Navigacija

Umor

Energija vam je na minimumu? Najprije kao uzrok isključite nedostatak sna. Zatim biste zajedno s liječnikom trebali isključiti i depresiju, čest uzrok umora, te šećernu bolest i apneju (prestanak disanja) u snu.

Drugi medicinski uzroci umora uključuju hipotireozu, srčanu bolest (osobito kod žena) i hepatitis C. »Običan«bi umor trebao reagirati na ovdje navedene mjere.

POMAŽE

Tjelovježba

Možda zvuči nelogično, ali je istina: trošenje energije povisuje nam sposobnost njezina iskorištavanja. Deseci su istraživanja pokazali kako se osobe koje inače žive sjedilački,a u život uvedu program tjelesne aktivnosti, osjećaju 30% svježije i odmornije od onih kojima je i dalje najveći poduhvat dizanje s kauča (i ponovno sjedanje). Samo 15 minuta vježbe moglo bi vam osloboditi tjelesnu energiju, a redovita tjelovježba (30 minuta većinu dana u tjednu) može vam donijeti trajne koristi.

Kofein u malenim i strateški raspoređenim dozama

Jedan je uspješan način suzbijanja popodnevne sanjivosti srknuti svakih sat vremena od sredine jutra do sredine popodneva malo kave, tvrde znanstvenici s Harvard Medical School. No popijete li je previše, zaspati nećete moći ni navečer. Stručnjaci Sveučilišta Stanford kažu kako je za izlučivanje polovice kofeina iz tijela potrebno 3 do 7 sati.

Sunčevo svjetlo

Australski su dobrovoljci, koji su se pet sati izlagali jaku sunčevu svjetlu ili su sjedili uz svjetiljku koja ga simulira, imali bolje rezultate na ispitivanju mentalne aktivnosti, a izjavili su i kako se osjećaju svježijima od osoba koje su se izlagale prigušenu svjetlu.

Ne možete cijelo popodne provesti na otvorenome? Jedno je japansko istraživanje pokazalo kako je 16 žena imalo bolje rezultate na takvim ispitivanjima čak i nakon sjedenja 30 minuta uz osunčan prozor, u usporedbi sa sjedenjem u slabo osvijetljenoj prostoriji.

Kratak san

Samo 20 minuta sna poboljšalo je izvedbu na računalnom ispitivanju sudionika u jednu malenu istraživanju. Još su bolji rezultati bili ako su iste osobe nakon sna popile malenu šalicu kave ili čaja.

U nedavnu su istraživanju znanstvenici zaključili kako čak i samo 10 minuta sna odmah donosi poboljšanja budnosti i svježine kao i sposobnosti za umni rad te kako ta poboljšanja traju do 155 minuta.

Akupresura

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu naučili svoje studente akupresurnim točkama za koje se vjeruje da djeluju ili poticajno ili opuštajuće (studentima nije bilo rečeno koje su koje), ustvrdili su kako se nakon pet dana dobrovoljci osjećaju svježije i sposobnije ako su im jednom na dan bile pritiskane točke poticajnog djelovanja.

Čvrsto pritisnite na 3 minute točke na osnovici lubanje, za debljinu prsta udaljenu od ruba kralježnice, zatim one u mišićima između zglobova palca i kažiprsta na ruci te one na tabanu, točno na jednoj trećini udaljenosti između prstiju i pete.

POMAŽE NEKIMA

Dodaci prehrani sa željezom

Mislite li kako vam nedostaje željeza, zamolite liječnika za pretragu krvi. Iako umor može biti znak nedostatka željeza, nemojte ga nikad uzimati samoinicijativno jer takvi dodaci prehrani mogu za neke osobebiti opasni.

Dodaci prehrani s vitaminom B12

Većina osoba dobije dovoljno ovog vitamina iz prehrane, no i oni mogu patiti od njegova nedostatka (rezultat je umor), ako boluju od nekih probavnih poremećaja koji sprečavaju njegovu apsorpciju. Upitajte liječnika može li uzrok vašega umora biti baš nedostatak vitamina B12.

ZDRAVSTVENI UZROCI UMORA

Ako vam je umor tek nov pratitelj, ili je on vrlo snažan, dugo traje ili ga baš nikako ne možete objasniti, možda patite od nekog težeg zdravstvenog problema. Ne pomažu li vam gornji savjeti da se osvježite, razgovarajte sa svojim liječnikom o sljedećim bolestima.

Slabiji rad štitnjače

Ovo je relativno čest uzrok umora, posebno kod žena. Može se otkriti jednostavnom pretragom krvi.

Srčana bolest

Nova istraživanja govore kako je umor karakterističan simptom srčanožilnih bolesti kod žena. Zamolite liječnika da vam provjeri kolesterol, krvni tlak i šećer u krvi. Šećerna bolest i predijabetičko stanje povisuju rizik od srčane bolesti.

Lupus

Ova autoimuna bolest napada uglavnom žene, a obično se dijagnosticira između 15. i 45. godine života. Čest simptom su i bolovi kao posljedica upale.

Hepatitis C

Ako ste ikad intravenozno uzimali droge, ušmrkavali kokain kroz slamku, radili tetovažu na sumnjivu mjestu, prije 1992.godine primili transfuziju krvi ili na pretragama jetrenih funkcija dobili abnormalan rezultat, zamolite liječnika da vas uputi na pretragu za hepatitis C.

Taj virus napada jetru, a često i po 20 do 30 godina ne uzrokuje nikakve simptome. Tek tada, zbog oštećenja jetre, oboljeli počinju osjećati umor.