Zona dijeta
Zona dijeta nije obična dijeta, ona se odnosi na cjelokupan način promjene prehrane i prehrambenih navika.
Razvio ju je biokemičar dr. Barry Sears.
Ova dijeta temelji se na ravnoteži i vezi između hormona inzulina i tvari pod imenom eikozanoidi. Eikozanoidi su masne kiseline koje se u organizmu slične hormonima i značajno utječu na vitalne životne funkcije. Važni su za protok krvi i održanje glatke muskulature.
Veza se između inzulina i eikozanoida očituje se u činjenici da se prilikom podizanja razine inzulina u krvi, stvaraju tzv. „loši“ eikozanoidi.
Zato je doktor Sears stvorio zona dijetu koja održava balans u našem tijelu i sprječava stvaranje loših čestica eikozanoida.
Prehrana te dijete temelji se na unosu 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti.
Same namirnice uglavnom su meso ili su mesnog podrijetla, također važna je redovita konzumacija ribe, sireva ili već unaprijed spravljenih dodataka u obliku energetskih pločica u kojima je postotak makronutrijenata određen i pravilno raspoređen.
Prehranom u Zoni naš organizam jača protok krvi, povećava fizičku i psihičku izdržljivost te mijenja naš način života u potpunosti.
Smanjuje se mogućnost gladi između obroka te se povećavaju mentalne sposobnosti zbog uravnotežene razine šećera u krvi.
Ugljikohidrati u Zona dijeti uglavnom se pronalaze i dopušteni su iz voća i povrća, dok su kruh, tjestenine , krumpir i riža ograničene. Masnoće potječu iz badema, maslina i maslinovog ulja.
Razmaci između obroka ne smiju biti dulji od 5 sati, a obroci se dijele na minimalno pet od kojih su tri veća.
Dnevno valja popiti do 2,5 L vode prilikom izvođenja dijete, a svaki obrok trebao bi sadržavati oko 500 kcal.
Preporuča se konzumiranje hrane bogate vlaknima kako bi se održala stalna razina šećera u krvi i kako ne bi došlo do stalnog osjećaja gladi.
DOPUŠTENE NAMIRNICE:
PROTEINI: piletina, puretina i ostala perad, plodovi mora, mliječni proizvodi s manjim udjelom masti.
UGLJIKOHIDRATI: voće, povrće, zobeno brašno, ječam, mahuna, paprika, rajčica, soja, grah, leća
MASTI: bučino i maslinovo ulje
ZABRANJENE NAMIRNICE:
Crveno meso, kukuruz, mrkva, grožđice, banane, papaja, mango, kruh, voćni sokovi, žitarice, riža, pečeni krumpir, punomasno mlijeko , alkohol.
Ovom dijetom ojačat ćete djelovanje vlastitog organizma, izgubiti kilograme i promijeniti cjelokupan način života.
Smršavit ćete i budete li se pridržavali valjanog načina prehrane, ostat ćete mršavi.
Ako se pitate kakav je to valjan način, odgovora pravog nema. Bitno je da znate razlikovati dobre od loših ugljikohidrata, ne pretjerivati sa slatkim, šećerom, soli, uljima i mastima. Ključ svake dijete, a i postdijetnog razdoblja jest umjerenost u prehrani i tjelesna aktivnost.
Tjelesnom aktivnošću povećat ćete vlastiti metabolizam, razviti dobre navike, a prije svega dobro se osjećati i dobro zabaviti.
PRIMJER JELOVNIKA:
Doručak
Svježe voće sa sirom
210 g svježeg sira (3/4 šalice)
1 kom kivija
1 kom jabuke
3 žličice badema narezanih na listiće
malo cimeta
Izmješajte svježi kravlji sir sa cimetom i poslužite ga sa kriškama jabuka, kivija i badema.
Ručak
Sendvič sa salatom od morskih plodova
130 g morskih plodova
1 glavice luka
1 zelena paprika
1 rajčica
1 žlica lagane majoneze
1 kriške raženog kruha
2/3 žlice maslinovog ulja
ocat, sol
1 jabuka
Morske plodove pomiješajte sa majonezom, poslužite na kruhu, a uz to napravite salatu od luka, paprike i rajčice, začinjena maslinovim uljem, solju i octom.
Za desert uzmite jabuku.
Popodnevni međubrok
1 šalice svježeg sira
1 mandarina
3 badema
Večera
Riba na žaru
120 g riblji filet
1 žličica maslinovog ulja
200 g zelene mahune
1 kom naranče
kriška limuna, sol, papar, češnjak, peršin
Ribu premažite uljem i pecite na žaru 5 minuta s jedne i druge strane. Posolite, popaprite, začinite češnjakom, peršinom i poslužite sa kriškom limuna.
Zelene mahune skuhajte na pari i poslužite uz ribu.
Uzmite naranču za desert.
Kasni večernji međuobrok
1 kriška ementalera
1 šalica jagoda