Navigacija

Aceton

Aceton i druge spojeve zvane »ketonska tijela« sintetizira jetra u slučajevima kad je organizam, da bi proizveo energiju – a u nedostatku ugljikohidrata – prisiljen koristiti prvenstveno masti.

Prisutnost acetona u krvi jasno se može utvrditi, budući da dah i mokraća poprimaju karakterističan voćni miris. U odraslih je ova pojava rijetka i uglavnom su joj uzrok dugotrajnije uzdržavanje od hrane ili neliječeni dijabetes.

Relativno je, naprotiv, čest slučaj u djece susresti patološku sliku definiranu kao acetonemija, karakteriziranu svojstvenim zadahom, povraćanjem i znatnim izlučivanjem mokraće. Ta pojava može biti sporadična ili popratna (kao što se, primjerice,događa za vrijeme febrilnih oboljenja), ali ukoliko je učestalo, uzrok gotovo uvijek valja tražiti u prehrani u kojoj izrazito prevladavaju namirnice bogate mastima i bjelančevinama, a oskudni su, naprotiv, svježe voće i povrće.

SAVJET:

U slučaju acetonemije potrebno je hitno opskrbiti organizam šećerima, vodom i mineralnim solima. Najjednostavniji je način osobi u obilnim količinama dati sok od jabuke, naranče ili drugog voća, dobro zaslađen medom. Za osobe koje pak preferiraju povrće, umjesto toga može se dati i povrtna juha ili pasirano povrće bez ulja.

KORISNE NAMIRNICE

Svako voće i svako povrće

HOMEOPATIJA

Senna 5CH:  2-3 granule svakih sat vremena