Navigacija

Juhe

Pileća juha

Povrće i meso koje ste prethodno očistili od kože i potkožnoga masnog tkiva kuhajte na laganoj vatri u 2 I vode. Ako tijekom kuhanja ispari previše vode, svakako je nadoknadite toplom vodom.

 

 

 

Krepka juha od telećih kostiju

Kosti stavite kuhati u hladnu vodu. Dodajte korjenasto povrće izrezano na kockice, sol, papar i kocku mesne juhe. Lagano kuhajte oko 1 sat. Juhu procijedite. Povrće i meso (ako ga ima na kostima) propasirajte i vratite u juhu.

 

 

Bistra riblja juha

U hladnu vodu stavite narezano povrće, maslinovo ulje i ribu. Nakon 15 minuta kuhanja dodajte limun, rajčicu i začinsko bilje pa pustite neka kuha još 10 minuta. Na kraju izvadite ribu i poslužite juhu. (Ribu poslužite kao glavno jelo.)

 

 

Juha s poširanim jajima

U kipuću vodu stavite kocke za juhu i rajčicu. Ako je rajčica svježa, ogulite joj kožicu, odstranite koštice i narežite je na manje komadiće. Kuhajte oko 20 minuta. Na kraju dodajte usitnjeni peršin i vlasac (oko 2 žličice).

 

 

Juha od rajčica

Rajčice nasjeckati i staviti da se kuhaju u 1 I vode oko 15 minuta. Zatim ih propasirati. U sok od rajčica umiješati brašno, prethodno razrijeđeno u šalici s malo vode. Prokuhati, da se juha malo zgusne.

 

 

 

Goveđa juha s ciklom i krumpirom

U velikom loncu za pirjanje zagrijte ulje na umjerenoj vatri. Dodajte mladi luk i češnjak i pirjajte 2 minute, ili dok mladi luk ne omekša. Dodajte ciklu, krumpir, mrkvu, ocat, sol, papar, šećer i 4,5 šalice vode.

 

 

 

Krem juha od brokule

Na 2 žlice maslinova ulja propirjajte luk da omekša. Zatim dodajte brokulu i juhu te mažuran ili origano. Kuhajte dok brokula ne omekša. Zatim je propasirajte. Ulijte mlijeko pa još malo prokuhajte. Poslužite toplo.

 

 

Juha od slanutka

Dan prije kuhanja namočite slanutak. Nasjeckajte povrće pa ga zajedno sa slanutkom i začinima kuhajte oko 1 sat.

Na kraju dodajte rajčicu i kukuruz pa poslužite.

 

 

 

Juha od boba

Bob prokuhajte u slanoj vodi (oko 20 minuta) i očistite od kožica. Zatim ga popržite na ulju s lukom, zalijte vinom i juhom te dodajte začine.

Kuhajte još oko 10 minuta pa ukrasite peršinom i poslužite.

 

 

 

Juha od cvjetače i brokule

Cvjetaču i brokulu usitnite na cvjetiće, a debIje dijelove stabljike izrežite na kolutiće.

Ako je stabljika brokule jako debela i drvenasta, nemojte je baciti, nego je prvo ogulite, a zatim izrežite na kolutiće.

 

 

Juha od leće

U 2 litre vode kuhajte leću, ječmenu kašu, nasjeckano povrće i začine. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša.

Soli dodajte što manje, a drugih začina već prema ukusu.

 

 

 

Krem juha od crvene leće

U srednje velik lonac ulijte pileći temeljac, dodajte leću, luk i začine pa kuhajte polupokriveno dok leća ne omekša, otprilike 30 minuta. Kad se skuha, ulijte u mikser i dobro izmiksajte.

 

 

 

Proljetni minestrone

Skuhajte grah i tjesteninu pa ih odložite na stranu. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u loncu, dodajte luk, nasjeckana 2 češnja češnjaka, mrkvu i celer.

 

 

 

Zimski minestrone

Povrće nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. U tu mješavinu dodajte grah i zalijte s oko 2 litre vode te ostavite da se kuha oko 20 minuta. Dodajte rajčice i začine pa prokuhajte još 10 minuta.

 

 

 

Juha od celera

Luk ogulite i nasjeckajte. U loncu za juhu ugrijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte luk do zlatnožute boje. Umiješajte umak od rajčica i dodajte celer izrezan na kockice. Sve pirjajte 5 minuta.

 

 

 

Juha od miješanog povrća

Sve povrće očistite, operite i narežite na sitne kockice. U loncu ugrijte ulje, dodajte narezano povrće i češnjak pa, sve miješajući, pržite nekoliko minuta. Povrće prelijte neslanim pilećim temeljcem i kuhajte poklopljeno 10 minuta.