Navigacija

Emocionalno prejedanje

što je emocionalno prejedanje

Što je emocionalno prejedanje?

Pronalaženje pravog razloga debljanja i njegovo eliminiranje jedno je od najsigurnijih načina rješavanja tog problema. No kada govorimo o zdravoj prehrani često smetnemo s uma da emocionalno hranjenje igra veliku ulogu u skupljanju viška kilograma.

 

 

Psihološki aspekti prehrane

Svi znamo da se ne hranimo samo da preživimo, nego to ima i dublje simboličko značenje. Hrana nas zapravo podsjeća na majku ili barem na djetinjstvo, dakle na razdoblje kad se čovjek oblikuje.

 

 

 

Emocije i prehrana

Veza između emocije I  obroka, kada se jede ne zato što je stvarno gladan već kako bi riješio frustracije poput straha, tjeskobe, briga, stresa, ljubomore, kada ustajete tijekom noći u hladnjak da bi jeo – čovjek se pretvara u ovisnika o hrani ili, postaje emocionalni izjelica.

 

 

Emocionalni izjelica

Ima mnogo znakova koji upućuju da napetost rađa žudnju za mastima, pa se u takvim slučajevima često konzumira ne bez razloga cijela čokolada l koja sadržava više od 50% masnoća.

 

 

 

Potreba za hranom ili glad

Glad je potreba za hranom i normalno je stanje koje se neprestano izmjenjuje sa sitošću. Hiperfagíja i polifagija su varijante gladi pojačane sve do fokusiranja isključivo na hranu i jedenje, a to onda može biti znak nekog bolesnog stanja.

 

 

Obilježja emocionalne gladi

Postoji bitna razlika između emocionalne i fizičke gladi. Evo glavnih obilježja jedne i druge vrste. Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad. Fizička glad javlja se postupno: želudac počinje reagirati pa sat kasnije osjetite jaku glad.

 

 

Emocionalna glad

Postoji bitna razlika između emocionalne i fizičke gladi. Evo glavnih obilježja jedne i druge vrste. Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad.

 

 

 

Psihologija debljine

Hrana sve češće služi kao »spas« jer kad se napuni želudac sve se čini lakše! Što se više »zaglibi« izlaz iz zatvorenog kruga sve je teži. Rezultat je veliko povećanje tjelesne težine. Američka psihijatríca dr. Doreen Virtue vrlo je jednostavno rekla: »Svi gledaju u trbuh, a problem je u glavi!«

 

Noćno prejedanje

Posebni je oblik prejedanja noću, a on samo govori do koje mjere čovjek može biti ovisnik o hrani. Zapravo, riječ je o bolesnom stanju koje bi se moralo liječiti u psihijatrijskoj ordinaciji.

 

 

 

Kontrolni mehanizam apetita i gladi

Nećete pogriješiti ako kažete da sve započinje i završava u mozgu! Tako je i kod funkcija kao što su prehrambene navike, apetit, tjelesna težina, razina aktivnosti, bazalni metabolizam.

 

 

 

Poremećaj prejedanja

Poremećaj prejedanja (Binge Eatíng Disorder – BED) obilježen je uzimanjem objektivno velike količine hrane u kratkom vremenu (manje od 2 sata) tijekom kojega osoba gubi mogućnost kontrole.

 

 

 

Samopoštovanje i pretilost

Samopoštovanje u pretilih razmotrit ćemo kroz razvojnu perspektivu kako bismo pokušali shvatiti što su uzroci, a što posljedice.

 

 

 

Percepcija vlastitog tijela

Slika tijela osoban je psihološki doživljaj izgleda i funkcija vlastita tijela, odnosno to je način na koji osoba mentalno predstavlja samu/samoga sebe (Cash  1990).

 

 

 

Psihologija i mršavljenje

Cilj tretmana pretilosti, danas, nije više smanjiti težinu do normalnoga raspona ili, kako se prije smatralo, smanjiti težinu do njezine idealne, već pomoći osobi u smanjenju težine do prihvatljive razine od 10%.

 

 

 

Socio-kognitívna teorija mršavljenja

Istražuje recipročnost u interakciji pojedinaca, okoline i psihosocijalnih odrednica ponašanja. Radi se o dinamičkome procesu uzajamnoga djelovanja različitih osobnih i okolinskih čimbenika te ljudskoga ponašanja.