Navigacija

Žgaravica

Osjećaj pečenja u prsima i grlu može biti žgaravicu ili, događa li se često, bolest zvana gastroezofagealni refluks (engl. kratica: GERD).

Uzrok jednoga i drugoga isti je: neispravan rad»ventila« koji se nalazi na dnu jednjaka, a koji bi trebao spriječiti podizanje želučane kiseline.

Želite li spriječiti tu neugodnu pojavu, pokušajte najprije promijeniti način života i uzeti neke ovdje preporučene lijekove koji se prodaju bez recepta. Kaže li vam liječnik kako vam je jednjak oštećen pa vam je potrebno »ozbiljnije« liječenje, isprobajte neke od dolje navedenih savjeta.

POMAŽE

Antacidi

Antacidi (sredstva protiv želučane kiseline) poput Maaloxa, Mylantae, Gelusila, Rolaidsa i Tunisa upijaju i neutraliziraju želučanu kiselinu. Stručnjaci govore kako bi, za ublažavanje neugode koju donose blaga i umjerena žgaravica, najprije valjalo pokušati s takvim lijekovima, zajedno s promjenama u načinu života.

Najbolje djeluju oni antacidi koji sadržavaju alginat (potražite na etiketama »alginsku kiselinu«), sastojak koji oko hrane u vašemu želucu oblikuje zaštitni sloj. Neka od tih sredstava su Gaviscon-2 i Genaton.

Kad su stručnjaci s Baylor College of Medicine pregledali 10 kliničkih istraživanja, zaključili su kako antacidi kojima su dodani alginati smiruju blag oblik žgaravice za 60%, dok sami antacidi to čine za samo 11%.

Uzmite ih nakon jela jer djeluju brzo, a njihovo se djelovanje možda neće iskoristiti uzmete li ih na prazan želudac.
Ne prođe li vam žgaravica, posjetite liječnika. Prekomjerna upotreba antacida s magnezijem može vam donijeti proljev, dok pretjerivanje s onima koji sadržavaju aluminij može uzrokovati tvrdu stolicu.

H2 blokatori

Patite li od bolova i nakon nekoliko tjedana, počnite uzimati i Hz blokatore koji se prodaju bez recepta, kao što su cimetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid) ili ranitidin (Zantac), koji smanjuju proizvodnju kiseline.

Oni olakšavaju simptome kod 70% osoba u samo nekoliko tjedana.

H2 blokatore uzrnite najmanje 30 minuta prije jela.

Inhibitori protonske pumpe (engl. kratica: PPI)

Ti su lijekovi snažna djelovanja. Oni sprečavaju proizvodnju kiseline, kupujući tako vrijeme za oporavak oštećena tkiva jednjaka, a ujedno zaustavljaju i bolove.

Uzmite takav lijek samo ako vam to preporuči liječnik, a prestanite s uzimanjem čim možete. Ti lijekovi mogu potpuno zaustaviti proizvodnju želučane kiseline koja je nužna za probavu hrane. PPI-i uključuju esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid) i omeprazol (Prilosec).

Nedavno se pojavio nov pristup takvim lijekovima: sve je više i više specijalista za bolesti probavnog sustava koji oboljelima od težeg oblika GERD-a preporučuju liječenje započeti baš tim moćnim lijekovima.

Nakon osam vam tjedana liječnik može dozu prepoloviti i pregledati vas kako bi se uvjerio je li vam se jednjak oporavio od oštećenja. Liječnik vam može propisati i H2 blokator i PPI.

Ti lijekovi imaju različite načine djelovanja, a razlikuju se i načini njihova uzimanja.

Akupunktura

Kad lijekovi ne djeluju, liječnici obično samo udvostruče njihove doze. No jedno je istraživanje sa Sveučilišta u Arizoni predložilo drugačiji pristup: držite se iste doze, ali krenite na akupunkturu.

Kad je 30 osoba s upornom žgaravicom primalo kroz četiri tjedna bilo dvostruku dozu PPI-ja ili odlazilo dvaput tjedno na akupunkturu i primalo osnovnu dozu lijekova, skupina koja je odlazila na akupunkturu doživjela je značajno prorjeđivanje dnevnih i noćnih žgaravica. Skupina koja je samo primala više lijekova nije osjetila posebna poboljšanja.

Mršavljenje

Debljanje vodi ka povećanju pritiska na ulasku jednjaka u želudac, zbog čega češće dolazi i do refluksa.
Mršavljenje 15 kg donijelo je u jednome istraživanju 40% manje žgaravica.

Spavanje s povišenim gornjim dijelom tijela

Podizanjem gornjeg dijela tijela za približno 5 cm klinastim jastukom ili podizanjem uzglavlja kreveta, možete znatno prorijediti i skratiti pojave žgaravice.

Spavanje na lijevome boku

U istraživanju objavljenu u časopisu Journal of Clinical Gastroenterology, osobe koje su spavale na desnom boku imale su dvostruko češće žgaravice od onih koje su spavale na lijevom. zbog nesimetričnog smještaja želuca u trbuhu, veći su izgledi za proboj kiseline u jednjak spavate li na desnome boku.

POMAŽE NEKIMA

Smanjivanje unosa kave

Kad je 15 neustrašivih osoba oboljelih od GERD-a kroz 24 sata nakon jela pilo kavu ili samo običnu toplu vodu, a količina im se kiseline »pobjegle« iz želuca mjerila s pomoću cjevčice uvedene u jednjak, znanstvenici su zaključili kako kava baš i ne djeluje na simptome GERD-a. No druga su istraživanja ustvrdila kako velike količine kave mogu potaknuti žgaravicu i kod osoba koje inače od nje ne pate. Moguće je kako kava nekim osobama jače utječe na pojavu žgaravice nego drugima.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI

× Čaša mlijeka

Lijepo je osjetiti kako nam hladno mlijeko prolazi jednjakom, no ono nam neće posebno pomoći protiv žgaravice.
Zapravo, stručnjaci kažu kako masnoće i bjelančevine iz mlijeka mogu potaknuti želudac na lučenje dodatnih količina kiseline.

Jednostavni antacidi mogu „ugasiti požar“, ali će opasnost od razbuktavanja i dalje ostane. Podignete li uzglavlje kreveta možda ćete moći smanjiti upotrebu antacida.

Mršavljenje je jedan od najboljih prirodnih lijekova.

Pored toga, prehrana bogata mastima, a bogata voćem i povrćem ne može škodit, a vjerojatno će i pomoći.

PREHRANA I ŽGARAVICA

Mnogo je neusuglašenih savjeta o tome što treba jesti, a što izbjegavati patite li od žgaravice. Iznosimo vam što
o tome govore najnovija istraživanja.

Jedite više vlakana i biljne hrane, a manje masnoća.

Kad su znanstvenici s Houston Veterans Affairs Medical Centra obavili pretrage jednjaka kod 164 osobe, ustvrdili su kako su one koje su jele više voća, povrća, cjelovitih žitarica i graha imale 20% manje izgleda za oštećenja jednjaka kao posljedice žgaravice. Veći su rizik imale one osobe koje su prehranom unosile mnogo masnoća, bjelančevina i kalorija.

Pijte manje gaziranih pića s kofeinom.

Znanstvenici koji su ispitali više od 15.000 osoba o njihovu načinu života i pojavljivanju žgaraviceustvrdili su kako su one koje su pile više od jednog gaziranog pića s kofeinom na dan imale 24% veće izglede za noćnu žgaravicu koja remeti san od onih koje su pile manje takvih pića.

Kad je riječ o ostalim namirnicama, poslušajte svoje tijelo.

Kad su znanstvenici sa Sveučilišta Stanford pregledali više od 100 istraživanja promjena načina života kojima bi se trebao smanjiti refluks kiseline iz želuca, raskrinkali su mnoge stare mitove vezane za to što bi oboljeli od žgaravice smjeli, a što ne bi smjeli jesti.

Otkrili su kako izbjegavanje čokolade, mentola, začina, masnih namirnica i noćnih obroka većini njih ne pomaže. Na osobnoj razini to znači kako ne biste trebali ni jednu hranu prestati jesti sve dok vam se ne pokaže kako vam to doista i koristi.

NAŠ SAVJET

Nemojte upotrebljavati pilule za spavanje. Prema velikom istraživanju zdravlja, osobe koje uzimaju benzodiazepine kao što su diazepam (Valium), alprazolam (Xanax) i triazolam (Halcion) kako bi lakše zaspale, imaju 50% veće izglede za noćnu žgaravicu od onih koje takve lijekove ne uzimaju.

Druga su istraživanja pokazala kako ti lijekovi slabe stisak donjeg sfinktera jednjaka, prstenastog mišića koji treba želučane kiseline zadržati ondje gdje im je i mjesto.