Navigacija

Visoki tlak u trudnoći

Obavezno redovito kontrolirajte krvni tlak u trudnoći jer je indikacija brojnih potencijalnih problema koji mogu narušiti i Vaše zdravlje i zdravlje trudnice.

Također bi ga trebao kontrolirati Vaš ginekolog pri svakom pregledu. Ako ste prije trudnoće patili od povišenog krvnog tlaka, velika je vjerojatnost da će Vam se stanje u trudnoći još i pogoršati.

Ako Vam je izmjeren visoki krvni tlak, može se dogoditi da je to samo kratkotrajno stanje (posebice ako ste bili uzbuđeni). U onom gorem slučaju, ukoliko patite od povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) u trudnoći –  može se razviti preeklamsija, koja može imati negativne posljedice i za Vas i za Vašu bebu ako se ne uoči na vrijeme i ne liječi na pravilan način.

Simptomi se sami po sebi često ne mogu primjetiti na početku trudnoće već prije u drugom tromjesečju. Može se pojaviti u tri oblika – hipertenzija, preeklamsija i eklamsija. Hipertenzija je najbliži oblik povišenog krvnog tlaka (iznad 140/90mmHg) i često nema nekih drugih simptoma.

Kod preeklamsije se, uz hipertenziju, javljaju i bjelančevine u mokraći, otjecanje lica i udova, naglo dobivanje na tjelesnoj težini, glavobolje, pogoršanje vida, bol u gornjem predjelu trbuha i sl.

Visoki tlak u trudnoćiEklamsija je najteži oblik povišenog krvnog tlaka i zapravo ugrožava život i majke i djeteta. Mogu se razviti konvulzije slične napadu epilepsije (grčenje tijela, gubitak svijesti, kratkotrajni prestanak disanja).

Visoki tlak inače oštećuje organe i njihovu funkciju, a posebice bubrege, srce i mozak. Povećava rizik zatajenja srca, srčanog udara, moždanog udara, proširenja arterija (aneurizmi), oštećenja bubrega i oštećenja krvnih žila mrežnice oka.

Ako je tlak redovito visok, vjerojatno ćete biti hospitalizirani i liječeni u bolnici. Često trudnica tako ostaje u bolnici do samog porođaja, a ako se uspostavi da tlak ugrožava život bebe, moguće je i da porođaj bude induciran (namjerno izazvan prijevremeno).

Beba zbog povišenog krvnog tlaka ima promjene na posteljici te ne dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari, pa može doći do zastoja u razvoju djeteta, smanjenja plodove vode, distresa bebe uslijed manjka kisika pa čak i do njegove smrti. Zbog duljeg stanja povišenog tlaka može doći i do abrupcije posteljice (prijevremenog odmicanja od površine) što može biti opasno za život i majke i djeteta.

Hipertenzija se liječi lijekovima za povišen tlak s time da trebate pripaziti koje od njih možete uzimati tijekom trudnoće jer dosta njih može loše utjecati na bebu. Osim toga, pije se i magnezij sulfat, kako bi se prevenirale konvulzije. Može se inducirati porod, a ako pluća ploda još nisu sazrila potrebno je dati lijekove za njihovo brže sazrijevanje (amniocintezom se može utvrditi koliko su ona zrela).

Često se krvni tlak nakon poroda vraća u normalno stanje, nekada samo od sebe, a ponekad su potrebni lijekovi.

Što se tiče prehrane, visoki krvni tlak možete sniziti konzumacijom ribe (posebice one bogatom omega 3-masnim kiselinama – inćuna, skuše, sardina, srdela), ulja lanenih sjemenki (također bogato omega 3-masnim kiselinama), soka od celera (dvije do tri čaše soka čistog svježeg izmiksanog celera uspješno snižava tlak), svježeg krastavca (potrebno je pojesti dva svježa krastavca dnevno minimalno dva tjedna) i maslinovog ulja.