Topla predjela
Bruschette od rajčice
Zagrijte pećnicu na 200 ‘C. Prepolovljenim češnjom češnjaka premažite kruh, a zatim ga malom četkicom premažite i uljem.
Pirjane zelene mahune s bosiljkom
U velikoj teflonskoj tavi na umjerenoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i pirjajte oko 4 minute, dok luk ne požuti.
Zatim dodajte češnjak, zelene mahune, rajčicu, bosiljak, ocat, sol i vode po potrebi, pa pustite da uzavri.
Gratinirano mlado povrće
Pirjajte mrkvu, cvjetaču i lučice na maslacu, zalijevajući bijelim vinom i začinima, oko 15 minuta, Dodajte ostalo povrće, senf i ocat te promiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu.
Brokula u umaku od papra
Brokulu usitnite na cvjetiće i prokuhajte u slanoj vodi. Na margarinu propirjajte zeleni papar i češnjak, zalijte ih vinom i octom te na kraju umiješajte žumanjak. Kuhajte oko 5 minuta, uz stalno miješanje.
Gratinirane šparoge
Šparoge izvadite iz staklenke, ocijedite ih, a vodu sačuvajte. Vatrostalnu posudu namažite margarinom te poslažite šparoge. Posolite ih, prekrijte kriškama sira i listićima margarina.
Punjene tikvice
Zagrijte pećnicu na 160 ‘C. Prepolovite tikvice po dužini i blanširajte. Izdubite sredinu. Stavite krušne mrvice, origano, papar, oguljene i narezane rajčice i limunov sok u zdjelu te sve zajedno promiješajte rukama.
Nabujak od cvjetače
Očistite cvjetaču, skuhajte je, ocijedite, vilicom izgnječite i ostavite da se ohladi. Na ugrijani margarin stavite brašno, promiješajte i zalijte juhom u kojoj se kuhala cvjetača.
Zapečena cvjetača s rajčicom
Zagrijte pećnicu na 220 ‘C. U vatrostalnoj posudi u pećnici malo zagrijte ulje, češnjak i ružmarin. Kad je ulje toplo, ali se još ne dimi, dodajte cvjetaču.
Paprika punjena sirom
Paprike prokuhajte u vodi oko 5 minuta, ohladite ih, prerežite uzdužno popola i očistite od sjemenki. Napunite ih smjesom sira, 1 žlice maslinova ulja, malo soli, papra i bosiljka.
Pirjani špinat s crvenom paprikom
U tavi na umjernoj vatri zagrijte ulje. Umiješajte luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju.
Dodajte crvenu papriku i pirjajte, uz dolijevanje vode, dok ne omekša.
Sataraš
Na maslinovu ulju popržite luk da postane staklenast. Dodajte oprano i narezano povrće, češnjak, sol i papar te
pirjajte oko 20 minuta, uz povremeno miješanje.
Baskijski krumpiri
Stavite maslinovo ulje u veliku tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pržite dok ne omekšaju. Primiješajte peršin, nasjeckani papar, mljeveni papar i pileću juhu.
Kremasti žganci sa sirom
U zdjeli miješajte kukuruzno brašno s 1 šalicom mlijeka dok smjesa ne postane ujednačena i glatka. U loncu srednje veličine s debelim dnom pomiješajte 1,5 šalicu vode, preostalo mlijeko, sol i crvenu papriku.
Šareni ražnjići
Izrežite sir i povrće na kockice te ih naizmjenično nanižite na štapiće za roštilj. Posolite, popaprite i poprskajte maslinovim uljem.
Enchilade sa sirom na talijanski način
Zagrijte pećnicu na 175 ‘C. Posudu za pečenje veličine 18 x 28 cm premažite maslacem i pospite brašnom.
U velikoj teflonskoj tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 5 minuta.
Omlet od divljih šparoga
U loncu 2 minute blanširajte šparoge i papriku pa ih ocijedite. U zdjeli srednje veličine istucite 3 cijela jaja i 4 bjelanjka. Umiješajte parmezan. Dodajte sol i papar.