Navigacija

Postoji li onda ipak razumna smanjena potrošnja ugljikohidrata? Naravno! Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata prosječno sadržava 50 – 60% energetske vrijednosti od ugljikohidrata, a plan za redukciju ugljikohidrata bio bi 40- 45%, ali nikako ispod te granice.

Na taj način zadržavate razinu energetskih izvora kao i prateće elemente – vlakna, vitamine i zaštitne tvari.

Za režim mršavljenja, jednostavni šećeri su nepoželjni pa je temeljno pravilo – što manje zaslađenih namirnica. Suprotno tome, složeni ugljikohidrati višestruko su poželjni: zato što ne potiču prekomjerno izlučivanje inzulina, što se sporije apsorbiraju i zato što dobro djeluju na probavni sustav.

Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata koji spadaju u visokoglikemijske namirnice, složeni ugljikohidrati spadaju u namirnice sa srednjim ili niskim GI.

Postoji i odlična dijeta pod nazivom Montignac dijeta. Navedena dijeta izvrsno opisuje koji su zdravi a koji nezdravi ugljikohidrati.

Treba napomenuti kako je ovo među rijetkim dijetama koje su znanstveno utemeljene i koje se smatraju zdravijim dijetama.

Odličnu reporažu je napravila NOVA TV u suradnji sa Centrom za zdravo i lijepo tijelo Altis pa vam savjetujemo da je pogledate.

Ponovimo još jedanput: složeni ugljikohidrati su krumpir, tjestenina, cjeloviti kruh,žitarice, voće i povrće. Stručnjacimisle da je najbolje da 55 – 60% dobijemo od složenih ugljikohidrata. .

No moram napomenuti sljedeće: najbolji su kuhani složeni ugljikohidrati jer se zaprškom i drugim postupcima unosi nepotrebna količina i tada ugljikohidrati počnu – debljati. Ne deblja škrob nego masnoća dodana da bi škrob bio ukusniji.

Umaci., majoneza, bogata zaprška i kiselo vrhnje  su »ubojice« su iz tanjura, a ne škrob!

Najbolji ugljikohidratiPonavljam, tko skida kilograme ne treba izbjegavati škrobne namirnice već masnoće! Hrana bogata škrobom nije bogata kalorijama kao što se misli, osim ako se ne radi o velikim količinama.

Treba vam energija od ugljikohidrata, a ne od masnoća, osim ako niste drvosječa ili pružni radnik.

Prema tome, ona poznata priča kako je najbolja slanina sa češnjakom pripada prošlom tisućljeću!

Naslušao sam se priča o tome kako krumpir deblja, a pogotovo kolači. Kod toga su sve oči uprte u ugljikohidrate, a ispod njih zapravo izviruju skrivene masnoće. Jedno je pire krumpir s maslacem ili vrhnjem, a nešto sasvim drugo krumpir je pečen u ljusci. Težina može biti ista, a razlika u kalorijama je više od 100 kcal i zato nisu krivi ugljikohidrati nego masti.

Krumpir može upiti jako puno masnoće, što se najbolje vidi kod pomfrita! Obični kolač i kolač od masnog (lisnatog) tijesta imaju golemu energetsku razliku, a osobito ako je dodana krema. Zato torte slove kao kalorijske bombe, a prate ih i čokoladni kroasani ili lisnato tijesto sa sirom. Otvorite oči i otkrijte skrivene masnoće.