Navigacija

Usisavači prašine

Nikada nije bilo složenije kupiti napravu za usisavanje prašine (čiji najveći dio predstavljaju odbačene stanice ljudske kože). Danas morate birati između raznih modela i obećanja, poput dodatne snage usisavanja ili filtriranja alergena.

Možete se odlučiti i za robota koji će sav posao napraviti umjesto vas. No pažnju trebate obratiti na to da odabran stroj zaista dobro kupi prašinu, a onda je i zadrži u sebi, gdje joj je i mjesto.

Čiste li antialergijski usisavači prašine zrak od alergena?

NE Usisavači s antialergijskim filtrima nisu savršeni — a mnogi od njih iz sebe izbacuju jednaku količinu prašine koju i usisavaju.

Ako ste alergični na grinje, pelud ili kućne ljubimce, nema sumnje kako ste zapazili reklame u kojima se u nebesa kuju usisavači prašine opremljeni tehnološki usavršenim HEPA filtrima. Za HEPA sustave katkad se tvrdi kako potpuno uklanjaju grinje, te mikroskopske zivotinjice koje izazivaju kihanje, kašljanje, suzenje očiju pa čak i prave napadaje astme.

Usisavači prašine No znanstvena istraživanja govore drugačije. Kada su britanski znanstvenici u nosnicama nosili naprave za hvatanje raznih čestica kako bi u domovima ispitali najprije stare usisavače prašine, a zatim i nove modele s HEPA filtrima, ustvrdili su kako su i jedni i drugi u zrak slali pravi oblak grinja i mačjih alergena.

Još je više takvih čestica ulazilo u njihove nosove kad su mijenjali filtarske vrećice usisavača ili praznili uređaje. Najveći spremnik alergena u domovima su tapisoni i druge tekstilne podne obloge. istraživanja govore oprečno o mogućnosti njihova uklanjanja usisavanjem. Jedno od njih je dokazalo kako ih je u starim tepisima usisavanje samo prerasporedilo.

Drugo je pak ustvrdilo kako se usisavanjem oslobodilo u zrak nevjerojatnih 90 posto mačjih alergena malena promjera. No treće je istraživanje, provedeno u 60 domova kroz godinu dana, pokazalo kako se redovitim usisavanjem, bilo standardnim ili modelom s HEPA filtrima, razine mačjih alergena u tepisima i tapeciranu namještaju snižavaju za približno 50 posto.

U madracima je taj rezultat iznosio 80 posto. Snizile su se i razine psećih alergena, pri čemu
su standardni modeli često bili i uspješniji. No usisavanje ima i svojih mana. U isto vrijeme dok se količine mačjih alergena smanjuju, raste broj grinja.

Rade li bolje novi usisavači veće snage?

NE Ispitivanja u praksi pokazuju kako jeftiniji strojevi često rade bolje. Usprkos tvrdnjama proizvođača, nekoliko je usporednih ispitivanja usisavača prašine ustvrdilo kako skupi strojevi koji se ne koriste vrećicama i navodno uvijek usisavaju istom snagom rade slabije od jeftinijih modela.

Iako su ti usisavači dobro čistili tepihe i besprijekorno skupljali dlake kućnih ljubimaca, na golim su podovima ostavljali prašinu i prljavštinu.

Jedan od modela nije gubio snagu usisavanja, ali je otkriveno kako je zapravo u uklanjanju prljavštine bio slab od samoga početka. zamijećeno je i kako je taj stroj prilikom pražnjenja izbacivao prave oblake prašine. Imamo li kakav savjet za vas na kraju? Prije no što se odlučite za kupnju, pregledajte najnovije potrošačke ocjene modela koji se nalaze na trzištu.