Navigacija

Voda iz boce

Slike snijegom okovanih vrhunaca i kristalno bistrih potoka koji se kočopere s boca pitke vode govore nam kako je H2O u njima sasvim prirodna i čista.

Izgleda da takva lukava promidžba djeluje. Prema istraživanjima, mnogi potrošači vode u boci vjeruju kako je ona sigurnija i zdravlja od vode iz vodovoda.

Je li flaširana voda bolja od vode iz slavine?

NE Flaširana voda nije ništa čišća ni sigurnija od vode kakvu vam dostavlja vodovod. Glavna je razlika u — cijeni. Malo iznenadenje: vrlo je često takva flaširana voda zapravo obična voda iz vodovoda.

voda iz boceJedno je istraživanje, koje je provela neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, Vijeće za obranu prirodnih resursa, procijenilo kako približno jedna četvrtina flaširane vode u SAD-u ne dolazi iz jezera ni iz izvora nego iz javnih vodospremnika i vodocrpilišta.

Neke punionice dodatno pročišćavaju takvu vodu, ali to rade i gradski vodovodi s vodom koja na kraju teče iz kućnih slavina. Kemičari su usporedili uzorke flaširane vode i raznih voda uzetih bez najave iz vodovoda.

Nisu mogli prepoznati koja je od njih koja. Flaširana voda nije zdrava ni za vaš džep, a ni za okoliš. Litra flaširane vode može biti i skuplja od goriva. Brinete li se o dobrobiti našeg planeta, teško je opravdati kupovinu flaširane vode.

Prema institutu Earth Policy, za proizvodnju plastike koja se godišnje samo u SAD-u potroši za proizvodnju boca u kojima se prodaje voda, potrebno je približno 238 milijuna litara nafte.

Ne sviđa li vam se okus vode iz vodovoda, oko toga vam mogu pomoći razni filtri.

Trebam li uistinu popiti osam čaša vode na dan?

NE Važno je održavati tijelo hidriranim, no ne morate zbog toga mjeriti koliko ste vode popili. Većina ljudi popije sasvim dovoljno i bez posebne brige oko toga.

Liječnici i nutricionisti nekoć su se složili oko jednog savjeta: pijte osam čaša vode na dan kako biste izbjegli dehidraciju. Mnogi i dalje preporučuju»pravilo osam čaša«, iako ta prehrambena preporuka baš i ne»drži vodu«. Kao prvo, čujmo činjenice.

Voda čini između jedne polovice i dvije trećina mase naših tijela. Osoba od 67 kilograma nosi u svom tijelu oko 45 litara vode. Svaki dan trošimo vodu — oko 1,5 litara vode gubimo mokraćom, a još oko pola litre znojenjem i disanjem. Jasno je da se ta voda mora nadomjestiti novom, kako stanice ne bi patile.

Prema Medicinskom institutu, muškarcu treba približno 3,71(15 do 16 šalica) vode na dan, dok ženi treba 2,7 1 (malo više od 11 šalica).

Ipak, jednostavno je tu količinu dobiti običnom prehranom jer sva pića sadržavaju vodu. To uključuje i kavu i ostale napitke s kofeinom. Iako su takvi napici diuretici (što znači da povećavaju izlučivanje vode mokraćom), diuretičko im je djelovanje kratkotrajno pa ta pića svejedno djeluju protiv dehidracije. Računaju se čak i alkoholna pića.

Ne zaboravite kako i krute namirnice sadržavaju velik udio vode.

Neko povrće čak i do 90 posto. Otkuda onda»pravilo osam čaša«7 U to nitko nije siguran, ali možda je riječ o pogrešo protumačenim
standardnirn preporukama koje govore koliko vode moraju bolnički pacijenti unijeti u odnosu na njihov unos kalorija.

Bolesnim je osobama katkad potrebno i više vode. Ista je situacija i kod osoba koje poduzimaju intenzivne tjelesne aktivnosti, osobito za topla vremena. No znanstveni je pregled istraživanja pokazao da ne postoje dokazi koji bi govorili kako zdrava osoba, koja se bavi tjelesnim aktivnostima u normalnim razinama, treba piti osam čaša vode na dan.

NAŠ SAVJET

Koliko biste trebali piti vode?Neki od autoriteta na tome polju tvrde kako bi blijeda boja mokraće trebala biti pokazatelj dovoljna unosa vode. Ipak, neke namirnice i vitamini blago oboje mokraću, a ni tamna mokraća ne snora nužno biti znak dehidracije.

Jednostavnije je ovo pravilo: pijte toliko vode i ostalih tekućina koliko vam je potrebno da otprilike svaka četiri sata morate isprazniti mjehur.