Navigacija

Zubne četkice

Četkice za zube puno su napredovale od dana kad su se zubi čistili grančicama ili svinjskim čekinjama uglavljenima u koštanu ručku.

No iako kućna oprema za čišćenje zuba nije nikada bila bolja, naši su zubi u većoj opasnosti no ikada ranije, zahvaljujući prehrani bogatoj šećerom koji hrani i mikrobe u ustima, koji pak dovode do karijesa i bolesti zubnoga mesa.

A posljedice su opasnije no što si možete i zamisliti. Bolest zubnoga mesa povezana je sa srčanim bolestima i moždanim udarom.

Čiste li električne četkice za zube bolje od staromodnih, ručnih?

DA Osim ako ste zaista posvećeni pravilnu četkanju, učinite svojim zubima uslugu i svoju staru četkicu zamijenite električnom. Zubi većine ljudi okoriste se uvođenjem struje u četkice.

Zubne četkiceRijetke su osobe koje svoje bisernobijele zube brižno četkaju cijele dvije minute, najmanje dvaput na dan, posvećujući jednaku pažnju njihovim vanjskim, unutrašnjim i griznim površinama. Ako ste vi baš takva osoba, onda vam je vjerojatno za održavanje zdravih zubi bez naslaga dovoljna i obična četkica za zube.No istraživanja pokazuju kako polovica nas četka zube samo jednom na dan, a većina nas tome posvećuje samo 46 sekundi.

Električne četkice za zube mogu vam pomoći tako što će ukloniti više zubnih naslaga. Jedan je iscrpan pregled  dobro postavljena istraživanja, u kojima je bilo uključeno skoro 4000 žena i muškaraca, ustvrdio kako, nakon jednog do tri mjeseca upotrebe, električne četkice za zube kod kojih se glava okreće naizmjence u oba smjera uklanjaju 11 posto više zubnih naslaga od običnih ručnih četkica, čime se učestalost bolesti zubnoga mesa smanjila za 6 posto.

Nakon tri je mjeseca upotrebe, kod korisnika električnih četkica za zube, pronadeno 17 posto manje bolesti zubnoga mesa.

Jeste li možda zabrinuti kako biste takvom četkicom mogli ozlijediti ili nadražiti svoje desni? Možete se opustiti. Znanstvenici su ustvrdili kako ga ne oštećuju ni ručne ni električne četkice. važno je pri odabiru četkice imati na umu sljedeće.

Gore spomenuta učinkovitost bila je zabilježena samo kod četkica čija se glava okreće malo u jednom, malo u drugom smjeru (rotirajuće oscilacije), a takve su često najskuplje. Ultrazvučne četkice i one kojima se glave kreću s jedne na drugu stranu ili okreću samo u jednom smjeru nisu ništa bolje od običnih četkica za zube.

Četkice koje rade po principu »nasuprotne oscilacije«(neki se čuperci okreću u jednom, a drugi, istovremeno, u drugom smjeru), samo su malo učinkovitije od običnih.

Mogu li, ispirem li usta posebnom tekućinom, prestati upotrebljavati zubni konac?

NE Tekućina za ispiranje usta pomaže, ali samo se konac može boriti s teško dostupnim naslagama i ostacima hrane koji su prava prijetnja zdravlju zubi i desni. » Tekućina za ispiranje usta umjesto konca! «Tako je glasila iznenadujuća poruka koja se pojavila prije tek par godina na temelju dva istraživanja koja su usporedila ispiranje usta antiseptičkom tekućinom dvaput na dan s jednim čišćenjem zuba na dan koncem.

Ta su ograničena istraživanja, koja je sponzorirao proizvodač tekućine za ispiranje usta, pokazala kako je njihov proizvod bolji od tradicionalne-‘upotrebe konca. Kao rezultat toga, televizijske su reklame počele govoriti kako je na natjecanju u zdravlju zubnog mesa tekućina za ispiranje usta pobijedila konac.

Ipak, na koncu konca je na vidjelo došla prava istina. Jedno je istraživanje kasnije ustvrdilo kako potpuna briga o zubima, koja uključuje četkanje, čišćenje koncem i ispiranje antiseptičkom tekućinom, smanjuje količinu zubnih naslaga za 50 posto, što je bolje i od same upotrebe konca i od sama ispiranja. Još je jedan razlog svakodnevnoj upotrebi konca to što je ona jedini način za uklanjanje tog komadića špinata zavučena izmedu lijeve donje trojke i četvorke.

Nedavno su se pojavili dokazi da svakodnevno čišćenje zubi koncem može iznenadujuće smanjiti rizik od nekih po život opasnih bolesti u drugirn dijelovima tijela.

Znanstvenici su otkrili kako neliječena bolest desni povisuje razine bakterija u krvotoku, pokrećući kemijsku lančanu reakciju koja pojačava kroničnu upalu.

Rezultat toga je veći rizik od razvoja sljedećih bolesti:

Ateroskleroza

Kad su znanstvenici s Columbia University Medical Centra izmjerili razine bakterija u ustima 657 osoba, ustvrdili su kako je velika količina bakterija izravno povezana s debljinorn karotida, glavnih vratnih arterija.

Zadebljale karotide povisuju rizik od srčanog udara i moždanog udara.

Kronična opstrukcij ska plućna bolest

Kad su znanstvenici uspoređivali stomatološke kartone i zdravstveno stanje dišnog sustava 13.792 osobe, ustvrdili su kako one s više znakova bolesti zubnoga mesa imaju 150 posto veće izglede za razvoj ove plućne bolesti koja uključuje niz simptoma poput bronhitisa i emfizema. Iste osobe imaju i veće izglede za probleme s disanjem.

Moždani udar

U jednome istraživanju 771 osobe, znanstvenici su ustvrdili kako teži oblik bolesti zubnoga mesa učetverostručuje rizik od moždanog udara.

PRLJAVU ČETKICU OČISTITE ILI BACITE

Vlažna vlakna četkice za zube izvrsna su podloga za razvoj bakterija. To se neće dogoditi slijedite li donje savjete.

~ Nakon svake je upotrebe isperite u hladnoj vodi, a zatim je držite u uspravnom položaju kako bi se voda s vlakana ocijedila. Nemojte vlažnu četkicu za zube držati u zatvorenoj kutiji.
~ Neka se glave raznih četkica za zube ne dodiruju.
~ Pošto ste preboljeli prehladu, gripu, grlobolju ili ranice u ustima, najbolje je jednostavno uzeti novu četkicu za zube ili novu glavu električne četkice.
~ I dalje ste zabrinuti zbog mikroba? Možete svoju četkicu potopiti
u antimikrobnu vodicu za ispiranje usta. Istraživanja pokazuju kako se četkica dezinficira već nakon 20 minuta. Nemojte istu tekućinu upotrijebiti ponovo, ili odjednom u njoj držati više četkica.
~ Svaka tri do četiri mjeseca bacite sve stare četkice. Mnoge internetske stranice savjetuju dezinficiranje četkica za zube u mikrovalnoj pećnici ili perilici rublja, ali još ni jedno dobro postavljeno istraživanje nije potvrdilo da to koristi, a usput možete oštetiti vlakna.