Navigacija

Zaštita zglobova

ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) može napraviti znatnu štetu na mnogo načina. Čak je pronađen i u serumu i sinovijalnoj tekućini kod pacijenata s reumatskim artritisom – bolešću kod koje zaštitni sustav tijela napada zglobove, izazivajući bolne otekline i deformacije.

Već je dugo vremena poznato da kurkumin ublažava simptome artritisa kod životinja, a i kod ljudi je pokazao snažno terapeutsko djelovanje tijekom preliminarnih kliničkih ispitivanja.

Zaštita zglobova Još su 1980. godine indijski znanstvenici provjeravali učinke kurkumina na 49 pacijenata oboljelih od reumatskog artritisa.

Polovica njih je primala 1200 mg kurkumina dnevno, a ostatak je primao standardu dozu Fenilbutazona, snažnog nesteroidnog protuupalnog lijeka.

Nakon šest tjedana kod obje je grupe zamijećeno slično poboljšanje u vidu blaže jutarnje ukočenosti iveće tjelesne izdržljivosti.

Tijekom jednog drugog indijskog istraživanja protuupalna su svojstva kurkumina također provjerena na kliničkim pacijentima koji su prethodno operirani ili su pak podnijeli neku tjelesnu traumu.

Trećina je pacijenata uzimala kurkumin (1200 m dnevno), dru a trećina rimala placebo, a posljednja trećina dobivala je Fenilbutazon (300 mg dnevno) u razdoblju od tri do pet dana. Utvrđeno je da je kurkumin jednako učinkovit kao I Fenilbutazon .

Jednim se pak istraživanjem, koje je američki nacionalni institut za zdravlje proveo na životinjama na sveučilištu u Arizoni u Tucsonu, pokazalo da je ekstrakt kurkumina od 4.1 posto imao pozitivan učinak na miševe oboljele od artritisa.

Tim je istraživanjem utvrđeno:

– da je propadanje hrskavice na potkoljeničnoj kosti smanjeno 66 posto u usporedbi sa životinjama koje su dobivale placebo
– gubitak mineralne gustoće u životinjskim bedrenim kostima smanjen je 57 posto u usporedbi sa životinjama koje su primale placebo.

Istovjetna učinkovita doza za ljude bila bi samo četvrtina do polovice čajne žličice kurkum.ina dnevno.
Ekstrakti kurkumina blokirali su NF-KZB, faktor genetske transkripcije (genski okidač) koji pokreće upalni proces na više načina, uključujući i enzimski upalni pokretač ciklooksigenazu.

To nam kurkumu predstavlja kao važnog saveznika ne samo oboljelih od artritisa, nego i u borbi protiv niza bolesti vezanih uz upale i ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), uključujući i astmu (kod oboljelih od astme nađene su povišene razine ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a), multipleks sklerozu (koju pojačava receptor ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, poznat kao RACE) i upalnu bolest crijeva (razina RACE -a je povišena u uzorcima crijevnog tkiva).