Navigacija

Vjerovatno Vas zanima da li je moguće mršavjeti voćem i povrćem. Dakako da je. Ipak, treba kod navedenog mršavljenja biti oprezan.

Razlog je taj što je voće i povrće jako siromašno proteinima pa tako možemo dovesti organizam u nepovoljno stanje zbog nedovoljne količine proteina.

Dijeta voćem i povrćemKada govorimo o mršavljenju, najveća opasnost se krije u tome da kada ne unosimo dovoljne količine proteina, postoji vjerovatnost da će doći do smanjenja mišićne mase.

Posljedično, to bi dovelo do smanjenja metabolizma i kasnijeg lakšeg debljanja. Zato je savjet da mršavite uz voće i povrće ali kroz neki kraći vremenski rok.

Na taj ćete način imati brže rezultate koje biste vjerovatno i željeli ali istovremeno neće doći do opasnosti da za dugoročni rok narušite metabolizam te tako smanjite vjerovatnost održavanja postignute težine.

Koji je to vremenski rok koji bi se mogla provoditi dijeta sa voćem i povrćem?

Navedeno dosta varira u zavisnosti od organizma ali i o tome koliko unosite proteine kroz druge namirnice. Ipak, nemojte da dijeta prelazi dva tjedna.

Kako provoditi dijetu sa voćem i povrćem?

Postoje dijete voćem i dijete povrćem. Koje ćete odabrati ovisi o vašim preferencijama te o stanju vašeg organizma jer ipak postoje ograničenja i treba paziti kod provođenja svake dijete kako se nebi naštetilo organizmu.

Kada krenete na dijetu, provodite je slobodno po svome izboru. Dakle, isrobavajte različite recepte koji vam se sviđaju ali nastojte da se ne spuštete ispod 800 kalorija dnevnog unosa za žene i 1200 kalorija za muškarce.

Uz sve navedeno, vjerovatno i sami znate da je neophodna fizička aktivnost i da bez nje nećete imati kvalitetne rezultate. Ukolopite brzo hodanje barem 3 puta tjedno. Na taj ćete način imati brže rezultate, zadržavati ćete tonus kože i mišića te ćete na dugoročne staze ubrzavati metabolizam.

Također, često je dobro voditi dnevnik mršavljenja ili pak se uključiti u raspravu o mršavljenju kroz forume za mršavljenje. Navedeno je besplatno a omogućuje da ste u kontaktu sa osobama koje prolaze jednaka stanja u dijetama kao i vi.

Navodimo link jedinog specijaliziranog foruma za mršavljenje: Mršavljenje-forum.com.

Primjeri iz prakse

dijeta voćem i povrćemPosjetili smo Centar za zdravo i lijepo tijelo Altis kako bismo saznali iskustva djelatnika Altis Centra kod provođenja voćnih i povrtnih dijeta.

Altis Centar je vodeći u području mršavljenja i uklanjanja celulita pa su tako sudjelovali u brojnim istraživanjima oko provođenja dijeta i programa vježbanja.

Moja-dijeta.com.hr: Koliko Vam se čini da osobe odabiru voćne i povrtne dijete? Znamo da su ipak popularnije dijete poput mesne dijete, dukan dijete ili pak UN dijete.

Altis Centar: Kroz našu praksu primjetili smo da su nekako najpopularnije dijete koje ste naveli. Ipak, sve više osoba se odlučuje za voćne i povrtne dijete. Često je razlog upravo taj što osobe koje idu na  dijetu su ženskog spola a one češće preferiraju prehranu sa voćem i povrćem a manje sa mesom.

Voćne i povrtne dijete su često povezane sa dolaskom ljepšeg vremena.

Razlog je taj što je tada zaista veliki izbor voća i povrća a istovremeno iskustva su pokazala kako ljudima u toplijim danima više odgovara laganija hrana poput voća i povrća.

Moja-dijeta.com.hr: Kakva su vaša iskustva sa rezultatima dijetama voćem i povrćem?

Altis Centar: Treba znati kako je svaki čovjek “priča za sebe” pa je tako nemoguće prognozirati kako će određena dijeta djelovati i koliko će izgubiti kilograma ili masnog tkiva. Gubitak će ovisiti o brzini metabolizma, tjelesnoj aktivnosti i nizu drugih faktora. Ipak, u većini slučajeva osobe koje su bile na takvoj dijeti izgubile su u dva tjedna oko 3 kilograma.