Navigacija

Razmišljate angažirati osobnog trenera? Donosimo pregled prednosti koje Vam angažman osobnog trenera nudi. U prvom redu to su: sigurnost, motivacija i stručnost.

Pa krenimo dalje…

Prema statistikama, u određenom trenutku, oko 60 % ljudi u Hrvatskojj započeti će određeni fitness program.U manje od 3 mjeseca, oko 90 % osoba odustati će od navedenog programa. Tim više, članarine koji se plaćaju godinu ili dvije unaprijed, NE ISKORIŠTAVAJU se 80 % vremena.

Iz tog razloga, često su prisutne jefitinije godišnje članarine u većim lancima teretana. Iste te članarine odjednom(zbog neiskorištenosti) postaju najskuplja investicija u zdravlje.
Statistika vezana za angažman osobog trenera, uvelike je drugačija. Oko 85 % osoba koje prakticiraju trening sa osobnim trenerom, zadržavaju se u trenažnom procesu minimalno godinu dana.

Trening sa osobnim trenerom može nekada tražiti veći angažman, barem na samom početku. To često uključuje usklađivanje termina, lokacije i nekih drugih faktora. Ovdje podrazmjevamo da angažirate profesionalce koji često nemaju slobodnijih termina. Iz tog razloga nekad je vrlo jednostavno angažirati osobnog trenera a nekad je to komplicirano. Donosimo Vam nekoliko činjenica koje će Vam olakšati odabir osobnog trenera.

Sigurnost

Osobni treneri su osobe koje posjeduju stručne kvalifikacije za obavljanje navedene djelatnosti. U prvom redu su to osobe završenog Kineziološkog fakulteta ili Društvenog veleučilišta za izobrazbu trenera. Potom su to osobe koje imaju različita učilišta i certifikate.

Takve osobe propisati će Vam adekvatan program vježbanja, a oni stručniji i program prehrane.

Postoje stotine mašina za vježbanje, tisuće vježbi, ali i milijon načina kako se možete ozljediti vježbajući. Vježbajući sigurno i kvalitetno, poboljšati ćete si kvalitetu života i u određenim slučajevima, produljiti životni vijek.
S druge strane, vježbajući krivo, vrlo je vjerovatno da ćete se ozljediti. Navedeno se može desiti i kroz niz mikrotrauma koje u određenom trenutku rezultiraju ozljedom.

Motivacija

Ovo je primaran ključ kod odabira osobnog trenera. Tko god bude Vaš odabir, mora biti dobar motivator. Mora biti netko zbog koga želite otići na trening i dati sve od sebe na treningu. Ukoliko će Vas navedeni trener uspjeti natjerati da promjenite svoje prehrambene navike, time bolje.

Organizacija

Još jedna kvaliteta koju osobni trener mora imati jest sposobnost organizacije programa vježbi i prehrane. Mora programirati plan treninga sa vježbama koje su u pojedinim fazama najadekvatnije za Vas. Takodjer, mora znati objasniti zašto se pojedine vježbe i modalitet rada koristi u pojedinim fazama.

Ovo se posebno odnosi na nazovimo ih poluindividualne treninge kakve primjerice Altis centar nudi. Navedeni treninzi se provode u grupama od 4 do 5 polaznika pa se ovdje mora uspostaviti kvalitetna organizacija kako bi se zadržala kvaliteta treninga za svaku osobu.

Intenzitet

U zavisnosti od početnog stanja, osobni trener će dozirati u svakom trenutku intenzitet koji je prikladan za Vas. Svaki dobar osobni trener može „pročitati“ kako se osjećate u svakome trenutku pa tako prilagoditi trening. Previše naporan trening u početcima, može rezultirati u odustajanju kao i mogućoj povredi.
Znanje

Sa manjkom vremena koje danas pogađa modernog čovjeka, dešava se da ne možete znati kako si programirati kvalitetan trening. Kvalitetni osobni treneri imaju odlična bazična znanja iz anatomije i fiziologije ali se i konstantno usavršavaju sa najnovijim spoznajama.

 

osobni trener zagreb