Navigacija

Vitamin E otkrili su Herbert M. Evans sa svojom suradnicom Katherine Scott Bishop godine 1922. godine. Ovaj je vitamin vrlo važan za rad spolnih žlijezda, imunološkog i endokrinog sustava. Javlja se u  različitim formama.

Naime, imena svih vrsta vitamina E počinju s „d“ (prirodna forma) ili s „dl“ (sintetska forma). Prirodna forma aktivnija je od sintetske, stoga se potonji dodaje u višoj dozi. Na primjer, u 100 I.U vitamina E zahtijeva 67 mg prirodne forme, a barem 100 mg sintetskog vitamina E.

vitamin eStruktura molekule vitamina E označena je  grčkim slovom „alfa“. Valja napomenuti kako sintetski oblik postoji samo u „alfa“ obliku, dok prirodni može imati „beta“, „gama“ i „delta“ oblik. Za bebu je bolji prirodni vitamin E.

Budući da je snažan oksidans, spriječava oštećenja stanica i tkiva i prerano starenje kože. Također, štiti od ateroskleroze, ubrzava zacijeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka te može smanjiti opasnost od srčanih bolesti.

Topljiv je u mastima, a može se naći u zelenom lisnatom povrću, ulju pšeničnih klica, biljnim uljima, obogaćenom palminu ulju, orasima i sjemenkama, avokadu, žumanjku jajeta.

Dovoljna količina ovoga vitamina dobiva se normalnom prehranom i nisu potrebni nikakvi dodatci. Bitno je napomenuti kako je vitamin E suplement, a  ne lijek. Vrlo veliki nedostatak vitamina može utjecati na neplodnost.

Trudnice trebaju konzumirati između 10 i 20 mg vitamina E dnevno, nikako ne više od 540 mg. Ovaj vitamin pomaže pri oblikovanju bebinog tijela i mišića te na proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Nedostatak vitamina E u trudnoći povezan je s preeklampsijom, odnosno stanjem koje uzrokuje zadržavanje tekućine i previsok krvni pritisak, dok se dijete rađa s preniskom težinom. Pretjerana konzumacija vitamina E fatalna je za fetus.