica potrudi i surađuje s porodničarima.

termin porodaOko 7% beba rodi se pak prerano, dakle prije 37. tjedna.

Osim tjedna trudnoće, češće se uzima za kriterij težina djeteta pri rođenju (obzirom da se točan termin poroda može i krivo procijeniti) te prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji granica iznosi 2500 g.

Često za to nema nekog posebnog razloga ili naznaka, osim kod nekih komplikacija kao što su slabost cerviksa (koji se prerano otvori) ili neuobičajenog oblika maternice.

Teško je spriječiti preuranjeni porod, ali možete poduzeti neke mjere opreza. Ako niste dobili dovoljno na težini, rizik od prijevremenog porođaja se povećava. Jako je bitno da jedete dostatne obroke, zdravih i uravnoteženih namirnica, s dovoljnim unosom nutrijenata. Pušenje i konzumacija droge su povezani s prijevremenim porodom. Takve situacije svakako izbjegavajte. Gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći) bi također mogao potaknuti prijevremeni porod.

Vaša će prerano rođena beba trebati posebnu njegu, primjerice oko disanja ili hranjenja. Međutim, danas je situaciju po pitanju preživljavanja preuranjenih beba bolja znatno nego ranije. Polovina beba koja se rodi s navršenih 25. tjedana trudnoće bi trebalo preživjeti, a ohrabruje i činjenica da će čak 80% beba sa svega jednim kilogramom težine pri porodu biti u redu.

Prerano rođena djeca zahtijevaju brzu i adekvatnu intervenciju, a bolnice trebaju biti kvalitetno opremljene potrebnom opremom i stručnim kadrom. U inicijalnom periodu brige za takvo dijete, javlja se niz poteškoća i normalno je da roditelji proživljavaju značajan stres i strahove.

Djeca su jako osjetljiva, vrlo male veličine i tjelesne težine, hrane se preko sonde, a potrebno im je davati i kisik kako bi mogla disati. Period oporavka borave isključivo u inkubatoru koji predstavlja umjetnu maternicu. I dalje je od neizmjerne važnosti kontakt majke i djeteta jer je znanstveno dokazano da se brže oporavljaju djeca koja dobivaju od majke toplinu i pažnju tako da se taj kontakt ne smije izostaviti.

Kako je ranije navedeno, preživljavanje nedonoščadi se uvelike povećalo u zadnje vrijeme, ali to ne znači da neće i kasnije biti jako osjetljiva i boležljiva te da će imati kvalitetu života. Samo jedna trećina takve djece prolazi bez oštećenja (ponajprije vida, motoričkih sposobnosti, razvoja mozga i pluća). Iako je granica za nedonoščad 2500 g, bebe rođene između 2000 i 2500 g ne razlikuju se puno od beba rođenih „u terminu“. Gore opisane posljedice se puno češće vežu uz djecu manje kilaže.