Navigacija

CINK

Cink je mineral koji ima važnu ulogu u procesu dijeljenja stanica i obnavljanja naših tkiva. Zbog svojih izvanrednih značaja, važan je za zacjeljivanje rana  te omogućuje brzo nastajanje novih stanica.

Zanimljiva činjenica je da je cink bitan za normalan osjet okusa i mirisa te povećava imunitet. Kod muškaraca igra veliku ulogu u radu reproduktivnog sustava.

željezo i cinkSmatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe od oko 2 g, a preporučena količina za žene je 12 mg, a trudnicama kao i muškarcima potrebno je 15 mg.

Nalazimo ga većinom u kostima i mišićima, a većinom se najviše apsorbira u jejunumu (dio tankog crijeva).

U organizmu odrasla čovjeka oko 70% ukupnog cinka nalazi se u kostima, koži i kosi. Također sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima.

Cink nam je izrazito važan za stvaranje T-limfocita pomoću kojih se naš organizam brani od infekcija.

To je bitno jer se na taj način skraćuje ili pak potpuno isključuje pojava sezonske prehlade i gripe.

Također preporuča se dodatno uzimanje cinka trudnicama zbog toga što je važan u funkcioniranju enzima , formiranju inzulina, sintezi bjelančevina itd.

Gdje ga naći?

Jako dobri izvori cinka bila bi janjetina, kamenice, svinjetina, jetra, jaja, pivski kvasac, mlijeko, grah, sjemenke bundeve.

Problemi s cinkom

Ako dođe do pomanjkanja cinka u organizmu to se manifestira zastojem u rastu, gubitkom kose, dijarejom, zakašnjelim spolnim sazrijevanjem, nedostatkom okusa, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine itd. Konzumiranje alkohola smanjuje apsorpciju cinka, stoga se to ne preporučuje.

Ako mislite da imate nedostatak cinka to također može biti posljedica unosa veće količine željeza pa je preporučljivo željezo uzimati između obroka kako bi naš organizam dobio dovoljno svega u pravo vrijeme.

ŽELJEZO

Željezo je tvar neophodna za tvorbu hemoglobina (crvenih krvnih zrnaca) i mioglobina (crveni pigment u mišićima i nekim enzimima). Važno je znati da se organsko željezo lakše apsorbira od željeza iz biljaka.

Vitamin C  pomaže i olakšava samu apsorpciju željeza, dok ju kalcij i kofein ometaju. Jedna od novijih činjenica leži u tome da apsorpciju željeza čak sprječava i zeleni čaj (tj. tein iz njega), ali to ne opovrgava njegovu dobrobit u cjelokupnom organizmu.

željezo i cinkŽeljezo u organizam uglavnom unosimo prehranom, međutim ako sumnjate na pomanjkanje istog, može se unositi i dodacima prehrani. Važno je napomenuti da vegetarijanci najčešće imaju veće probleme sa razinom željeza nego li to imaju ljudi koji jedu meso.

Kada čovjeku nedostaje željeza uglavnom osjeća nesanicu, umor, glavobolju, razdražljivost , tromost . Do toga dolazi kada zbog manjka željeza, tijelo se ne opskrbljuje dovoljno kisikom i iz tog razloga dolazi do ovih nuspojava.

Osobe koje su sklone takvim problemima, uglavnom su žene s obilnom menstruacijom, oni koji ne konzumiraju meso, trudnice, djeca, dojenčad, osobe koje boluju od anoreksije i bulimije itd.

Bitno je napomenuti da anemija nije neozbiljan problem i da ga se treba na vrijeme liječiti i tretirati kao svaki drugi medicinski poremećaj.

Hrana bogata željezom

Namirnice u kojima možete pronaći željezo su uglavnom svinjetina, kamenice, školjkaši, govedina, iznutrice, piletina, puretina, zeleno povrće, sušeno voće, grah itd.

Jedu li se ove namirnice u kombinaciji sa vitaminom C, iskoristivost željeza naglo raste.

Jedini problem kod željeza, kao i kod ostalih stvari u životu jest taj da je moguće „predozirati“ se. To bi značilo da u nekom periodu možemo uzimati ili nagomilati velike količine željeza koji se ne iskorištava pa to može potpomognuti oblijevanju koronarnih arterija.

Najbolji savjet je da se željezo uzima sa nekim antioksidansima kako bi se cijeli sustav ujednačio.

U svakom slučaju, željezo i cink su sastavnice našeg organizma i trebamo voditi brigu o tome, imamo li ih dovoljno i unaprijed obratiti pozornost na moguće simptome i probleme.

Stoga, ako već niste, brzo na vađenje krvi da biste znali kakva je situacija u vašem organizmu!