Navigacija

Topla predjela

Bruschette od rajčice

Zagrijte pećnicu na 200 ‘C. Prepolovljenim češnjom češnjaka premažite kruh, a zatim ga malom četkicom premažite i uljem.

 

 

 

 

Pirjane zelene mahune s bosiljkom

U velikoj teflonskoj tavi na umjerenoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i pirjajte oko 4 minute, dok luk ne požuti.

Zatim dodajte češnjak, zelene mahune, rajčicu, bosiljak, ocat, sol i vode po potrebi, pa pustite da uzavri.

 

 

Gratinirano mlado povrće

Pirjajte mrkvu, cvjetaču i lučice na maslacu, zalijevajući bijelim vinom i začinima, oko 15 minuta, Dodajte ostalo povrće, senf i ocat te promiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu.

 

 

 

Brokula u umaku od papra

Brokulu usitnite na cvjetiće i prokuhajte u slanoj vodi. Na margarinu propirjajte zeleni papar i češnjak, zalijte ih vinom i octom te na kraju umiješajte žumanjak. Kuhajte oko 5 minuta, uz stalno miješanje.

 

 

 

Gratinirane šparoge

Šparoge izvadite iz staklenke, ocijedite ih, a vodu sačuvajte. Vatrostalnu posudu namažite margarinom te poslažite šparoge. Posolite ih, prekrijte kriškama sira i listićima margarina.

 

 

 

Punjene tikvice

Zagrijte pećnicu na 160 ‘C. Prepolovite tikvice po dužini i blanširajte. Izdubite sredinu. Stavite krušne mrvice, origano, papar, oguljene i narezane rajčice i limunov sok u zdjelu te sve zajedno promiješajte rukama.

 

 

Nabujak od cvjetače

Očistite cvjetaču, skuhajte je, ocijedite, vilicom izgnječite i ostavite da se ohladi. Na ugrijani margarin stavite brašno, promiješajte i zalijte juhom u kojoj se kuhala cvjetača.

 

 

 

Zapečena cvjetača s rajčicom

Zagrijte pećnicu na 220 ‘C. U vatrostalnoj posudi u pećnici malo zagrijte ulje, češnjak i ružmarin. Kad je ulje toplo, ali se još ne dimi, dodajte cvjetaču.

 

 

 

Paprika punjena sirom

Paprike prokuhajte u vodi oko 5 minuta, ohladite ih, prerežite uzdužno popola i očistite od sjemenki. Napunite ih smjesom sira, 1 žlice maslinova ulja, malo soli, papra i bosiljka.

 

 

 

Pirjani špinat s crvenom paprikom

U tavi na umjernoj vatri zagrijte ulje. Umiješajte luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju.

Dodajte crvenu papriku i pirjajte, uz dolijevanje vode, dok ne omekša.

 

 

 

Sataraš

Na maslinovu ulju popržite luk da postane staklenast. Dodajte oprano i narezano povrće, češnjak, sol i papar te
pirjajte oko 20 minuta, uz povremeno miješanje.

 

 

 

Baskijski krumpiri

Stavite maslinovo ulje u veliku tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pržite dok ne omekšaju. Primiješajte peršin, nasjeckani papar, mljeveni papar i pileću juhu.

 

 

 

Kremasti žganci sa sirom

U zdjeli miješajte kukuruzno brašno s 1 šalicom mlijeka dok smjesa ne postane ujednačena i glatka. U loncu srednje veličine s debelim dnom pomiješajte 1,5 šalicu vode, preostalo mlijeko, sol i crvenu papriku.

 

 

 

Šareni ražnjići

Izrežite sir i povrće na kockice te ih naizmjenično nanižite na štapiće za roštilj. Posolite, popaprite i poprskajte maslinovim uljem.

 

 

 

 

Enchilade sa sirom na talijanski način

Zagrijte pećnicu na 175 ‘C. Posudu za pečenje veličine 18 x 28 cm premažite maslacem i pospite brašnom.

U velikoj teflonskoj tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 5 minuta.

 

 

Omlet od divljih šparoga

U loncu 2 minute blanširajte šparoge i papriku pa ih ocijedite. U zdjeli srednje veličine istucite 3 cijela jaja i 4 bjelanjka. Umiješajte parmezan. Dodajte sol i papar.